Maja Popovic
Maja Popović Foto:BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je da, kao ministar, mora da poštuje pravosnažne presude donete u Srbiji, po kojima Vjerica Radeta i Petar Jojić ne mogu biti izručeni Haškom sudu.

Popović je za TV Prva rekla da je Viši sud u Beogradu doneo odluku da oni ne mogu biti izručeni sudu, koju je potom potvrdio i Apelacioni sud, piše N1.

„Njihovo izručenje se ne traži zbog ratnih zločina, već nepoštovanja suda, a građani Srbije se ne mogu izručivati zbog toga“, rekla je ona.

Popović je, govoreći o izmenama Ustava Srbije, rekla da Kosovo ostaje u preambuli Ustava i da se najviši pravni akt menja u delu pravosuđa, odnosno izbor sudija i tužilaca se izmešta iz Skupštine Srbije.

Pročitajte još:

„Sudije će birati Visoki savet sudstva, koji se sastoji od pet sudija i pet istaknutih pravnika, a tužioce Državno veće tužilaca, sa četiri istaknuta pravnika, isto toliko tužioca i zamenika javnih tužioca, republički javni tužilac i ministar pravde“, objasnila je.

Popović je rekla da ima odličnu komunikaciju sa republičkom javnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac, da smatra da bi trebalo da bude više prisutna u javnosti, ali da je to ipak njena odluka.

Kada je reč o izmenama Zakona o parničnom postupku, Popović je objasnila da je sa advokatskim komorama postignut dogovor i iz nacrta zakona je ozbačena odreba da se će podnesak smatrati povučenim ako se ne plate sudske takse.

„Iznos sudskih taksi nije menjan deset godina, ali o ovome više nema govora, jer smo postigli dogovor sa advokatskim komorama“, rekla je Popović.

Ona smatra i da su nove nesuglasice između advokata prikupljanje političkih poena, jer se u septembru, odnosno oktobru održavaju izbori za rukovodstva u Advokatskoj komori Srbije, odnosno komori beogradskih advokata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare