Foto:N1

Iako je prošlo godinu dana od sudskog rešenja kojim se od "Politika novine i magazini d.o.o." (PNM), traži da vrati imena osnivača i direktora lista iz porodice Ribnikar na naslovnu stranu, kao i njen originalani izgled i prestane sa daljim kršenjem moralnih prava autora tog lista, ta odluka i dalje nije sprovedena.

Naime, Upravni odbor „Politike novine i magazini“ je 2006. godine odlučio da promeni izgled glave lista Politika i ukloni pravougaonik iz desnog ugla, a oznaku Politika iz levog ugla pomeri na sredinu glave lista, konstatuje se u presudi. Sud je presudio da je izdavač tom promenom izgleda glave lista povredio autorska prava tužioca Davorina Darka Ribnikara.

Punomoćnik potomka osnivača lista Politika Darka Ribnikara, advokat Luka M. Jovanović podseća da je Prvi osnovni sud u Beogradu 10. januara 2020. godine doneo rešenje kojim se „Politika novine i magazini d.o.o“. obavezuje da izvrši presudu Višeg suda u Beogradu od 17. jula 2017. godine.

Tu presudu je Apelacioni sud preinačio 4. septembra 2019. godine, a „Politika novine i magazini d.o.o.“ je imala priliku da to učini do 6. novembra 2019.godine, ali do danas to nije uradila.

Jovanović podseća da su do danas Politici, u toku izvršnog postupka pred sudom, izrečene novčane kazne u iznosu od 1,5 miliona dinara i doneta rešenja o njihovom izvršavanju u iznosu od 800.000,00 dinara.

„Politika novine i magazini d.o.o“ međutim, kako navodi Jovanović, i dalje „uporno istrajava u neizvršavanju ovih pravnosnažnih sudskih odluka iako je iscrpela sve redovne i vanredne pravne lekove koji su joj u ovom predmetu bili na raspolaganju“.

Štaviše, kako dodaje, umesto da se povinuje odlukama sudskih instanci Politika je podnela „neosnovanu tužbu“ kojom traži izuzeće od obaveza određenih pravnosnažnim rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu, kao i „eksplicitnu sudsku dozvolu da nekažnjeno krši moralna prava autora osnivača lista Politika!“.

Napominjujući da je „tužna simbolika“ što je prvo ročište zakazano za 25. janauar 2021. – na Dan Politike, Jovanović ukazuje da će „tako najstariji dnevni list na Balkanu, koji nominalno pridaje veliki značaj tradiciji i svojoj slavnoj prošlosti, svoj 107. rođendan obeležiti parničeći se sa osamdesetdvogodišnjim potomkom svojih osnivača koje je nezakonito uklonio sa svoje naslovne strane još pre 14 godina“.

Jovanović apeluje na novinarska udruženja, nevladin sektor, organizacije civilnog društva, kao i na sve novinare koji rade ili su radili u Politici a kojima je stalo do ugleda ovog lista, da obrate pažnju na ova postupanja PNM-a,  uz posećanje da „ni najstariji list na Balkanu ne može i ne sme biti stariji od zakona“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar