Siniša Mali Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

I dok se čeka da nadležni organi, pre svega tužilaštvo, preduzmu radnje o saznanjima novinara KRIK u okviru međunarodnog projekta “Pandora da je Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana u Bugarskoj, postavlja se pitanje i koliko je izvesno očekivati reakciju s obzirom da se aktuelni ministar finansija već godinama nalazi na čelu Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma. Faktički, Mali sam sebe kontroliše, te je, prema rečima profesorke prava Vesne Vodinelić-Rakić, jasno da će reakcija u ovom slučaju, ipak, izostati.

Saznanja novinara KRIK i novinarske mreže OCCRP potvrdila su ranije navode je, tada gradonačelnik Beograda, a sada ministar finansija, kupio stanove u bugarskom letovalištu „Sveti Nikola“ na obali Crnog mora. I pored burne reakcije Malog i upornog optuživanja novinara da lažu, pre samo nekoliko dana stigla je potvrda. Ipak, i pored sumnje da je ministar finansija osumnjičen za izvesne koruptivne radnje, tužilaštvo još uvek nije pokrenulo ikakve radnje.

Pročitajte još:

Nadležni organi bi po dužnosti, još pre nekoliko godina, trebalo da ispitaju navode o poreklu novca Malog, međutim činjenica da to nisu uradili nije iznenađujuća, s obzirom da se ministar finanasija nalazi na čelu Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, i praktično sam sebe kontroliše.

Istaknuta pravnica Vesna Vodinelić-Rakić ističe da je nedopustivo da se na čelu jednog takvog tela nalazi ministar koji je u izvršnoj vlasti.

“Niko ko je ministar u Vladi, odnosno ministar u izvšrnoj vlasti ne bi smeo da bude na čelu bilo kakvog tela koje se bavi kontrolom pranja novca, zato što nije prvi put i nije jedini da se može zaključiti da, ne samo Mali, već i brojni drugi političari u našoj Vladi žive na način koji prevazilazi njihova prijavljena primanja. Ne treba očekivati ništa dobro od tela na čijem se čelu nalazi neko ko je tako visoko u izvršnoj vlasti, i ima moć da spreči da se njegova imovina ne podvrgne ispitivanju”, kaže Vodinelić-Rakić za naš portal i dodaje:

Vesna Rakić Vodinelić Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Mi imamo tu komisiju za borbu protiv korupcije i ona bi morala da očekuje od Malog da prijavi svu svoju imovinu, ne znam da li je on to uradio, a potom da uporedi sa njegovim legalnim prihodima i vidi da li imovina prevazilazi iste. Očigledno je da ova 24 stana nije. Ipak, veći je problem što u ovoj zemlji apsolutno nijedna institucija ne radi svoj posao. Ne samo agencija, već i tužilaštvo i tela za borbu protiv pranja novca, sve to je podvrgnuto volji jednog čoveka”, kaže Vodinelić-Rakić, aludirajući na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vodinelić-Rakić ističe da u Srbiji ne postoji politička volja da se reše slučajevi poput afere “24 stana” i eventualne koruptivne radnje ministra finansija.

“Kod nas nema volje da se ovakve stvari ispitaju i utvrde. Ja bih sve to pokrila jednom rečenicom premijerke Ane Brnabić, koja je strahovito besmislena, ali odražava stav vlasti o ovakvim stvarima. Ona je jednom rekla: “Ja o tome ne znam ništa, ali to sigurno nije istina”. To je jedan bezobziran stav, koji vlast koristi u ovakvim situacijama”, kaže pravnica.

Pročitajte još:

Inače, telo na čijem se čelu nalazi Mali formirano je jula 2018, u cilju ostvarivanje efikasne saradnje i koordinacije poslova nadležnih organa u ovoj oblasti.

Neki od osnovnih zadataka tela su da analizira najznačajnija pitanja za funkcionisanje sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma, utvrđuje metodologije i sprovođenje nacionalne procene rizika u tim oblastima.

Mali je na čelo tog tela došao nakon što je razrešen tadašnji ministar policije, sada odbrane, Nebojša Stefanović.

Raj za tajkune i političare

Podsetimo, dokumenta do kojih su novinari KRIK-a došli u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“ dokazuju da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime.

Foto:shutterstock

Inače, britanska Devičanska Ostrva u kojoj je Mali osnovao sporne kompanije, važe za čuveni poreski raj za političare, tajkune i kriminalce, a u nameri da sakriju imovinu. Zahvaljujući netransparentnosti u ovoj zemlji, vlasnici kompanija mogu svoj identitet da drže u tajnosti.

Školovanje dece 60.000 evra

Podsetimo, pre nekoliko godina Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak provere imovine i prihoda, tada gradonačelnika Beograda, Malog jer nije naveo podatke o novcu za školarinu za troje dece koja iznosi 60.000 evra godišnje. Kako su mediji izveštavali, Mali je tokom brakorazvodne parnice s bivšom suprugom rekao da školovanje za njihovo troje koje iznosi 60.000 evra plaćaju njegovi prijatelji iz inostranstva.

BONUS video: Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog u Skupštini Srbije: „Ali ste Siniša Mali sa 24 stana“

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare