Foto:Screenshot/Facebook/Aleksandar Knezevic Knele

Tačno 30 godina prošlo je otkako je u sobi 331 beogradskoj hotela "Hajat" jedne oktobarske večeri pronađeno telo Aleksandra Kneževića zvanog Knele, mladića koji je tek zagazio u dvadesete godine, ali je već uveliko gospodario beogradskim podzemljen. Knele je likvidiran sa tri hica koje mu je ubica ili više njih ispalio u potiljak, najverovatnije dok je ležao na stomaku. Kako nije bilo tragova provale u sobi, verovalo se da je Knele poznavao svog ubicu jer mu je otvorio vrata, a osim njihovih imena, i dan danas živi misterija na koju nema odgovora - zbog čega je na ogledalu te hotelske sobe krvlju ispisan broj 1.

Jedan od najžešćih momaka sa beogradskog uzvrelog asfalta, koji i danas slovi za začetnika takozvane dizel kulture, rodio se i rastao u naselju Braće Jerković na Voždovcu, a zvanično je pripadao istoimenom klanu. Njegovo poznanstvo sa Đorđem Božovićem Giškom, kriminalcem i osnivačem Srpske garde, osiguralo mu je dobro mesto u podzemlju i bilo odskočna daska za dalje bavljenje kriminalom kroz koji je gospodario gradom. Uskoro je i sam postao član Srpske garde, a nakon velikih demonstracija marta 1991. godine i telohranitelj Vuka Draškovića.

Foto: Facebook/Puls asfalta

Više puta je ranjavan u vatrenim obračunima na ulici, a prvi put 1992. godine, nakon sukoba i vređanja sa Bjelopoljcem Milanom Jankovićem, koji ga je ispred poznatog kafića „Freska“ u centru Beograda ranio u preponu. I to nije bio jedini vatreni obračun u kom je „princ asfalta“, kako su ga mnogi nazivali, učestvovao. Zbog opasnosti koje je vrebala sa svih strana u jednom trenutku se čak i odselio u hotel „Hajat“, kako ne bi ugrožavao najbliže članove porodice, a upućeni tvrde da nigde nije išao bez oružja, pa makar to bio i manastir.

Ubistvo u sobi 331

Mnoge urbane legende isprepredane su oko ličnosti Aleksandra Kneževića Kneleta. Jedna od njih jeste ga je država „napravila“, ali i da mu je došla „glave“. Navijao je za Crvenu zvezdu, slušao rep muziku i mogao da ima svaku devojku u gradu. O njegovom buntu ostale su da svedoče tvrdnje da na jedno oko gotovo da uopšte nije video, jer je još kao dečak okinuo blic foto-aparata sebi u oko.

Kobnog 28. oktobra Knežević je boravio u apartmanu u „Hajatu“, gde je i živeo. Veruje se da je Knežević ubijen u večernjim satima, ali je njegovo telo, što je mnogima i danas čudno, pronađeno tek ujutru. Kneletov otac, Dušan Knežević zvani Buca Al Kapone, izjavio je kasnije u razgovoru za beogradske medije da sumnja da mu je sina ubila država, ali i da je neposredno pre same likvidacije, napravljena „proba“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Giški, Belom i mom sinu pretili su zbog SPO-a i Srpske garde. Deset dana pre ubistva imali su generalnu probu ubistva, kada su im upali u sobu i naterali ih da legnu sa rukama na podu. U sobi su bili Knele i Mirko Bosanac. Specijalci su upali u apartman hotela Hajat i rekli im da legnu na pod. Potom su im objasnili da proveravaju alarmne uređaje, ali sam siguran da su u stvari proveravali kako će Knele reagovati pred policijom“, ispričao je Kneževićev otac.

Dodatnu intrigu unela je njegova izjava, kada je rekao da mu je jedan prijatelj iz policije rekao da je kobne večeri, preko policijske „motorole“, preneta poruka: „Knele ide sam“.

„Darko Stanojević je kobne noći bio u hotelu „Hajat“. Pokušavao sam da dođem do Darka kasnije, da saznam šta se te večeri dešavalo, ali je i on ubijen u Nemačkoj. Niko nije dao odgovor na pitanje kako to da su kamere u hotelu otkazale i da su nestale trake sa zapisima svih ulazaka u hotel“, rekao je.

Kada su policajci ušli u Kneletov apartman, pored skupocenog nakita vrednog oko 80.000 tadašnjih maraka, kod njega je pronađeno oružje i gotovina. Međutim, jedna stvar je posebno upala u oko – na ogladalu je krvlju bio ispisan broj jedan, a kakvu je poruku taj ispis nosio, do danas nije otkriveno. Nije otkriveno ni koliko je tačno pucača bilo kobne noći u aparmanu, budući da su na licu mesta pronađene čaure iz dva različita pištolja.

U noći kad je ubijen zabeležen je jedan telefonski poziv, nešto posle tri časa, na koji Knežević nije odgovorio. Tražio ga je njegov blizak prijatelj Romeo Savić, ostavivši poruku na recepciji da mu se javi.

Bonus video: Kuća u Batajnici u kojoj je Čedomir ubio Blaženku, pa sebe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar