Aleksandar Vučić Sednica Saveta Bezbednosti UN
Aleksandar Vučić Sednica Saveta Bezbednosti UN Foto: TANJUG Live

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na sednici Saveta bezbednosti UN. On je istakao da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Vjerice Radete i Petra Jojića Hagu i pozvao Mehanizam da dopusti krivično gonjenje pred krivičnim organima Srbije.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Argumentacija predsednika Ađiusa je da Srbija mora da isporuči svoje građane, bez objašnjenja optužbi, a to je teško izvesti. Ovde se radi o kršenju međunarodnog prava. Rečeno je da Srbija ignoriše svoje obaveze, a potpuno je suprotno. Mi ozbiljno shvatamo obaveze prema Mehanizmu, a Visoki sud u Beogradu je odlučio da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Radete i Jojića“, kazao je Vučić.

Krivično gonjenje Radete i Jojića treba da se prebaci na krivične organe Srbije, čemu doprinosi činjenica da svedoci u ovom slučaju nisu želeli da pravosudnim organima Srbije dostave svoja svedočenja.

„Srbija želi i u nekoliko navrata je izrazila spremnost da preuzme krivično gonjenje Radete i Jojića“, poručio je Vučić na sednici.

On je istakao da je Ramuš Haradinaj oslobođen optužbi za dela koja je počinio na Kosovu i Metohiji, ali i Ante Gotovina i Naser Orić.

Sa druge strane, Srbija je uvke pokazivala maksimalan stepen saradnje sa međunarodnom zajednicom, što pokazuje činjenica da su svi traženi ratni zločinci isporučeni.

Kako je naveo predsednik, svi procesi Mehanizma se vode protiv Srba, a oni odorni za zločine nad našim narodom ne odgovaraju.

„Mi osuđujemo zločine u Srebrenici i pozdravljamo rad Mehanizma“, kazao je Vučič.

Na sednici su prethodno govorili sudija Karmel Ađius i glavni državni tužilac haškog suda Serž Bramerc. Oni su istakli značaj presude Ratku Mladiću, ali i podsetili da Srbija nije ispunila sve međunarodne obaveze, prevashodno izručenje Petra Jojića i Vjerice Radete sudu u Hagu.

Predstavnik Rusije stao je u odbranu Srbije i zemljama koje učestvuju postavio pitanje zašto se okreće glava pred zločinima Albanaca.

„Presuda protiv Ratka Mladića je nastavak politizacije međunarodnog rezidualnog mehanizma. Već 30 godian gledamo kako Hag uništava živote učesnika rata, koji je bio tragedija i za Srbe, Bošnjake i Hrvate. To je rat koji je uništio njihovu zemlju, i koji je pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda“, kazao je on.

Predstavnik Amerike pozvao je Srbiju da poštuje obaveze i sarađuje sa Mehanizmom po pitanju ratnih zločinaca.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare