Palilula talačka kriza Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Otmičar s Karaburme S. J. (26), koji je u petak četiri sata kao taoca držao vlasnika automehaničarske radnje Slobodana Trifunovića (65), bio je hapšen i prošle godine, i to zajedno sa svojim ocem i ženom, zbog sumnje da su terali jednog invalida (42) da prosi i daje im novac.

Prema rečima izvora Kurira, protiv S. J., koji je u petak uhapšen posle drame u Ulici vojvode Micka Krstića u Beogradu i određen mu je jednomesečni pritvor, Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je ranije optužnicu zbog krivičnog dela trgovine ljudima.

– S. J. bio je uhapšen 13. oktobra 2021. zajedno sa svojim ocem S. J. (50) i svojom partnerkom M. Ž. (25) zbog optužbi da su osobu sa invaliditetom sedam godina primoravali da prosi na ulici i dnevno im donosi 100 evra – kaže izvor Kurira upoznat sa slučajem.

Kako je tada saopštio MUP, uhapšeni se terete da su od decembra 2014. do oktobra 2021. koristili teške životne prilike muškarca sa invaliditetom i eksploatisali ga tako što su ga terali na prosjačenje, govoreći mu da „kao član porodice mora da joj doprinosi“.

Pročitajte još:

– Žrtva je bila u obavezi da, bez obzira na vremenske uslove, prosi na prometnim raskrsnicama u Beogradu šest dana u nedelji. Eksploatacijom žrtve trgovine ljudima, članovi kriminalne grupe, na mesečnom nivou, kako se sumnja, pribavljali su protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 3.000 evra, a novac su koristili za sopstvene potrebe. Prilikom pretresanja stana i drugih prostorija kod osumnjičenih pronađeno je i privremeno oduzeto 650 evra, 18.000 dinara, kao i više mobilnih telefona – saopštila je policija posle hapšenja.

Sve troje su tada na saslušanju u tužilaštvu negirali krivično delo i izneli su detaljnu odbranu u prisustvu svog advokata Slavke Babić.

– Branili su se time da je oštećeni s njima u zajedničkom domaćinstvu živeo od 2009. godine, gde je imao sve uslove za život, svoju sobu i automobil. Naveli su da je u pitanju lice koje je invalid bez jedne noge, svakodnevni konzument droge i da se bavio prosjačenjem unazad 20 godina, i pre nego što je došao da živi kod njih – kaže naš sagovornik i dodaje da su otmičar s Karaburme, kao i njegovi otac i devojka rekli da im je oštećeni ponekad sam davao isprošeni novac, i to uglavnom u iznosu od 20.000 dinara.

– Te pare išle su u kućni budžet, on je tako doprinosio domaćinstvu kao i svi ostali članovi. Naglašavam da je on išao dobrovoljno da prosi kako bi imao novac za svoje potrebe i za drogu – navodno je prošle godine ispričao S. J. u svojoj odbrani.

Nakon saslušanja osumnjičenim trgovcima ljudima bio je određen pritvor, ali im je on ukinut u januaru 2022. godine.

Osumnjičeni S. J. posle drame u automehaničarskoj radnji na Karaburmi, gde je Slobodanu Trifunoviću četiri sata držao nož pod grlom, u svojoj odbrani je rekao da mu „prete navijači“ i da je zbog toga želeo „da skrene pažnju javnosti i policije na svoj problem“.

– Moj branjenik se kaje ukoliko je naneo lake telesne povrede oštećenom Trifunoviću, s kojim je uvek bio u dobrim odnosima i nikada ne bi želeo da ga stvarno povredi – rekla je advokatica osumnjičenog Slavka Babić.

Talačka kriza na Karaburmi u petak je okončana nakon što je žena iz pregovaračkog tima MUP uspela da otmičaru da vodu u kojoj je bio rastvoren lek.

– Popio je vodu i kroz pola sata sam osetio da mu pada ruka i da gubi koncentraciju. Pričao je nepovezane stvari, a kada je video svoju porodicu, uopšte ih nije prepoznao – ispričao je Slobodan Trifunović, koga je S. J. držao kao taoca. On je dodao da je tokom talačke krize na lice mesta došla i partnerka S. J., koja je takođe pokušala da ga urazumi i da ga nagovori da se preda.

BONUS VIDEO: Nastavlja se talačka kriza na Karaburmi, pregovori policije sa otmičarem

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar