Dan bezbednosti u SFRJ: Kad je Tito napravio OZNU

Hronika 13. maj. 202118:00 > 14. maj. 2021 10:18
Podeli:
Dan bezbednosti. Foto: Vreme/Draško Gagović

Dan bezbednosti, čuveni praznik koji je ustanovljen 1944. godine slavio se na današnji dan, 13. maja, a ustanovljen je po naređenju predsednika SFRJ Josipa Broza Tita., koji je na taj dan formirao Odeljenje za zaštitu naroda (OZNA), kao jedinstven organ obaveštajne i kontraobaveštajne zajednice.

Prvi načelnik OZNE bio je čuveni Aleksandar Leka Ranković, a kao izvršni organi OZNE osnovan je Korpus narodne odbrane Jugoslavije (KNOJ).

Marta 1946. godine, reorganizacijom, nastaje Uprava državne bezbednosti (UDBA) i Kontraobaveštajna služba (KOS). U početku nastanka nove države, ove službe istakle su se u hvatanju preostalih bandi i domaćih kolaboracionista, koji su se uglavnom skrivali na nepristupačnim terenima. Među najvećim akcijama jeste hapšenje generala Draže Mihajlovića i Nikole Kalabića.

Dan bezbednosti slavio se u Srbiji do 2001. godine, nakon čega je ukinut.

Inače, čuvena je rečenica za vreme trajanja Jugoslavije „OZNA sve dozna“, zbog velike mreže doušnika u tadašnjoj državi.

U filmu Balkanski špijun, legendarni glumac Danilo Bata Stojković izgovara čuvenu rečenu, zbog kojima je i mlađim generacijama ovaj praznik poznat.

„Mene, ako se sete na Dan bezbednosti, sete se, ako se ne sete, nikom ništa. To je bila moja dužnost da radim“, izgovorio je Stojković u ulozi Ilije Čvorovića, bivšeg staljinistu koji u filmu „lovi“ svog podstanara, zbog izdaje koju je ufiksirao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar