Zvicer

Ni tri dana nakon što je objavljeno da je Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana, ubijen u Panami, srpska i crnogorska javnost nisu zvanično dobili ni potvrdu, niti demanti ove informacije. Vest o likvidaciji prvog čoveka najmoćnije kriminalne grupe sa ovih prostora uzdrmala je i podzemlje, zbog čega se mnogi pitaju da li je ovo kraj rata škaljarskog i kavačkog klana, koji je do sada odneo više od 50 života.

Informacija da je odbegli vođa kavačkog klana Radoje Zvicer ubijen u sačekuši u Panami odjeknula je kao bomba u domaćim i regionalnim medijima u petak uveče, a pravi šok je usledio nakon što je advokat porodice u razgovoru za pojedine beogradske medije rekao da ova informacija nije tačna. Uz to, iste večeri objavljeno je i da je Zvicer „samo“ ranjen, dok su crnogorski mediji izveštavali da dvojica muškaraca jesu bila meta napada u Panami, ali da tamošnji državni organi čekaju i zvaničnu potvrdu o tome da li je reč o Zviceru.

Foto: MUP Srbije

Paralelno sa tim, na društvenim mrežama su se pojavile i fotografije osoba, navodno bliskih suparničkom, škaljarskom, klanu, kako slave Zvicerovo ubistvo uz muziku i pucnje. Imajući u vidu informaciju da je 8. septembra u Istanbulu ubijen vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić, može se slobodno reći da je došlo do tektonskih poremećaja u podzemlju, posebno imajući u vidu da se o tačnim lokacijama šefova duže vreme nije znalo ništa, a sada su u samo nekoliko nedelja navodno ubijeni obojica.

„Sada su informacije postale dostupne i jednima i drugima i onda je na scenu stupilo ono što je planirano – likvidacije zbog osvete ili krvne osvete, ti motivi su u ovom slučaju pomešani. Svakom članu klana, koji je dostupan, ma gde se nalazio, preti direktna likvidacija i to je tako kada su u pitanju zavađeni narko-klanovi“, objašnjava za list „Nova“ kriminolog Dobrivoje Radovanović i dodaje da u teoriji postoji mogućnost da dođe do pomirenja zaraćenih kriminalnih grupa, ali da do toga u ovom slučaju definitivno neće doći, jer su ubistva često motivisana krvnim osvetama, a „tada pomirenja nema“.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović Foto:Medija centar Beograd

Radovanović kaže da oprečne informacije o ubistvu Radoja Zvicera same po sebi mogu govoriti nešto.

„On može biti ubijen, a da članovi njegovog klana to skrivaju iz nekakvog razloga. Ti razlozi mogu biti različiti, ali se u principu to često krije zbog ugleda klana ili se informacija taji dok se ne sprovede ili isplanira osveta za to ubistvo“, kaže kriminolog.

Na pitanje kako komentariše detalj da su vođe klanova ubijene u tako kratkom vremenskom periodu, Radovanović kaže da to vrlo lako može biti jednostavno sticaj okolnosti.

„Onog trenutka kada saznaju informacije o suparnicima, o mestu gde se nalazi, oni kreću u akciju. Tu nema nekog drugog razloga u zastoju ili ubrzanju, već je jednostavno takav sticaj okolnosti. Svet je veliki, mogućnost kriminalaca da se skrivaju je znatno veća nego što je bila nekada, a dostupne informacije koje se brzo šire čine da se akcije brže planiraju i izvode“, zaključuje Radovanović.

Paragvaj zaplena kokain
Ilustracija Foto:EPA-EFE/Nathalia Aguilar

Ipak, teza da će obezglavljenost dve kriminalne grupe oslabiti rat koji bukti otkako je u Valensiji nestao skupoceni tovar od 200 kilograma kokaina, te da će možda čak doći i do stišavanja kada se radi o međusobnim likvidacijama, malo je verovatna posebno imajući u vidu pređašnje delovanje tih klanova koji, kao po pravilu, vrlo brzo pronalaze nove vođe kako ilegalni biznisi, prevashodno sa međunarodnim švercom narkotika, koji se može nazvati njihovom primarnom delatnosti, ne bi trpeo ni u jednom trenutku.

Pucnjave u Panami

Iako zvaničnih informacija o subini Radoja Zvicera još nema, mediji u Panami su istog dana objavili da je u toj zemlji došlo do dve pucnjave – dvojica muškaraca napadnuti su u taksiju kada je na njih zapucala nepoznata osoba, a istog dana je ubijen i muškarac, čiji identitet nije saopšten, koji se vozio u belom „sedanu“. Žrtve iz taksija, dvojica muškaraca čiji se identiteti utvrđuju, pokušali su navodno i da se odbrane tako što su uzvratili hicima iz vatrenog oružja. Kako su preneli mediji, jedan je bio „moždano mrtav“ u trenutku kada je stigao u bolnicu San Migel Arhangel, dok o zdravstvenom stanju drugog nije bilo informacija.

Foto: critica.com.pa,detective-info.com.ua

Šef suparničkog klana ubijen u Turskoj

Baš kao što turski mediji u prvi mah nisu imali nijednu informaciju o pucnjavi u kojoj je ubijen Jovan Vukotić, Kotoranin koji je slovio za apsolutnu vođu škaljarskog klana, gotovo identična situacija se ponavlja i sa Zvicerom.

vođa škaljarskog klana
Jovan Vukotić Foto: Savo Prelević

Vukotić je likvidiran 8. septembra pre ženom i detetom, dok se vozio kroz Istanbul. Imajući u vidu da su turski mediji informacije o Vukotićevom ubistvu objavili tek dan kasnije, pozivajući se na informacje kolega iz Srbije, to je dodatno unelo sumnje o tome šta se zapravo dešava u podzemlju. Situacija u kojoj nemamo jasne odgovore na ta pitanja stvorila je pogodno tle za spekulacije, zbog čega su se mnogi zapitali da li su ova dva događaja, u ovako kratkom vremenskom periodu, označila novu rundu ratovanja ili postavljanje nekih novih kriminalaca.

Bonus video: Veze između kavčana i grupe Velje Nevolje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare