Pripremno ročište na suđenju Ninoslavu Jovanoviću zvanom Malčanski berberin, koji je optužen da je 20. decembra prošle godine oteo maloletnu M. K. , zakazano je za 29. maj pred Višim sudom u Nišu, a kako prortal Nova.rs nezvanično saznaje, sudiće mu se bez prisustva javnosti, zbog zaštite maloletne žrtve.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu su nam potvrdili da je oštećenoj M. K. u fazi istrage dodeljen status posebno osetljivog svedoka, te se pretpostavlja da će joj taj status ostati i tokom suđenja.

„Rešenjem Višeg javnog tužilaštva u Nišu, maloletnoj oštećenoj je u fazi istrage određen status posebno osetljivog svedoka. Takođe, njoj je rešenjem tužilaštva postavljen i punomoćnik iz reda advokata. Ispitivanje oštećene tokom istrage, sprovedeno je u skladu sa pravilima o ispitivanju posebno osetljivog svedoka, koja su predviđena Zakonikom o krivičnom postupku“, kaže Borislav Radonjić portparol Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Foto:Shutterstock

Da će se suđenje odvijati bez prisustva javnosti, Radonjić nije mogao da potvrdi za naš portal, ali je naveo da je to sasvim moguće.

„Eventualno isključenje javnosti na glavnom pretresu, radi zaštite interesa maloletnika, pitanje je o kome će odlučivati sudeće veće Višeg suda u Nišu, kao što je to slučaj i sa daljim procesnim statusom svedoka -oštećene“, navodi Radonjić.

Portparolka Višeg suda, Irena Gušić rekla je da će se o svim pojedinostima vezanim za suđenje odlučivati na pripremnom ročištu.

Foto: Facebook

Podsetimo, Jovanović je nakon policijske potere uhapšen 5. januara ove godine na groblju u rodnom selu Malča i od tada se nalazi u pritvoru. Više javno tužilaštvo je protiv njega podiglo optužnicu još krajem marta, ali se na nju Jovanović žalio, negirajući pojedine navode iz optužnice.

Suđenju u svojstvu oštećenih imaju pravo da prisustvuju i roditelji otete dvanaestogodišnjakinje, ali oni još nisu odlučili hoće li se pojaviti na glavnom pretresu.

“Ne znam da li bi ijedna majka mogla da podnese da se nađe oči u oči sa monstrumom koji joj je na takav način povredio dete. Bol koji osećamo je za ceo život, i ništa ga ne može promeniti. Nisam sigurna da sam spremna da budem na suđenju. Ako skupim hrabrost, ako moje srce bude moglo da izdrži, možda ću i otići na sud. Ono što najviše želim je da se to sve što pre završi, da sve to ostavimo iza nas a da on dobije maksimalnu kaznu”, kazala je ranije za medije Aleksandra Karimanović, majka otete devojčice.

Foto:EPA-EFE/JENS SCHLUETER

Pola života proveo iza rešetaka

Iza rešetaka Jovanović je proveo više od 22 godine života zbog silovanja, pokušaja silovanja, ali i krađa i prevara.

Prvi put je osuđen 1996. godine na deset godina zatvora zbog silovanja i prevare. Tada je silovao jednu devojku i devojčicu staru 14 godina. Pošto se 2005. godine našao na uslovnoj slobodi, nakon od 9,5 godina robije ponovio je krivična dela – jednu dvanaestogodišnjakinju iz Niša je silovao, a drugu iz Gornje Vrežine pokušao da siluje, prethodno im ošišavši kosu makazama. U poteri za njim, tada su korišćeni helikopter i psi tragači.

Osuđen je 2006. godine na 15 godina, ali je iz zatvora je izašao početkom januara 2018. godine, posle izdržanih 12 godina, nakon što mu je Vrhovni sud smanjio kaznu po žalbi. U oktobru iste godine opet je uhapšen pod optužbom da je uznemiravao i proganjao žene i maloletnice putem društvenih mreža. U martu 2019. godine je u Beogradu osuđen na pet meseci zatvora zbog polnog uznemiravanja žena putem društvenih mreža.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare