Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/; Foto:Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Na čelo jedne od najznačajne institucije u Srbiji, Višeg suda u Beogradu, stupio je sudija Dragan Milošević koji se više puta do sada pominjao u javnosti zbog spornih sudskih odluka, ali i svojih funkcija vezanih za fudbal u Srbiji.

Ime sudije Dragana Miloševića više puta se pojavljivalo u javnosti, u prilično upitnim okolnostima koje se tiču predmeta u kojima je delio pravdu. Jedan od najpoznatijih je svakako slučaj kontroverznog biznismena Stanka Subotića zvanog Cane, koji je do sredine 2014. godine bio optužen da je tokom 1995. i 1996. godine švercovao cigarete, čime je oštetio budžet Republike Srbije za više od 56 miliona tadašnjih nemačkih maraka i sedam miliona dolara.

Međutim, sudija Dragan Milošević je doneo oslobađajuću presudu u ovom postupku. Prethodno je Subotić u oktobru 2011. godine bio osuđen na šest godina zatvora ali je Apelacioni sud presudu ukinuo marta 2013. godine i naložio da suđenje počne ispočetka, nakon čega je usledila oslobađajuća presuda koju je potpisao Milošević.

Foto:Nemanja Jovanović

Obrazlažući presudu, kako je tada pisao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), sudija je rekao kako je tužilaštvo najjače dokaze ponudilo u dokazivanju šverca koji se odigrao tokom 1995, ali da ih nisu uzeli u obzir jer je taj deo optužnice zastareo. Takođe, sudija Milošević je rekao da su se u međuvremenu pojavili i novi dokazi odbrane, zbog kojih je došlo do ove presude, negirajući da je postojao ikakav politički pritisak na sud u ovom slučaju.

„Smatra se u svakom predmetu u ovom sudu ima političkih uticaja, ali verujte mi, ja ih nisam video“, rekao je sudija, a preneo CINS. I upravo ti dokazi odbrane svojevremeno su dovođeni u pitanje. Reč je informacijama koje je sudu, potpuno iznenada i bez ikakvog poziva, dostavio Jordan Ristovski, tadašnji direktor firme u likvidaciji iz Severne Makedonije koja je pravno nasledila preduće od kog je Subotić kupovao cigarete. Iz tih dokumenata izvedeno je da jedno od preuzeća iz „lanca“ šverca nije kontrolisao Subotić, već Vojska Jugoslavije.

„Mi smo pitali Vojsku Srbije, pravnog naslednika Vojske SRJ, ali smo dobili odgovor da nam ne mogu odgovoriti, dakle, ni da ni ne. Sud je prihvatio da sam izvede ove dokaze. Makedonska država se u više navrata oglušila o molbe da dostavi ove podatke, koje su imali u posedu. Firma Succes nije bila pod kontrolom Stanka Subotića nego Vojske SRJ“, rekao je sudija, što je objavio CINS.

Rad u FK Crvena zvezda

Ipak, to nije jedini slučaj kada se govorilo o sudiji Miloševiću. Pre nekoliko godina bilo je sporno to što nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije to da se nalazi na čelu Nadzornog odbora FK Crvena zvezda, i to dok radi kao sudija.

Kako je tada pisao Danas, u Agenciji su smatrali da su te dve funkcije nespojive.

Ipak, dva meseca kasnije, Agencija je promenila odluku i odlučila da protiv Miloševića ne pokrene postupak.

Foto:Pedja Milosavljevic / STARSPORT

“U odgovoru piše da Milošević, koji je u isto vreme predsednik Nadzornog odbora fudbalskog kluba Crvena zvezda i sudija Apelacionog suda, može da obavlja obe funkcije jer, po statutu Zvezde, Nadzorni odbor nije organ upravljanja nego kontrolni organ. Samim tim, tumači Agencija, Milošević nije prekršio Zakon o Agenciji i Zakon o sportu, a nije bio ni u obavezi da prijavi Agenciji funkciju u Odboru”, pisao je tada CINS.

O njegovoj funkciji u Nadzornom odboru FK Crvena zvezda se govorilo u više navrata. U medijima je u više govorio o dugovima Crvene zvezde prema Agrobanci.

Tako se u fokusu javnosti zatekao nakon što je za portal navijača Red star Belgrade izneo podatke o sporazumu između Agrobanke i ovog kluba.

“Agrobanka je, zbog loše finansijske situacije odnosno stečaja, sklopila sporazum kojim je smanjila dug kluba od 17 miliona evra na 6,8 miliona”, pisao je Danas.

Ipak, kada je reč o Agrobanci, interesantno je da je Milošević sudio u slučajevima koji se tiču nje.

Do sukoba interesa nije došlo jer je sudio fizičkim licima, a ne banci kao pravnom. Jedan postupak protiv Agrobanke, gde je Milošević predsednik sudskog veća, i dalje je u toku.

Redakcija portala i lista „Nova“ uputila je zahtev za razgovor sa sudijom Miloševićem o njegovoj novoj funkciji ali i svemu što se o njemu govorilo u javnom prostoru, međutim do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Ko je Cane Subotić?

„Sve je ovo bila farsa kabineta Vojislava Koštunice i Borisa Tadića“, branio se glasno Subotić komentarišući optužbe o švercu cigareta na svoj račun.

Stanko Subotić Cane Foto:Nemanja Jovanović

U trenutku dok je njegovo ime stajalo na crvenoj poternici koju je 2006. godine raspisala Srbija, ovaj kontroverzni biznismen se nalazio u Švacarskoj koja u tom trenutku nije htela da ga izruči. Međutim, 2013. godine Stanković prestaje da bude na Interpolovoj poternici po naredbi Specijalnog suda u Beogradu.

Inače, Subotić je navodno u bliskim vezama sa doskorašnjim predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, a prema pojedinim informacijama blizak je i sa aktuelnim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predmeti u kojima je sudio Milošević

Šverc cigareta, optuženi Stanko Subotić
Slučaj „Agrobanka“
Suđenje sudiji Blagoju Jakšiću
Slučaj otmice male Maše
Suđenje Jevti Jevtiću za šverc droge

Suđenje Miroslavu Miškoviću
Suđenje Luki Bojoviću za ubistva
Postupak protiv Miroslava Miškovića

Bonus video: Sudija Majić o Nenadu Stefanoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare