Foto: E-Stock/Miloš Rafailović, Stefan Tomasevic/ATAImages, Privatna arhiva

Javnost već tri meseca unazad ima prilike da prati suđenje ozloglašenom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Pored odbrana okrivljenih i iskaza svedoka okrivljenog Srđana Lalića, svedočimo varnicama i tenzijama koje ne prestaju da kuljaju u sudnici. Suočavanja Miljkovića i Lalića, koja traju već nekoliko ročišta unazad, obeležila su svađe između nekadašnjih saradnika, ali i nova saznanja o tome kako je klan funkcionisao. Iako se Belivuk od početka vodio kao glava klana, Lalić je izneo niz tvrdnji da je pravi "mozak operacije" za monstruozna krivična dela bio upravo Miljković.

Lalić, koji je sklopio Sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom, u zamenu za 18 godina robije, u svom obimnom iskazu izneo je niz tvrdnji o krivičnim delima koja se klanu stavljaju na teret, ali i o mnogim drugim ubistvima, koja nisu obuhvaćena optužnicom. Poput ubistva na šinama, kada je ubijen karatista Vlastimir Milošević, ali i o ubistvu suvlasnika Pink Taksija Mirka Kojića. Za oba zločina Lalić tvrdi da ih je ubio klan Belivuk.

U isto tako obimnom ispitivanju, od okrivljenih prvi je imao želju da pitanja postavlja Miljković, a njihova suočavanja obeležile su žustre rasprave.

Miljković manipulisao

Lalić u svojim odgovorima karakteriše Miljkovića kao nekoga ko je manipulisao strahom, ko je vukao sve konce u klanu, bio mozak akcija vezanih za uznemirujuća ubistva, ali i kao neko ko je „bio slab na novac“, to jest ubijao je iz finansijskih razloga i nije želeo da deli novac sa saradnicima. Šta je novo u Lalićevom iskazu?

„Ko je osmislio skrivenu prostoriju, kuća u Ritopeku, ko je došao na tu ideju“, upitala je sudija Lalića.

Lalić: „Pričao sam sa Miljkovićem lično o tome, bio sam zainteresovan da i ja napravim tako nešto u inostranstvu.“

Sudija: „Ko je osmislio da se na ovakav način radi?“

Lalić: „Miljković.“

Sudija: „Da li vam je to neko pričao?“

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Lalić: „Mi smo više puta pričali, on je bio mozak operacije za sva ubistva od početka do kraja.“

Lalić je zatim upitan i o tome ko je po njemu bio veći autoritet u grupi.

“Po karakteru i mnogim drugim stvarima, oni su potpuno različiti, jako je teško odgovoriti. Veljko je imao harizmu, bio je prirodna pojava. Dok je mnogo lukaviji i više poteza je vukao Miljković, dopunjavali su se. Ne mogu da kažem ko je za mene bio veći autoritet“, rekao je Lalić.

Lalić je istakao kako je Miljković nazivao škaljarce smradovima, neprijateljima, te da ih sve treba „potamaniti“.

Miljković: Kažete da su ljudi bili u bojazni za očuvanje života, onda kažete da je grupa izrazito postala nasilna i članovi bili zabrinuti za svoj život. Ko je zastrašivao članove grupe?

Lalić: Pazi, ti si to radio više desetina puta, manipulisao si strahom. Ponavljao si iznova i iznova, sećaš se..

Miljković: Ko je zastrašivao?

Lalić: Ti si širio strah tim metodama.

Belivuk išao u crkve

Sa druge strane, o Veljku Belivuku nije imao mnogo „ružnih“ reči, već je njega karakterisao kao svog prijatelja, kao nekoga ko se toliko pokajao nakon jednog ubistva da je čak išao u crkve i palio sveće.

Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages

Lalić je istakao kako je nekoliko hiljada evra dao dok je Belivuk bio u pritvoru zbog ubistva na šinama, kako bi pomogao.

Miljković: Ko je ubio Gligorijevića?

Lalić: Veljko Belivuk.

Miljković: Video si?

Pročitajte još:

Lalić: Nisam, video sam Veljka potrešenog.

Miljković: A ti?

Lalić: Ja nisam mnogo pričao, slušao sam.

Miljković: Kako znaš da je Veljko, a nisam ja?

Lalić: Veljko se pokajao posle tog ubistva, išao je u crkve i palio sveće. Rekao je: „Ogrešili smo se brate“.

Tokom odgovaranja na pitanja okrivljeni-saradnik Lalić je često govorio Miljkoviću: „Sećaš se, znaš ti“ i slično, a zbog toga ga je čak i sudija opomenula.

„Ti si mi govorio“

Takođe, kada je pričao o saznanjima o konkretnim ubistvima gotovo uvek je pričao kako ta saznanja ima upravo jer mu je Miljković pričao.

U više navrata spominje kako mu se Miljković hvalio, pokazivao slike, pričao kako su ubijali, kao i da je „potpirivao“ mržnju između kavačkog i škaljarskog klana.

Marko Miljković Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Lalić je ispričao kako je video fotografiju ubijenog Joke, a njegov identitet je znao upravo jer mu je Miljković rekao.

Takođe, navodno mu je pričao i kako je Mirko Kojić opasan čovek, koji iza sebe ima više ubistava i da im on predstavlja „opasnost“.

O nalogu „Mason“, koji je koristio navodno koristio Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana, takođe je znao jer mu je okrivljeni Miljković pričao.

Međutim, Belivuka je spominjao da je bio prisutan u izvršenju krivičnih dela, ali ne i u kontekstu da mu je on pričao neposredno o ubistvima, u meri u kojoj je to radio Miljković.

Miljković želeo da likvidira i Belivuka?

Koliko daleko je išao u tvrdnjama koliko je moćan Miljković, svedoči i situacija kada je prilikom odgovaranja na pitanja istakao kako je Mare Mesar želeo da ubije i Belivuka, svog najbližeg prijatelja.

„Rekao si mi: „Je l ti misliš da nas Debeli ugrožava?“, a svi znaju šta ti misliš kad to kažeš. Za njegovu ženu si rekao da je krmača debela koja mu ispira mozak. Mislio sam da možeš i Veljka da likvidiraš“, rekao je Lalić na suđenju.

Miljković ga je na to upitao zbog čega nije.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

„Nisi stigao, a i on je to znao“, rekao je Lalić.

Belivuk se nakon ovih tvrdnji nije javio za reč.

Iz Lalićevog iskaza, kao i odgovora na pitanja, može se zaključiti da želi da „svali“ vođstvo i sve ključne operacije upravo na Miljkovića, iako se od samog početka slučaja klan posmatrao kao grupa Veljka Belivuka, te da je upravo Velja Nevolja bio čovek koji se za sve pita.

Ovo bi potencijalno moglo da promeni i pogled tužilaštva, s obzirom na to da se Miljković vodi kao drugookrivljeni, dok je Belivuk prvookrivljeni.

Podsetimo, kriminalni klan se tereti za najteža krivična dela – sedam monstruoznih ubistava, otmicu, silovanje, kao i nedozvoljeno posedovanje i stavljanje u promet oružja i droge.

Grupa je uhapšena februara 2020. godine i od tada se većina članova klana nalazi u pritvoru, dok je nekolicina njih puštena da se brani sa slobode.

BONUS VIDEO: Nastavak suđenja obeležen svađama optuženih Belivuka i Miljkovića sa svedokom Lalićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare