Foto: Uprava Carina, Narodni muzej, Dorotjheum

Hapšenje nekoliko osumnjičenih zbog pokušaja prodaje vredne slike "Blagoveštenski sabor", autora Vlaha Bukovca, samo je jedna u nizu akcija srpskih organa reda kada je reč o trgovini ili švercu nacionalnog blaga. Po svemu sudeći, vredne umetnine sve češće se nalaze na meti lopova, koji su u vršenju ovih krivičnih dela videli veliki profit.

U poslednjoj u nizu akciji SBPOK i švajcarske policije, uhapšeni su Slobodan Gajin i još nekoliko osumnjičenih, koji su pokušali da preprodaju sliku Vlaha Bukovca za 600.000 evra u Švajcarskoj.

Ipak, ovo nije jedinstveni slučaj. Prethodno su, odnosno krajem jula, carinici na prelazu Kelebija zaplenili umetničke slike, sakrivene među polovnim nameštajem.

Kelebija zaplena umetnicke slike
Zaplenjene umetničke slike na Kelebiji Foto:Uprava carina

Pregledom tovarnog dela, pronađen je drveni sanduk za transport umetničkih slika, sa logotipom poznate berlinske kompanije koja se bavi ovom delatnošću. Kada je sanduk otvoren u njemu su pronađene tri umetničke slike, nepoznatog autora.

Reč je o tri ulja na platnu, ali je potrebna stručna ekspertiza kako bi se znalo da li je reč o originalnim delima, kao i to da ko je autor i kolika je vrednost.

Deset dana pre toga, carinici su na aerodromu „Nikola Tesla“ pronašli sliku Paje Jovanovića „Stražar“ i to, ni manje-ni više nego, u prtljagu Beograđanina (39), koji je pokušao da ovo vredno umetničko delo unese u zemlju bez prijavljivanja. Carinici su pronašli originalan račun da je slika kupljena i overen obrazac za povraćaj poreza na dodatnu vrednost. Zašto je Beograđanin pokušao da prošvercuje sliku nije jasno, budući da je početkom juna legalno kupio za 137.500 evra na aukciji u bečkom „Doroteumu“.

Paja Jovanović, „Stražar“ Foto: Copyright Dorotheum

Velika prašina podigla se oko ove fotografije i zbog toga što je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otkrio da je postojao tajni plan da se ova slika otkupi na aukciji i vrati u Srbiju, ali je kupac izdao mnogo više novca od onoga što je Srbija mogla da plati.

Arheološke zbirke

Srpski carinici sprečili su krajem prošle godine i krijumčarenje bogate arheološke zbirke sa preko 2.000 antikvitetnih predmeta iz različitih perioda, bronzanog doba, vizantijskog perioda, iz srednjeg veka, ali i predmeti starih Slovena i Kelta.

Ilustracija Foto:Uprava carina

Među ukrasnim predmetima pronađene su narukvice, broševi, ukosnice, kao i šnale za kosu, dok se među oružjem našlo dosta vrhova za koplja, strela, sekira, pa čak i jedan buzdovan.

Od svakodnevnih upotrebnih predmeta zbirka sadrži i nekoliko kašika, igala, sekača, ključeva, mamuza, kopči za kaiševe, dugmadi i novčića.

Samo nekoliko meseci ranije, odnosno sredinom jula, lopovi su ukrali i rimski epigrafski spomenik iz 2. veka, ali je on pronađen desetak dana kasnije.

Foto: Narodni muzej

Spomenik težak oko 300 kilograma bio je bačen uz put ka manastiru, a policija traga za kradljivcima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar