Pedofilija, pedofil, kazna
Foto: Shutterstock

U proteklim danima dogodilo se čak nekoliko slučajeva seksualnog napastvovanja i uznemiravanja maloletnika. Najpre je uhapšen muškarac zbog pipkanja devojčice u toaletu tržnog centra na Zvezdari, da bi samo dan kasnije lisice na ruke bile stavljenje profesoru folklora D. N. (51). Ovi slučajevi potresli su srpsku javnost, a kako saznaje portal Nova.rs, pomenutim manijacima preti do 12 godina zatvora.

Najpre su 13. aprila lisice na ruke stavljene manijaku D. Š. (60), koji je osumnjičen da je u tržnom centru na Zvezdari seksualno napao 10-godišnju devojčicu. Osumnjičeni se tereti da je pokušao da obljubi dete, a samo dan kasnije dogodio se identični slučaj.

Pročitajte još:

Policija je tada uhapsila profesora folklora D. N. (51), koji se tereti za nedozvoljene polne radnje nad maloletnim licem, jer je napastvovao devojčicu (12) u službenim prostorijama KUD „Milorad Pantić“ u beogradskom naselju Ostružnica.

Kako je za Nova.rs posvedočio prijatelj majke napastvovane devojčice, do napada je došlo kada je D. N. pozvao devojčicu da je nešto pita, a onda krenuo da je dodiruje i ljubi. Devojčica je, na sreću, uspela da pobegne od predatora, dok su njene drugarice lupale na vrata kancelarije u kome se napasnik sa devojčicom nalazio u nameri da je izbave.

Ovi slučajevi, koji su se dogodili u svega dva dana, uznemirili su javnost, a kako saznaje Nova.rs, manijake bi mogli da provedu poprilično dugo vreme iza rešetaka. D. Š., za krivično delo pokušaj obljube preti od pet do 12 godina zatvora, a ista kazna mogla bi da sačeka i učitelja folklora.

Foto: McPhoto/Begsteiger / Alamy / Alamy / Profimedia

Naime, članom 182. Krivičnog zakonika, regulisane su sve nedozvoljene polne radnje, ali one zavise od još nekih odredbi, kao i uslova pod kojim je obljuba izvršena.

Tako bi se, u slučaju učitelja folklora, tužilac mogao odlučiti za krivično delo nedozvoljene polne radnje, ali u vezi sa članom 180. stav 1, odnosno obljubom nad detetom, za koje je zaprećena kazna zatvora od pet do 12 godina zatvora.

Sveštenik dodirivao devojčicu

Inače, još jedan slučaj koji je šokirao srpsku javnost dogodio se pre samo nekoliko dana, kada je sveštenik jednog sela u svilajnačkoj opštini uhapšen zbog polnog uznemiravanja devojčice (14). Kako su prenele Novosti, on je neprimereno dodirivao maloletnu devojčicu u čijoj kući je bio da bi svetio vodicu.

Pročitajte još:

On je navodno devojčicu uhvatio za ruku i tražio da ga poljubi u usta, ali je ona to odbila i pobegla iz kuće i sve prijavila policiji. Sveštenik se pred nadležnim organima branio rečima da je devojčica bila tužna, da je hteo da je uteši i da ju je poljubio „roditeljski“.

Ipak, u ovom slučaju, svešteniku za pomenuto krivično delo preti od tri meseca do tri godine zatvora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare