Foto: TANJUG/ STR, MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia, AP Photo/Visar Kryeziu)

Tačno 40 dana prošlo je od oružanog sukoba u Banjskoj, za koji je odgovornost preuzeo doskorašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, a javnost i dalje ne zna šta se tačno dogodilo tog 24. septembra na severu Kosova i Metohije. Stradale su četiri osobe, trojica Srba i jedan kosovski policajac, Radoičić je priznao da je organizovao grupu mladića, a dosadašnji rezultati istrage, koji su šturi, nisu odgovorili na sva pitanja koja su se otvorila nakon oružanog sukoba u Banjskoj.

Istragu sukoba u Banjskoj sprovode i kosovski i beogradski istražni organi.

Doskorašnji potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, priznao je da je organizovao i naoružao grupu Srba i on je nedelju dana nakon sukoba priveden, a potom i ekspresno, nakon saslušanja, pušten na slobodu. Istragu protiv njega vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu, odakle smo saznali da je istraga u toku, a da detalji neće biti saopštavani, kako se ne bi ugrozio tok istrage.

Sa druge strane, istragu slučaja sukoba u Banjskoj sprovodi i Priština čije institucije Beograd ne priznaje, ali Evropski parlament je zatražio od srpskih vlasti da u potpunosti sarađuju i da odgovorne za napad, koji su u centralnoj Srbiji, privedu pravdi i izruče ih kosovskim institucijama.

Kosovo Foto:REUTERS/Laura Hasani

Iako je prošlo 40 dana od sukoba u Banjskoj, mnoge stvari su i dalje nejasne. Nije poznato kako je moguće da je Radoičić uspeo, mimo znanja srpskih bezbednosnih službi, da organizuje grupu ljudi i obezbedi uniforme i naoružanje.

Advokat Ivan Ninić navodi za Nova.rs da ne očekuje da će biti ozbiljne istrage o Banjskoj, te da je to od prvog svima jasno.

„Ne može ova vlast voditi istragu sama protiv sebe i kriminalaca iz sopstvenih redova, ali će sigurno praviti nekakve sporazume i tako sprečiti sudski postupak. Tome u prilog ide činjenica da Radoičić velikodušno poklanja svoju imovinu braći Veselinović, da im biznis sa Vučićem ne bi bio operećen pitanjem Banjske. Tužilaštvo je instrument i serviser interesa vladajuće kaste, a Milan Radoičić je srce Vučićevig sistema i glavni neimar zajedno sa Zvonkom Veselinovićem“, kaže Ninić i dodaje:

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Njegovo privođenje i puštanje je bilo samo jeftina predstava za međunarodnu zajednicu. Vučić kupuje dodatno vreme i odlaže ovo pitanje zbog predstojećih izbora i planova o finalizaciji kosovke nezavisnosti, koja će uslediti po formiranju nove vlade. I, tada više nikome neće biti važno šta se u Banjskoj zaista dogodilo“.

Ono što je poznato jeste da je Radoičić obezbedio nelegalno oružje, koje je korišćeno prilikom sukoba u Banjskoj.

„Milan Radoičić se tereti da je od januara 2023. do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, Federacija BIH, koje mu je isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, a koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokcijama na teritoriji AP Kosova i Metohije, gde ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama“, saopštilo je Više tužilaštvo u Beogradu 1. oktobra.

Istog dana, iz Bosne i Hercegovine stiglo je saopštenje da će proveriti navode da je oružje koje je završilo na teritoriji Kosova – nabavljano u Tuzli. Brzo je usledio i demanti i na tome je ostalo. Čekaju se odgovori i kada je Beogradu u pitanju. Predsednik ponavlja sve se ispituje.

Velika količina oružja i eksploziva, sudeći po saopštenju tužilaštva, mesecima se nesmetano prebacivala preko tri teritorije, a može da se zaključi da putevi šverca koji iz centralne Srbije vode na Kosovo i Metohiju, godinama nesmetano funkcionišu – da li uz podršku ili propust nadležnih – još se utvrđuje.

Ko je Milan Radoičić?

Radoičić, neformalni vladar severa Kosova, u više navrata se nalazio u fokusu javnosti. Svojevremeno je, zbog sumnje da je povezan sa ubistvom kosovskog političara Olivera Ivanovića, za njim bio raspisan nalog za hapšenje, ali je marta 2021. godine povučen bez zvaničnog objašnjenja.

Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia

Takođe, našao se na poternici zbog umešanosti u slučaj „Brezovica“, a sumnjiči se da je počinio krivično delo zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka. U slučaju „Brezovica“, podsećanja radi, pojedinci se optužuju za zloupotrebu službenog položaja oko izdavanja građevinskih dozvola u zoni gde gradnja nije dozvoljena. U okviru istog predmeta ranije je bio privođen i bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić.

Reč je o bliskom saradniku kontroverznog biznismena Zvonka Veselinovića. Veselinović i Radojčić i više njihovih firmi prvo su se našli pod pod sankcijama SAD-a, uz objašnjenje da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom. Protiv njih je nedavno i Velika Britanija uvela sankcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar