Foto: Narodni muzej

Rimski spomenik iz 2. veka od neprocenjive vrednosti, ukraden 11. jula sa gradilišta na putu ka deponiji u Vinči, pronađen je danas u Begaljici, potvrđeno je portalu Nova.rs u policiji.

Epigrafski spomenik težak oko 300 kilograma, nestao sa gradilišta toplovoda na putu ka deponiji u Vinči samo dan nakon što su ga radnici otkrili i prijavili pronalazak Narodnom muzeju, pronađen je jutros nedaleko od manastira Rajinovac u Begaljici. Autentičnost spomenika potvrdio je kustos Narodnog muzeja, a policija „intenzivno radi na identifikaciji i pronalasku izvršioca ovog krivičnog dela, navode u MUP-u.
Iz Narodnog muzeja saopšteno je da je spomenik primećen u šumarku pored asfaktnog puta ka manastiru, gde su ga „očigledno ostavila lica koja su ga ukrala“, a da je u potragu, pored policije sa Zvezdare, bio uključen i SBPOK.

Spomenik je pronađen bačem u šumarak Foto: Narodni muzej

„Policija nastavlja potragu za počiniocima ove teške krađe, dok će stručne službe Narodnog muzeja u Beogradu nastaviti sa stručnom i naučnom obradom epigrafskog spomenika, kao i konzervatorsko-restauratorskim postupkom“, navode u ovoj ustanovi kulture.

Spomenik je nestao 11. jula, samo dan nakon što je otkriven na gradilištu na putu ka deponiji u Vinča.

– Naš bagerista je 10. jula pronašao spomenik prilikom uređenja dela trase, koja je duga tri kilometra i vodi do novog objekta palionice. Radnik je došao do broja Narodnog muzeja i pozvao ih je. Koliko mi znamo, niko od naših ljudi nakon toga više nije video spomenik – ispričao je ranije za portal Nova.rs Boban Stanojlović, projekt menadžer „Konvara“, firme koja obavlja radove na putu ka deponiji.

Spomenik je jedinstveni istorijski izvor. Sa jedne strane nalaze dva stopala u sandalama koja su bila deo skulpture natprirodne veličine, a na drugoj strani je natpis na latinskom u 15 redova. „Tu je ispisan životopis jednog visokog rimskog zvaničnika iz koga saznajemo da je ovaj rimski spomenik pripadao čoveku visokog viteškog staleža koji je tokom vojničke službe rukovodio različitim vojnim odredima, službovao u tri legije, učestvovao u ratu sa Parćanima i tokom svoje službe više puta bio odlikovan za vojničke vrline“, navode u Narodnom muzeju.

Rimski spomenik ukraden u Vinči, Foto: Narodni muzej u Beogradu

Zaposleni u Narodnom muzeju nisu imali načina da spomenik odmah transportuju i on je ostao na mestu gde je pronađen. Savetnik Narodnog muzeja Adam Crnobrnja, koji je tada otišao na mesto pronalaska, rekao je da je spomenik poslednji put viđen u subotu, 11. jula u 17 sati, a da ga sutradan u osam ujutru već nije bilo. Prethodno je, kako je rekao, morao da se najavi upravi deponije u Vinči, kao i da pokaže lične isprave na prijavnici na jedinom putu koji vodi ka mestu gde je pronađen vredan spomenik. Pošto nije mogao da ga preveze svojim automobilom, dogovoreno je da bude prevezen nakon vikenda.

– Kameni spomenik je otkriven u zoni obezbeđenoj rampom koja je pokrivena i fizičkim i tehničkim obezbeđenjem. Stručnjaci Narodnog muzeja u Beorgadu su preduzeli sve raspoložive mere kako bi spomenik bio zaštićen i u najkraćem roku bio prenet u ustanovu zaštite. Iako bi stručnjaci zaposelni u ustanovama zaštite bili neizmerno srećni da imaju mogućnost da obezbede i osiguraju bezbednost arholoških lokaliteta, nepokretnih kulturnih dobara i drugih vrednih segmenata kulturnog nasleđa to na žalost nije u njihovim mogućnostima i nadležnostima. U svim ustanovama zaštite u Republici Srbiji zaposleno je 110 arheologa, od toga jedan broj kolaga angažovan je na poslovima odeljenja za dokumentaciju, edukaciju i rad sa publikom – objasnila je arheolog Gordana Grabež, operativna direktorka Narodnog muzeja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare