Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Zbog povećane smrtnosti krajem prošle i početkom ove godine, na beogradskim grobljima organizovane su sahrane i nedeljom, a iz Javnog komunalnog preduzeća "Pogrebne usluge" objašnjavaju za Nova.rs da se situacija prati, te da se za sada ova praksa ne primenjuje. I pored toga, porodice pokojnika sa nezivesnošću iščekuju prvi slobodan termin za pokopavanje i po nekoliko dana duže nego ranije, budući da se na 10 beogradskih grobalja od početka godine obavlja i po 50 sahrana dnevno.

Pandemija korona virusa već godinu dana prekraja naše živote do neprepoznatljivosti i može se reći da smo sada već na to navikli. Sa druge strane, poznato je da se u okviru pravoslavne veroispovesti, sahrane gotovo nikada ne održavaju nedeljom, međutim pandemija je uspela i to da promeni.

„Na grobljima u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge“ je bilo sahrana nedeljom u periodu od kraja novembra 2020. godine do pretposlednje nedelje januara 2021. godine“, objašnjavaju iz infocentra ovog preduzeća za Nova.rs.

„U ovom momentu s obzirom na trenuntu epidemisjku situaciju smrtnost je nešto povećana, ali za sada još uvek nisu predviđene sahrane nedeljom. U svakom slučaju JKP „Pogrebne usluge“ je kao i dosad spremno da odgovori situaciji i ispuni zadatke koje pred nas postavi naš osnivač grad Beograd“, kazali su iz infocentra.

Povećan broj umrlih može se videti i na redovnim rasporedima sahrana koji se objavljuju na sajtu preduzeća, a takav trend najbolje su na svojoj koži osetili oni koji su proteklih meseci morali i sami da organizuju sahranu.

„Angažovali smo u petak privatnu agenciju iz koje su nam rekli da ćemo samo za informaciju o slobodnom terminu, zbog različitih procedura, morati da čekamo do ponedeljka. U ponedeljak nam je rečeno da je prvi slobodan termin u četvrtak i to samo zbog toga što već imamo porodični grob u koji se može sahraniti, inače bismo morali da čekamo i duže“, požalila nam se jedna čitateljka, uz opasku da je pre nešto manje od dve godine taj „posao“ mogao da se obavi za dva, tri dana.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Pandemija je umnogome promenila i sam način sahranjivanja, kao i održavanje svih pratećih obreda, a posebno se obraća pažnja na sahranjivanje preminulih od kovida 19. Tako je sada, objašnjavaju iz JKP „Pogrebne usluge“, dozvoljeno da u kapeli prilikom opela bude najviše pet osoba, uključujući sveštenika, sa svom neophodnom zaštitnom opremom.

„Na sahranama i ispraćajima za kremacije su obavezne maske. Takođe, preporučuje se poštovnje propisane udaljenosti i u pogrebnoj povorci i mininalno zadržavanje na grobljima nakon sahrana“, kažu oni.

Građani se za sve aktivnosti i obaveze koje se mogu obaviti bez ličnog prisustva, upućuju da to izvrše bez ličnog dolaska ukoliko situacija to dozvoljava.

„Sugrađani se upućuju da razne formalnosti vezane za groblje završe telefonom i elektronskim putem i na taj način izbegnu dolazak u servisne centre na grobljima, ako situacija nije urgentna (zakazivanje sahrane ili kremacije)“, dodaju iz JKP.

Ožalošćenim srodnicima i prijateljima se takođe sugeriše da vence i cveće za sahrane na grobljima u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge“ naručuju putem internet prodavnice na veb sajtu ove firme.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Od početka godine je omogućeno da se na ovaj način vrše i uplate naknada za zakup i održavanje“, dodaju oni.

Važna je i zaštita radnika

Osim što se sahranjivanje i zaštita vrše po svim propisima i preporukama nadležnih gradskih i zdravstvenih organa, iz JKP objašnjavaju da se strogo vodi računa i o zaštiti njihovih zaposlenih, koji su svakako među najizloženijima.

„Na ulazima u službene prostorije JKP „Pogrebne usluge“ se nalaze dezobarijere i dispenseri za dezinfekciju ruku, obavezne su maske i merenje temperature, a u šalter salama na grobljima je dozvoljeno prisustvo ograničenog broja osoba“, objašnjavaju u JKP.

„Dezinfekcija se primenjuje kod svih faza procesa sahranjivanja, pri čemu su zaposleni JKP „Pogrebne usluge“ koji se bave ovim delom posla, adekvatno opremljeni ličnim zaštitnim sredstvima primerenim situaciji, odnosno vodi se računa o dobrobiti zaposelnih koji treba da nastave da se bave ovim delikatnim poslom, posebno u trenutnoj teškoj situaciji“, zaključuju iz JKP.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar