Gojko Lalović Foto:Tanja Milovanović/Nova.rs

Povodom slučaja penzionisanog pukovnika Gojka Lalovića, kome je jutros na kućnu adresu došla policija i izvršitelji kako bi ga iselili iz doma na Bežanijskoj kosi u Beogradu, oglasilo se i Ministarstvo odbrane koje tvrdi da on bespravno koristi pomenuti troiposobni stan u Vespučijevoj ulici.

„Ističemo da bi stan koji trenutno Lalović bespravno koristi mogao da bude dodeljen porodici vojnog lica koje na njega ima pravo ili bilo kom stambenom intresentu koji nema rešeno stambeno pitanje u skladu sa propisima o stambenom zbrinjavanju u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Postupak iseljenja Lalovića iz navedenog stana nije u nadležnosti Ministarstva odbrane, već je u nadležnosti javnog izvršitelja i sprovodi se po osnovu prasnažne presude Trećeg osnovnog suda u Beogradu iz razloga što Lalović nije uplatio sredstva na koja se obavezao ugovorom“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako dalje tvrde u saopštenju, izjava o sopstvenom učešću od 58 procenata od vrednosti stana direktno je Laloviću omogućila značajno pomeranje na rang listi i dovela ga u poziciju da mu se dodeli troiposoban stan u Vespučijevoj ulici u naselju Bežanijska kosa.

„Rešenje za troiposoban stan u Vespučijevoj ulici u Beogradu doneto je 14. 10. 2005. godine kada je Lalovic kao načelnik Prvog odseka Odeljenja za stambene poslove kreirao uslove za dodelu stanova iskoristivši ih u svom slučaju. Uslov za uvođenje u posed dodeljenog stana bila je upravo uplata 58 posto vrednosti stana, što imenovani nije učinio. S obzirom na to da nije ispunio obaveze iz Ugovora o regulisanju prava i obaveza u rešavanju stambenog pitanja učešćem ličnim sredstvima, navedeno rešenje o dodeli troiposobnog stana Stambena komisija je oglasila ništavnim još 12. novembra 2008. godine. Uprkos tome, Lalović se bespravno i samoinicijativno uselio u predmetni stan“, ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane navode i da je postupak po ovom predmetu pravosnažno okončan pred nadležnim sudom i da je doneto rešenje Trećeg osnovnog suda u Beogradu 1. oktobra 2018. godine protiv izvršnog dužnika Gojka Lalovića, radi predaje nepokretnosti stana u ulici Vespučijeva, praznog od lica i stvari izvršnom poveriocu Ministarstvu odbrane – VGC “Beograd”.

„Podsećamo da je Lalović bespravno koristio i garsonjeru u Pohorskoj ulici i da je Ministarstvo odbrane u posed navedenog stana ušlo 28. avgusta 2019. godine u prisustvu predstavnika Vojnograđevinskog centra i sudskog izvršitelja, a na osnovu pravosnažne sudske presude kojoj je prethodio parnični postupak. Stanje u službi, odnosno postupak penzionisanja pukovnika Gojka Lalovića ne može se dovesti u bilo kakvu vezu sa rešavanjem njegovog stambenog pitanja, jer je njegovo stambeno pitanje rešavano dok se nalazio u aktivnoj službi“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Na osnovu člana 107. stav 2 Zakona o Vojsci Jugoslavije, a po potrebi službe, Gojku Laloviću je prestala profesionalna vojna služba 2005. godine. Protiv te naredbe o prestanku profesionalne vojne službe Lalović je vodio više upravnih postupaka koji su okončani presudom Upravnog suda 20. 06. 2011. godine. U skladu sa primedbama suda datim u obrazloženju presude, sporoveden je ponovni postupak tako da je imenovanom prestala profesionalna vojna služba 21. 09. 2011. godine po sili zakona, jer je navršio propisane godine života i više od 40 godina penzijskog staža“, navode iz ministarstva.

Kako ističu u pomenutom saopštenju, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije vode brigu o svojim aktivnim i penzionisanim pripadnicima, ali naglašavaju da su svi oni u obavezi da poštuju i da se pridržavaju zakonskih propisa i normativne regulative, kao i da sprovode odluke nadležnih organa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare