Foto: Printscreen Nova.rs/Video

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju saopštilo je danas da je odmah po saznanju sprovelo nadzor nad radom Gradskog centra za socijalni rad Beograd i postupajućih odeljenja, povodom slučaja teško zanemarene maloletne devojčice od strane svojih roditelja.

Ministarstvo je to sprovelo povodom slučaja devojčice iz Mirijeva, čiji je otac osumnjičen da ju je zlostavljao, a koja nije bila ubrazovnom sistemu.

Kako se navodi, Ministarstvo je nakon sprovedenog nadzora, naložilo rukovodiocu Gradskog centra za socijalni rad Beograd da preduzme mere iz svoje nadležnosti i pokrene disciplinski postupak i utvrdi odgovornost zaposlenih u odeljenjima koja su postupala u ovom slučaju.

Gradskom centru za socijalni rad Beograd naloženo je da obezbedi odeljenje za dalju zaštitu maloletne devojčice i odmah započne i efikasno sprovede celovitu stručnu procenu roditeljskih kapaciteta i kompetencija oca deteta za vršenje roditeljskog prava i da u skladu sa rezultatima stručne procene i zakonskim ovlašćenjima odmah podnese tužbu za njegovo potpuno lišavanje roditeljskog prava.

Takođe, naloženo je da se obezbedi sprovođenje celovite stručne procene roditeljskih kapaciteta i kompetencija majke deteta, koja je važećom sudskom odlukom delimično lišena roditeljskog prava, sa pravom da održava lične odnose sa detetom, i da u skladu sa ishodima procene donese zaključak o celishodnosti pokretanja sudskog postupka za njeno potpuno lišavanje roditeljskog prava.

***

BONUS VIDEO: Porodično nasilje u Mirijevu – otac držao ćerku zatočenu u stanu

Gradski centar za socijalni rad Beograd treba da u roku od 30 dana od prijema ovih naloga dostavi Ministarstvu izveštaj o realizaciji naloženih mera.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar