Manastir Svete Trojice, manastir Bele Vode
Foto: eparhija-sabacka.com

Plamen je progutao konak manastira Svete Trojice na Belim Vodama kod Ljubovije uprkos nadljudskim naporima vatrogasaca.

Još se ne zna uzrok plamene stihije koja je danas uništila deo manastira podignutog kraj Ljubovije. Vatrogasci iz Ljubovije stigli su oko 18.15 časova, a pridružili su im se i kolege iz Malog Zvornika i Bajine Bašte, ali i iz susedne Republike Srpske.

Pročitajte još:

Intervenciju je otežavao izuzeto težak teren, jer je manastir podignut na brdu, na oko 400 metara nadmorske visine. Cisterna sa vodom probila se, nažalost, prekasno. Za sada nema izveštaja o povređenima i materijalnoj šteti.

Ono što je zanimljivio je da je manastir Svete Trojice na Belim Vodama kod Ljubovije zadužbina Karađorđa Ristanovića, a izgrađen je 2005. godine. Ristanović je najmlađi ktitor u istoriji Srpske praoslavne crkve, jer je darovao ovo zdanje kada je imao 34 godine.

Karađorđe Ristanović, Karadjordje Ristanović
Karađorđe Ristanović Foto: Facebook Карађорђе Ристановић

Karađorđe je 11. dete u brojnoj porodici Ristanović, a manastir je, kako je svojevremeno izjavio, podigao u spomen na svoje roditelje iz zahvalnsoti, što se on, posle desetoro dece rodio u „punoj kući sirotinje“. Srpska pravoslavna crkva odlikovala ga je Orednom Svetog Save.

Njegov otac Kosta Ristanović dobio ga je u 60. godini. Kosta je bio pripadnik Jugoslovenske vojske u otadžbini i četnički jatak, pa je uhapšen i odležao je 14 i po godina u zatvoru. Kada je dobio dete, 1971. Kosta je odlučio da mu da ime Karađorđe, ali matičari prvo nisu hteli da pristanu na to da bi Karađorđe Ristanović ipak bio upisan posle 6 meseci.

***

BONUS VIDEO: Požar u kineskoj robnoj kući u Obrenovcu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar