Bežanijsko groblje
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Jedna svadba i četiri sahrane" nažalost nije parodija poznatog filma, već, ako je verovati objavi novosadskog lekara Ivana Čurića, kobni ishod svadbenog veselja u Vranju. Samo u poslednje dve nedelje u gradu je registrovano 1.090 pozitivnih na koronavirus, dok je u dvema ovdašnjim kovid bolnicama tokom istog perioda zvanično preminulo 36 ljudi, a javnosti nije poznat broj pacijenata iz Vranja koji su transportovani u kovid bolnicu u Kruševcu i tamo preminuli.

„Ženina dalja familija u Vranju – jedna svadba i 4 sahrane, najmlađi mladin ujak 1976. godište. Mladoženja babu sa’ranio. Iz prve ruke znam“, objavio je pomenuti doktor Čurić na svom Tviter profilu, a kako bismo proverili informaciju pokušali smo i da ga kontaktiramo, ali bezuspešno.

U međuvremenu smo se o slučaju raspitali među vlasnicima restorana i sala za venčanja u Vranju, medicinskim radnicima i lokalnim novinarima. Uglavnom znaju za slučajeve da su se gosti veselja zaražavali, ali ne i za četiri smrtna slučaja nakon samo jednog od njih.

Pročitajte još:

Ipak, prema nezvaničnim saznanjima portala Nova.rs, kobna svadba se nedavno održala u poznatoj lokalnoj svečanoj sali, a jedno od mladenaca i polovina gostiju bili su iz susedne Bugarske, te se među Vranjancima ne zna mnogo o nesrećnom ishodu koji je zadesio ovu porodicu.

Relaksirane protivepidemijske mere dovele su do nove „epidemije proslava“ koja nije zaobišla ni Vranje, te je, prema svedočenju vlasnika i osoblja nekoliko poznatih sala za veselja, u poslednjih 20 vikenda, odnosno u poslednja 2 meseca, bilo najmanje po dva veselja tokom jednog vikenda po lokalu.

„Sigurno je bilo između 150-200 većih veselja u poslednja dva meseca u Vranju, ma možda i više. Kod nas su svi vikendi u septembru i avgustu bili popunjeni, svadbama, prvim rođendanima, krštenjima… Mnogi parovi su zbog prošlogodišnje otkazane svadbe sad imali i svadbu i prvi rođendan đuture. Osoblje uglavnom nosi maske, nema ni blizak kontakt te nismo imali nekih problema u kolektivu, ali znam da su se neki muzičari zarazili, srećom vakcinisani su bili čujem i mlađi su pa su dobro prošli“, priča jedan od vlasnika.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Prema zvaničnim informacijama Gradskog štaba za vanredne situacije i Zdravstvenog centra, samo u poslednje dve nedelje u gradu je registrovano 1.090 novozaraženih, a tokom istog perioda je u nekoj od dve kovid bolnice ZC Vranje od posledica zaražavanja korona virusom preminulo 36 obolelih.

Gotovo svakodnevno su pacijenti zbog pogoršanog stanja transportovani u kovid bolnicu u Kruševcu, a javnosti nije poznat broj pacijenata iz Vranja koji su se lečili u ovoj bolnici i tamo preminuli.

Uprkos lošim vestima svakog dana, vakcinacija u Vranju koje ima oko 66.000 punoletnih građana stagnira, ali makar malo ohrabruje činjenica da je 7.039 ljudi (preko 20 odsto ukupnog broja imunizovanih) već primilo i treću, takozvanu „buster“ dozu vakcine. Poređenja radi, u petak, 8. oktobra, prvu dozu je primio svega 61 Vranjanac, dok je po svoju „buster“ dozu došlo 113 ljudi.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Prema poslednjim podacima iz ZC Vranje, prvu dozu je, od početka masovne imunizacije u januaru, na njihovim vakcinalnim punktovima primilo 33.742 građana Srbije, 13.932 građana Severne Makedonije i 11 građana Bosne i Hercegovine.

BONUS video: Zapaljeni „pasat“ porodice Đokić

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar