Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Vest da su komandant Milorad Ulemek Legija i tadašnji kapetan Jedinice za specijalne operacije (JSO), Branko Veljković, uhapšeni 15. juna 2001. godine zbog sumnje da su "napali i sprečili ovlašćeno službeno lice u obavljanju poslova bezbednosti" i "izazvali opštu opasnost", šokirala je srpsku javnost kada se pojavila u medijima. Incident se dogodio u kultnom klubu devedesetih "Bojan Stupica" u Ulici srpskih vladara u Beogradu, a možda još veće iznenađenje u javnosti izazvala je činjenica da je incident izbio kao posledica sukoba između glumca Sergeja Trifunovića i grupe gostiju iz FK "Obilić", kada je Legija, u nameri da odbrani umetnika, ispalio tri hica iz berete u plafon.

Pomenuti slučaj, koji je verovatno srpskoj javnosti sinonim za burna vremena u klubu „Bojan Stupica“, koji je obeležio noćni život 90-tih u Srbiji, dogodio se u noći između 14. i 15. juna 2001. godine, tokom rođendanske proslave pevačice Svetlane Cece Raznatović.

U ranim jutarnjim satima, oko pet sati, u pomenutom lokalu došlo je do svađe između glumca Sergeja Trifunovića i jednog od direktora FK „Obilić“, koji je umetnika navodno ošamario. Kako su mediji tada pisali, glumac se nakon svađe požalio komandantu JSO Miloradu Ulemeku Legiji, koji trenutno služi zatvorsku kaznu zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, i kapetanu Veljkoviću, koji su se potom umešali u sukob, a ubrzo izazvali i mnogo veći.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/ Sergej Trifunović

Rasprava je kulminirala kada je Legija prisutne upitao: „Ko je lupio šamar ovoj glumačkoj veličini?“, a nakon što mu niko nije odgovorio, zapucao je iz svoje „berete“ u plafon. Ubrzo je na lice mesta izašla policija po prijavi građana i tada su pripadnici JSO sprečili mlađeg vodnika Ivana Maksimovića u vršenju dužnosti.

Mediji su navodili i da je Legija nakon incidenta napustio lokal, ali se vratio kada ga je Veljković pozvao, rekavši da su ga pretukli policajci. Navodno, Legija je po povratku tamo zatekao Veljkovića i tri policajca sa automatskim puškama oko njega, nakon čega je počeo da viče: „Ja sam Legija, ja sam Bog“, a potom ih razoružao i pretukao.

Pročitajte još:

Zbog ovog incidenta protiv Ulemeka je podignuta i optužnica, a komandant JSO je tokom istrage govorio da je „sprečio incident“, a ne izazvao. Tvrdio je da je sedeo u uglu restorana sa suprugom i kada je video da grupa mladića napada Trifunovića, umešao se u nameri da ga zaštiti. Naglašavao je da nije ometao policiju, niti da je imao bilo kakav sukob sa njima.

Surčinac ubijen po izlasku iz kluba

Iako je ovaj incident jedan od najpoznatiriji koji se dogodio u „Stupici“, ovaj klub se u centru pažnje našao i novembra 1999. godine, kada je ubijen kik-bokser i prvi čovek „surčinskog klana“ Zoran Šijan. Šijan je likvidiran u svom „mercedesu“ na uglu ulica Nemanjine i Svetozara Markovica, a kako su mediji tada prenosili, ovaj Surčinac je ubijen po izlasku iz „Stupice“.

Foto: Printscreen/YouTube/marix 10

Tokom devedesetih godina „Stupica“ je važila za stečište srpskog džet-seta, ali i istaknutih figura srpskog podzemlja. Ipak, neretko je dolazio u žižu javnosti zbog incidenata koji su se u njemu dešavali, zbog čega se nije svako usuđivao ni da ga posećuje.

Ni početkom 2000-ih godina interesovanje za „Stupicom“ nije prošlo. Klub je 2005. godine ponovo bio u fokusu interesovanja javnosti, ali i istražnih organa, nakon što je u njemu ubijen Vladimir Tankosić (25), radnik obezbeđenja lokala, dok je troje ranjeno.

Zbog ovog zločina pravosnažno je osuđen na 14 godina zatvora Milinko Zarubica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar