Foto: Profimedia, Shuttertock

Dramatičan porast broja ubijenih žena u Srbiji zabeležen je od početka godine. Crna statistika obeležila je i prošlu godinu u kojoj je ubijeno čak 25 žena, a za samo pet meseci 2023. u partnerskom i porodičnom nasilju ubijeno je njih 17 - što je stravičan podatak. Postavlja se pitanje da li Srbija može da se izbori sa ubistvima žena i kako da sprečimo da nijedna žena više ne bude ubijena?

Poslednji u nizu ovih slučajeva jeste brutalno ubistvo mlade I. R. (26) u kozmetičkom salonu u Novom Sadu. Naime, nju je ubio njen bivši partner V. R. (36), nakon što je pucao u izlog objekta, a potom ušao unutra i nakon zločina, pucao je sebi u glavu.

Kako se nezvanično saznalo, V. R. je već bio prijavljivan za nasilje i on je imao zabranu prilaska nesrećnoj devojci. Njemu je prethodno, baš zbog nasilja oduzeto oružje koje je imao u legalnom posedovanju, ali ostaje misterija kako je nabavio novo oružje.

Pročitajte još:

I. R. je 17 ženska osoba koja je ubijena od početka ove godine u našoj zemlji.

Crni niz započet je krajem januara, kada su dve sestre Jelisaveta (76) i Gordana (78) Đ. ubijene u stanu na Bežanijskoj kosu, u kom su živele same. Nakon ovog, žrtve su nastavile samo da se nižu u celoj našoj zemlji.

Početkom februara, u selu Trešnjevica kod Paraćina, ubijena je Marina M. (50). Nekoliko dana kasnije, ubijena je 20-godišnja Nevena B. u Grockoj, koju je hicima iz pištolja ubio suprug i policajac Đorđe P. (28).

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Istog meseca ubijene su i Marija J. (65) iz Donjeg Tavankuta, Dragana P. (54) u stanu na Voždovcu u Beogradu, kao i Stana P. (65) iz sela Mileševo.

Slučajevi koji su posebno šokirali javnost, jeste zločin koji se dogodio u Zaječaru, kada je očuh Miloš N. (25) brutalno prebio dete (2) svoje partnerke, a nesrećna devojčica je od zadobijenih povreda preminula.

Foto:privatna arhiva Facebook

Još jedan surovi zločin jeste ubistvo Sanje M. (47) iz Pirota koju je njen bivši partner ubio tako što joj je prišao na ulici i dok je pričala na telefon ispalio metak u glavu.

Brutalno ubistvo devojčice (16) iz Ripnja zavilo je Srbiju u crno. Nju je na smrt izbo Stojan Ilić, a nakon toga napao je njenu porodicu i nožem povredio nekoliko njenih ukućana.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ubijene su i Gordana D. (56) i S. J. (77), kao i Andrea K. (35), majka petoro dece, koja je pretučena nasmrt.

Nedugo nakon tog zločina, penzionisani pukovnik Goran R. hicima iz pištolja ubio je svoju majku, pa sebe u stanu u zgradi u centru Rume, kako su tada komšije ispričale za naš portal on je bio preke naravi, umeo je da popije ponekad i nekoliko puta je pravio haos u zgradi i oko zgrade.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U mestu Ćićevac, pokraj Kruševac, Milašin Đ. (63) osumnjičen je da je sa svojom braćom Dejanom (65) i Dušanom (45) nasmrt pretukao K. J. (51).

Identitet jedne žrtve nije poznat.

Svi ovi slučajevi su samo pokazatelj da samo kao društvo zakazali, ali i da institucije ne obavljaju svoj posao kako treba, kao i da mere koje izriču nisu dovoljne kako bi zaštitili žene.

Pročitajte još:

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, u razgovoru za Nova.rs ističe da ovako veliki broj ubijenih žena mora da nam bude alarm.

„Jedna ubijena žena je mnogo, niko nema pravo da digne ruku na nekoga. Ovo su strašne stvari koje nas upozoravaju. Nisam čula da se neko od nadležnih za municiju oglasio na ovu temu koja se odnosi na ubistva žena, ona ostaje u senci“, kaže za Nova.rs koordinatorka Sigurna kuće.

Foto: medija centar beograd

„Ovde za femicid niko ne odgovara i niko ne smatra da je to tema koja treba da stavimo na prvo mesto. Pravo je pitanje šta mi kao država, društvo i kao pojedinci treba da uradimo da se ovakva praksa ne ponavlja. Mora nešto da se promeni. Žene trpe nasilje iz straha godinama, plaše se nasilnika.. Ne trpi niko što voli nego se plaše“, ističe Stanojevićeva.

Navodi da je pravi problem što Srbija nema zakonska rešenja da se izbori sa ovim problemom.

„Mi nemamo regulisan zakon o nasilnicima, postoje projekti, ali ne daju rezultate, beznačajni su i malo se govori se njima“, dodaje Stanojevićeva.

Osam tinejdžerki ubijeno u masakrima

Ne sme se zaboraviti i da su dve masovne pucnjave, koje su se dogodile prošle nedelje u školi na Vračaru i u selima Malom Orašju i Duboni, odnele čak 17 života, među kojima je bilo čak osam devojka i to mladih osoba, tinejdžerki.

VIDEO: Ratko Femić o dubini rana u društvu nakon masovnog ubistva đaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar