Foto:N1

Advokatskoj kancelariji Luke M. Jovanovića, posle skoro tri meseca od kada je doneto, dostavljen je primerak rešenja Vrhovnog kasacionog suda (VKS) kojim je kao nedozvoljena odbačena revizija "Politike" protiv pokojnog Davorina Darka Ribnikara, unuka osnivača pomenutog lista Vladislava Ribnikara. Podsetimo, Ribnikar je do svoje smrti vodio spor protiv "Politike" jer je izmenila glavu lista i sa naslovne strane sklonila imena osnivača i direktora lista iz njegove porodice.

„Revizija je bila izjavljena protiv rešenja Apelacionog suda u Beogradu kojim je odbijen predlog za određivanje privremene mere protiv našeg klijenta zbog njegove navodne povrede prava na žig“, navodi se u saopštenju kancelarije Jovanović.

Kako ističu iz kancelarije, ovim rešenjem Vrhovni kasacioni sud stavio je konačnu tačku na jedan od brojnih u nizu pokušaja „Politike“ da relativizuje i izbegne pravdi i obavezi izvršavanja naloga iz presude Apelacionog suda.

Pročitajte još:

„Podsećamo da je tom presudom još 2018. godine „Politika“ obavezana da vrati stari izgled glave lista kao i imena osnivača lista iz porodice Ribnikar na naslovnu stranu u glavu dnevnog lista Politika. Izražavamo duboko žaljenje što Davorin Darko Ribnikar nije doživeo ovu konačnu reč pravde u njegovoj borbi za nju posle sudskog procesa započetog još davne 2007. godine. „Politika“ do današnjeg dana nije izvršila ovu obavezu iz pravnosnažne i konačne presude i do sada su joj u izvršnom postupku, koji je zbog njenog neizvršavanja pokrenut još 2019. godine, izrečene novčane kazne u iznosu od 1.500.000 dinara“, navode iz kancelarije.

Podsetimo, protiv lista „Politika“ i izdavača Politike Novine i Magazini, Ribnikar je više od 13 godina vodio sudski spor zbog povrede moralnih prava autora. Spor se vodio jer je „Politika“, suprotno sporazumu koji je 12. marta 1997. godine potpisan sa potomcima Vladislava Ribnikara, izmenila glavu lista i sa naslovne strane sklonila imena osnivača i direktora lista iz porodice Ribnikar.

Ribnikar je dobio na ovaj spor Vrhovni Kasacioni sud Srbije je novembra 2020. godine svojim rešenjem definitivno odbacio sve pokušaje „Politike“ da izbegne izvršenje ove presude, što je Darko Ribnikar saznao samo koji dan pre svoje iznenadne smrti.

Ipak, „Politika“ to nije izvršila.

Inače, Darko Ribnikar se u „Politici“ zaposlio sa 23 godine i proveo u njoj punih 45 godina. Novinarsku karijeru je započeo u beogradskoj i unutrašnjoj rubrici, da bi potom ušao u društvo veterana Politikinih dopisnika iz inostranstva Miroslava Radojčića, Aleksandra Nenadovića, Đuke Julijusa i drugih.

Bio je jedini od pet Ribnikara koji su radili u Politici a koji je bio i njen glavni urednik i direktor. Ribnikar će ostati upamćen i po tome što je nakon 45 godina rada u „Politici“ iz iste otpušten kao tehnološki višak.

Uklonili pravougaonik 2006. godine

Inače, kako je naš portal ranije pisao, Upravni odbor „Politike novine i magazini“ je 2006. godine odlučio da promeni izgled glave lista „Politika“ i ukloni pravougaonik iz desnog ugla, a oznaku Politika iz levog ugla pomeri na sredinu glave lista, konstatuje se u presudi.

Sud je presudio da je izdavač tom promenom izgleda glave lista povredio autorska prava tužioca Davorina Darka Ribnikara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare