Foto: N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova ne želi da dodatno povredi L.C., jer je policija tu da joj pomogne i podrži je, ali moramo ponovo da reagujemo na navode njene sestre Nine Stojaković koja je u medijima još jednom iznela lažne tvrdnje o nepostupanju policije u ovom slučaju, saopštio je MUP.

Policija u cilju zaštite žrtava ne može i neće da izveštava javnost o pojedinostima slučaja nasilja, navodi se u saopštenju, pa dodaje:

„Međutim, zbog žrtava nasilja, koje treba osnažiti da se obrate nadležnim organima od kojih će dobiti zaštitu i podršku, prinuđeni smo, da onima koji svojim istupima u javnosti manipulišu i iznose neistine, koji neće da razumeju, ponovo objasnimo, i objašnjavaćemo koliko god puta bude potrebno.

Ističemo i ponavljamo da je, i pored toga što L.C. nije podnela prijavu protiv bivšeg partnera i odbila da da službenu belešku o obaveštenju primljenom od građana, policija sačinila izveštaj, u sklopu koga je dostavljena i službena beleška sertifikovanog policijskog službenika, Prvom osnovnom javnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Činjenica je da je 24. decembra L.C. policijskom službeniku sertifikovanom za postupanje po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici rekla da je došla u policiju da se informiše i upozna sa pravnim procedurama kako da prijavi nasilje koje je, kako je rekla, trpela od strane bivšeg emotivnog partnera tokom veze koja je okončana u oktobru, a koje nijednom nije prijavila, što je proverom kroz evidencije i ustanovljeno.

Policijski službenik sačinio je službenu belešku, što se uvidom u dokumenta koja su dostavljena tužilaštvu može i proveriti. Takođe, policija je obavila i procedure vezane za utvrđivanje identiteta L.C.

Policijski službenik je razgovor sa L. C. obavio u skladu sa svim zakonskim procedurama, upoznao je sa njenim pravima i uputio na način na koji može da prikupi dokumentaciju i podnese prijavu protiv nasilnika.

Posavetovana je i da policiji u svakom trenutku može da dostavi lekarsku dokumentaciju na koju se pozivala, a koju tokom razgovara sa policijskim službenikom nije imala kod sebe, kao i da se u slučaju da je bivši partner kontaktira ili uznemirava na bilo koji način, odmah obrati policiji. Ističemo da žrtve nasilja uživaju punu podršku policije koja je tu da im pomogne i apelujemo na žrtve da nasilje uvek prijave, a od njihovih najbližih srodnika i svih koji su upućeni u njihove probleme, očekujemo da pruže podršku prvenstveno žrtvi, a zatim i policiji, kako bi nasilnik bio priveden pravdi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova vodi rat samo sa kriminalnim grupama i kriminalcima koji ugrožavaju bezbednost građana, nikako protiv žrtava koje ćemo uvek podržati i štititi.

Zato još jednom molimo medije i političke partije da slučajeve porodičnog nasilja o kojima policija neće i ne može detaljno da izveštava javnost, ne koriste za političke obračune i napade na MUP“ zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Najava novina NOVA za 30. decembar

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar