Milo Đurašković, Foto: E-Stock/Milos Rafailovic

Odbrana vlasnika "Nibens" grupe Mila Ðuraškovića najavljuje da će uložiti vanredni pravni lek protiv pravosnažne presude kojom je prošle sedmice on osuđen na tri godine zatvora povodom optužbi da je uz pomoć saradnika izvlačenjem finansijskih sredstava iz kruševačke Fabrike maziva (FAM) za sebe i svoju drugu firmu "Sheer Korporacija" d.o.o pribavio protivpravnu imovinsku korist.

Pozivajući se na odluku Vrhovnog kasacionog suda (VKS) iz maja prošle godine u predmetu protiv Darka Šarića, Ðuraškovićev advokat Zoran Ateljević u izjavi za Tanjug ukazuje da će podneti isti vanredni pravni zahtev za zaštitu zakonitosti, iz istih razloga.

Naime, advokat Ateljević je još u septembru tokom održavanja sednice Apelacionog suda po žalbama na prvostepenu presudu Ðuraškoviću, upozorio da je u sastavu petočlanog veća tog suda troje sudija koje su u istrazi odlučivale o produženju pritvora Ðuraškoviću, kao i produženju kućnog pritvora, te da postoji sumnja u njihovu nepristrasnost u odlučivanju.

U zahtevu za zaštitu zakonitosti tražiće ukidanje pravosnažne presude i ponovno odlučivanje petočlanog veća u novom sastavu, odnosno uz izuzeće sudija Milimira Lukića, Sretka Jankovića i Bojane Paunović.

Ðuraškovićev advokat je ukazao da se ovi razlozi za ukidanje pravosnažne presude, s obzirom da su u korist i ostalih osuđenih u ovom postupku, mogu primeniti i na njih.

Pročitajte još:

Pored zahteva za zaštitu zakonitosti Ateljević je najavio da će podneti i ustavnu žalbu Ustavnom sudu Srbije.

Inače, Vrhovni kasacioni sud je u maju usvojio vanredni pravni lek Šarićevih branilaca i ukinuo pravosnažnu presudu protiv Šarića i ostalih osuđenih za krijumčarenje kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, te je naložio da novi sastav petočlanog sudskog veća Apelacionog suda odluči o žalbama na prvostepenu presudu kojom je on osuđen na 15 godina zatvora.

Razlog za ukidanje je što je dvoje sudija iz sastava veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na presudu, ranije odlučivalo o produženju pritvora Šariću.

Darko Šariš, Specijalni sud
Darko Šarić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristranost „funkcionalne prirode“ to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Presuda je doneta imajući u vidu odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, stavove izražene u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, kao i stavove izražene u odlukama Ustavnog suda Srbije i Vrhovnog kasacionog suda, napomenuo je VKS.

Inače, Ðursašković je pravosnažnom presudom oslobođen optužbi za utaju poreza.

Zajedno sa njim u postupku bili su i vlasnik Detla Holdinga Miroslav Miškovih i njegov sin Marko, koji su pravosnažno oslobođeni svih optužbi, odnosno da su utajili porez.

Ðuraškovićevim saradnicima presudom Apelacionog suda kazne su smanjene od godinu dana do nekoliko meseci.

BONUS VIDEO: Darko Šarić u Specijalnom sudu – pogledajte kako danas izgleda

strong>Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar