Dragan Filipović, načelnik Školske uprave Beograd, rekao je u jutarnjem programu "Probudi se" da će nastava u svim školama početi minutom ćutanja, a da će OŠ Vladislav Ribnikar krenuti sa radom tek u ponedeljak. On je naveo da je dečak koji je izvršio zločin pohađao i muzičku školu, kao i da na osnovu svih pokazatelja koje ima škola, nije bilo vršnjačkog nasilja.

„Ova dva dana nastava se neće odvijati u toj osnovnoj školi. Za učenike mlađih razreda, ukoliko roditelji nemaju gde da ostave decu, nego su deca inače u produženom boravku, škola će biti otvorena u fizički izdvojenom delu, u delu gde neće biti mogućnosti da učenici dođu do mesta gde je izvršen zločin. Roditelji su rekli da neće dovoditi decu, ali je bez obzira na to dogovoreno da u školi budu prisutni dežurni učitelji i dežurni nastavnici u školi“, naveo je Filipović.

On je rekao da se sa decom treba razgovarati, kao i da je za sutra zakazan sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, kako bi se napravio plan aktivnosti za prijem dece u ponedeljak u OŠ Vladislav Ribnikar. Sastanku će prisustvovati i dva psihijatra, psiholog, predstavnici UNICEF-a.

Šta će sistem uraditi da se zločin ne ponovi
Šta će sistem uraditi da se zločin ne ponovi

„Imamo još tri škole gde treba da pružimo podršku, jer je učenica koja je nastradala takođe i učenica Baletske škole ‘Lujo Davičo’, jedan đak koji je nastradao je i učenik Muzičke škole ‘Josip Slovenski’, a učenik koji je izvršio ovo krivično delo je učenik Muzičke škole ‘Stanković'“, naveo je Filipović.

„Tamo je bio izuzetan, izuzetno talentovan učenik“, dodao je Filipović govoreći o učeniku koji je počinio masakr.

Jutro posle pucnjave u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru FOTO Jovan Mladenović

On je izjavio da je razgovarao i sa direktorima tih škola i da je za decu koja ih pohađaju potrebno napraviti plan aktivnosti.

„U tim školama nastava se odvija redovne za sve one učenike koji se osećaju da mogu da dođu i prisustvuju nastavi. Bolje je da deca dođu u školu, da sa njima razgovaraju razredni starešina, stručnjaci…, nego da kući ostanu sami“, rekao je Filipović.

On je naveo da na osnovu svih pokazatelja koje ima škola nije bilo nikakvog vršnjačkog nasilja u školi nad učenikom ili da je on učestvovao, da nije bilo ni u muzičkoj školi i da je bio izuzetno talentovan. Upitan za nasilje u školi glume koju je pohađao, Filipović je izjavio da, s obzirom da je reč o privatnoj vannastavnoj aktivnosti, informaciju nemaju.

Kada je reč o dečaku koji je izvršio ubistva i njegovom premeštanju iz jednog u drugo odeljenje, on je naveo da je reč o školi koja nudi deci dvojezičnu nastavu već od sedmog razreda.

„Na zahtev  roditelja je učenik prešao u odeljenje koje ima dvojezičnu nastavu. To je bio njegov motiv prelaska iz jednog u drugo odeljenje“, rekao je Filipović.

VIDEO Oporavljaju se učenici i nastavnica povređeni u pucnjavi u školi na Vračaru: Direktori KCS i Tiršove otkrilu u kakvom su stanju trenutno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare