Foto:Facebook/Stojan Ilic, Nova.rs

Stojan I. (37) iz Ripnja osumnjičen je za ubistvo devojčice N.P. (16) i ranjavanje nekoliko članova njene porodice. On je napao svoje komšije, a u tužilaštvu je priznao zločin. Ipak, kako će dalje teći postupak protiv osumnjičenog, ne zavisi samo od tužilaštva, odbrane i suda.

Stojan I. osumnjičen je da je u ponedeljak 10. aprila nožem ubio svoju komšinicu iz Ripnja, a potom upao u njenu kuću i počeo redom da bode sve koje je zatekao, a ranjeni su devojčicina majka i baka, kao i ujak. Stojan I. je uhapšen istog dana kada se dogodio stravičan zločin za koji je osumnjičen.

Kada je priveden u tužilaštvo, priznao je zločin koji mu se stavlja na teret, a motiv brutalnog napada nije jasan i verovatno će biti utvrđen tokom sudskog postupka, ukoliko do njega dođe.

Sudski veštak, neuropsihijatar Zoran Đurić kaže za portal Nova.rs da o konkretnom slučaju ne može da se izjašnjava, ali da će, skoro sigurno, u nekom trenutku biti zatraženo veštačenje, za sada osumnjičenog, Stojana I. i da će dalji tok sudskog postupka zavisiti od nalaza veštaka.

Pročitajte još:

„Potrebno je pribaviti medicinsku dokumentaciju, ukoliko postoji, videti da li postoji istorija bolesti i da li je u pitanju ličnost koja je već ranije pokazivala znake asocijalnog ponašanja, da li je bila sklona nasilju, krađi i sličnim postupcima. U takvim slučajevima nalaže se veštačenje da bi se utvrdilo da li je okrivljeni uračunljiv ili neuračunljiv i shodno nalazu sudskih veštaka, gde nema mogućnosti greške, nastavlja se postupak“, objašnjava Đurić.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Po njegovim rečima, postoji i jedna i druga mogućnost, da Stojan I. bude proglašen uračunljivim ili neuračunljivim, tako da je sada prerano izjašnjavati se o konkretnom slučaju. Takođe, postoji mogućnost da ne postoji istorija bolesti već da je osumnjičeni osećao veliki psihički pritisak i da je u jednom tenutku došlo do dezorganizacije ličnosti.

„Jedna stvar je ako je delo počinjeno u stanju uračunljivosti, bez griže savesti i saosećanja i onda sledi kazna zatvora propisana zakonom. Ukoliko bude ustanovljeno da je u pitanju neuračunljiva osoba, koja nije svesna svojih postupaka a predstavlja opasnost po sebe i druge, sud može izreći meru obaveznog lečenja u ustanovi zatvorenog tipa. U tom slučaju, komisija lekara se sastaje u određenom vremenskom periodu i zaključuje da li je osoba izlečena i da li može da napusti ustanovu ili mora još da ostane u njoj“, objašnjava veštak Đurić.

Stojan Ilić Foto:Facebook/Stojan Ilic

Najpoznatiji slučaj kada nije bilo suđenja je masovno ubistvo u Jabukovcu koje je počinio Nikola Radosavljvić (55) 2007. godine, kada je naoružan puškom išao od kuće do kuće i redom ubijao meštane, a na kraju krvavog događaja likvidirao je i taštu, za koju je mislio da mu je bacila crnu magiju.

Pročitajte još:

On je ubio ukupno devetoro ljudi, ali je ustanovljeno da nije sposoban za suđenje. On se i danas nalazi na lečenju u ustanovi zatvorenog tipa.

Majka u bolnici

Podsetimo, Stojan I. u ponedeljak je ubio 16-godišnju devojčicu, a potom izbo nožem tri člana porodice Petrović. Povređeni su devojčicine majka i baka, ali i ujak.

Njena majka Sanja i dalje se nalazi u bolnici, a njoj je u krvavom pohodu probušena plućna maramica.

BONUS VIDEO: Kuća u kojoj se dogodio stravičan napad u Ripnju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar