Branislav Lečič Foto:Nemanja Jovanović

Nakon što je glumica Danijela Štajnfeld optužila svog starijeg kolegu i političara Branislava Lečića za silovanje, on je, u jednoj od svojih odbrana upućenoj javnosti putem medija, istakao i da je spreman da bude podvrgnut poligrafskom ispitivanju na sva pitanja, uključujući pitanja o razgovoru sa Štajnfeld koji je objavljen u pojedinim medijima. Pitali smo stručnjake za poligrafsko ispitivanje da li jedan glumac, uz pomoć svog umetničkog talenta od starta ima predispoziciju da u odgovorima prevari kako polograf, tako i poligrafistu.

Mesecima unazad poligraf ne prestaje da bude jedna od glavnih tema u srpskim medijima, posebno jer se na njega poziva veliki broj javnih ličnosti, ali i sam vrh državnog aparata u zavisnosti od situacije i lične potrebe. Sada se poligrafa, odnosno ponude da na njemu bude ispitan, latio i Lečić nakon optužbi da je 2012. godine silovao mladu srpsku glumicu.

O slučaju se do sada zvanično oglasilo samo Više javno tužilštvo u Beogradu, koje je potvrdilo da je glumica označila osobu sa incijalima „B. L.“ kao moćnika iz filmske industrije koji je napastvovao. Međutim, ubzo nakon objave ove vesti, Lečić se više puta oglašavao, čak i na društvenim mrežama, i u jednom od poslednjih saopštenja kazao da je spreman bude podvrgnut poligrafskom ispitivanju.

Do sada smo saznali da poligraf nije mašina kojom se sa stopostotnom sigurnošću može utvrditi istinitost odgovora i da to čini na osnovu očitavanja impulsa koje telo odašilja. Međutim, i pored toga što imaju dar i veštinu da se poptuno sažive sa drugim likom, da potisnu sebe i svoje karakteristike, kriminolog Dušan Davidović smatrado ipak nije mašina koju možemo tako lako prevariti.

„Poligraf mogu da prevare osobe koje su specijalno trenirane za to, a kada ovo kažem mislim da kriminalce. Sa druge strane, prilikom poligrafskog testiranja postavljaju se i pitanja koje ispitanik nikako ne može unapred znati i upravo je to prostor na kome se ‘pada’ jer je mala verovatnoća da će onaj koga ispituju moći da odglumi iskren odgovor“, objašnjava za Nova.rs kriminolog Dušan Davidović i dodaje da je od velikog značaja i imati dobrog poligrafistu.

Da je poligraf „nepoverljiva“ mašina koju je lako prevariti i da se upravo zbog toga rezultat isptivanja ne može predstaviti kao dokaz na sudu, za Novu.rs objasnila je i Vanja Bajović, profesorka na Pravnom fakultetu u Beogradu, koja je podvukla i da je Zakonom o policiji propisano i ko ne sme da ide na poligraf.

„Tako, recimo, ispitivanju ne mogu biti podvrgnuti lice koje ima srčane smetnje, respiratorne smetnje, trudnice, porodilje… Ali i pored toga, na poligraf ne može da ide ni lice koje je pod uticajam droga, alkohola ili lekova za smirenje „, navela je Bajović. Ona je još jednom podvukla da je poligraf jedna predoperativna istražna tehnika koja policiji pokazuje samo u kom pravcu treba ići i navoditi ih, ali da se rezultati ispitivanja ne mogu uzimati zdravo za gotovo niti kao relevantan dokaz.

Kao primer profesorka je podsetila na slučaj u našoj javnosti od pre par godina, kada su dva lica, koja daju suprotne tvrdnje na određeno pitanje u slučaju Šarić, obojica prošla poligrafsko ispitivanje bez ikakvih problema.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar