Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Priča o suprotnostima koje se privlače očituje se i u čudnoj činjenici da su policajke često slabe"na kriminalce. Primer emotivne veze ubijenog Kotoranina Marka Vukovića (41), bliskog "kavačkom klanu" sa inspektorkom MUP, samo je jedan od brojnih slučajeva. Hapšenje policijskih službenica zbog povezanosti s osobama iz kriminogenih sredina nije retkost a jedna od najčeščih asocijacija na spregu kriminala i policije je definitno bivša državna sekretarka MUP, Dijana Hrkalović, koja je tokom svog mandata u policiji, u više navrata dovođena u vezu sa brojnim opasnim momcima iz navijačkih i kriminalnih grupa.

Marko Vuković je ubijen januara ove godine, dok je čekao decu ispred škole na Novom Beogradu, a on je nakon likvidacije dovođen u vezu sa „kavačkim klanom“ iz Kotora. Za zločin se sumnjiči Petar Jovanović (46) Niša, zvani Peca Pitbul, inače uhapšeni atentator na navodnog vođu „kavačkog klana“ Radoja Zvicera, koji je izrešetan u Ukrajini.

Nedavno su tokom istrage isplivala nova saznanja u istrazi Vukovićevog ubistva, pa tako i da se u periodu pre likvidacije zabavljao sa jednom inspektorkom MUP. Kako je preneo portal Blic.rs, ova službenica MUP se mesecima zabavljala sa Vukovićem, ali je i svojim kolegama rekla da nije znala ništa o poslovima svog dečka, niti da je povezan sa kriminalcima.

Ipak, ova povezanost između osoba iz kriminalne sredine i policijskih službenica nije retkost, ukoliko se uzmu u obzir prethodni slučajevi, pa čak i hapšenja policajki.

Foto:Shutterstock

Jedan od slučajeva kojih se srpska javnost još uvek živo seća jeste i suđenje protiv policajke Marije Nikolić, koja je bila u automobilu sa Davorinom Baltićem, koga su mediji označavali kao pripadnika “kavačkog klana” i to u trenutku njegove likvidacije. Pored njega, u kritično vreme, bila je upravo Nikolićeva i to u službenog uniformi. Ona u napadu nije povređena, a protiv nje se vodi postupak u Višem sudu u Beogradu jer je nakon likvidacije iz automobila sklonila Baltićev pištolj.

Ubistvo Baltića: Pištolj bačen u kontejner

Nikolićeva je u sudu ispričala da je bila u šoku i da nije bila svesna da je pištolj bacila u kontejner tri ulice dalje. Kazala je da joj je Baltić kum i da je to veče trebalo da radi u kraju u kome on živi, pa je zato bila s njim u kolima.

Ubistvo Baltića, Foto: Printscreen/OCCRP

Za ovim slučajem ne zaostaje ni hapšenje policijskih službenica iz Novog Sada J. P. (39) i Z. D. (54), koje se sumnjiče da su izdale falsifikovana dokumenta crnogorskom državljaninu Marjanu Vujačiću, koji je optužen za ubistvo Jugoslava Cvetanovića (31) u Nišu, inače brata Saše Cvetanovića Pitbula koji je osuđen zbog likvidacije Nikole Bojovića 2013. godine.

Vujačića su u medijima označavali kao glavnog pucača „škaljarskog klana“, a, između ostalog, sumnjiči se da je dao 1.500 evra policajci J. P. da mu obezbedi lažnu ličnu kartu, što je ona pomoću Z. D. i učinila.

J. P. se u žiži javnosti našla i jula prošle godine, kada je u Subotici uhapšen Zoran Mrvaljević Mrva (42), još jedan pripadnik ozloglašenog klana iz Kotora. Novosadska policajka je tada bila predmet istrage zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj.

Vrh MUP: Veze s navijačima

Ipak, slučaj nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović je definitivno slučaj koji i dan danas intrigira javnost. Hrkalovićeva je sa ove pozicije smenjena iz nepoznatih razloga, a tokom svog mandata je u više navrata dovođena u vezu sa vođama navijačkih grupa u Srbiji, a koji iza sebe imaju poduže dosijee.

Foto: N1/ Dijana Hrkalović

Između ostalog, u javnosti je provejavala i informacija da je trebalo da bude venčana kuma ubijenom vođi navijačke grupe Partizana „Janjičari“, Aleksandru Stankoviću, zvanom Sale Mutavi, koji je likvidiran nedaleko od Centralnog zatvora 2016. godine. Inače, protiv bivše sekretarke MUP-a čak su i zaposleni iz redova njene institucije podnosili krivične prijave jer, kako su tvrdili, krši zakon.

Pročitajte još:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare