Foto: Arhiva

Poslednji talas otpočeo je pre dva i po meseca eksplozijom džipa kada je poginuo Strahinja Stojanović, nastavilo se u oktobru pucnjavom, ranjavanjem, a onda i smrću Aleksandra Šarca, da bi se krvavi obračun nastavio u Belvilu kada je u podzemnoj garaži likvidiran Bojan Mirković. Rukopis za većinu likvidacija bio je isti, s tim što su za prve dve uz pomoć pametnih kamera otkriveni osumnjičeni, koji se nalaze u bekstvu, dok je počinilac u slučaju trećeg ubistva i dalje nepoznat. Sve tri likvidacije dovode se u vezu sa obračunima dva crnogorska kriminalna klana, ali pitanje koje se zdravorazumskom logikom nameće jeste da li je moguće da su baš svako ubistvo ili profesionalna likvidacija u Beogradu u vezi sa ratom "škaljaraca" i "kavčana". Tim pre, što upućeni u svet podzemlja govore o pojavi novog kriminalnog klana koji je odlučio da "počisti" sve pred sobom i postane suvereni gospodar ulice.

Beogradski advokat Božo Prelević prošle nedelje izjavio je da kriminalni klanovi koji su aktivni u Srbiji nisu „uvezeni“ kako je to rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, već smatra da „na čelu mafije piše ‘mejd in Serbia’ (proizvedeno u Srbiji)“ i da je to tako već tri decenije.

“Definicija organizovane mafije o kojoj govorimo je da nastaje u sprezi s politikom. Ne može zemlja u kojoj ministar unutrašnjih poslova radi ‘odlično’ posao da ima ovakvu mafiju. Ili je dobro radio pa nema mafije, a ako mafije ima, onda nije radio dobro. Mafija je Srbiju dovela do kliničke smrti i nama treba reanimacija”, ocenio je Prelević za agenciju Beta.

Pročitajte još:

S druge strane novinari i kriminolozi koji se bave ratom dva zaraćena kriminalna klana kažu u razgovoru za Nova.rs da je nemoguće sva ubistva pripisati samo „škaljarcima“ i kavčanima“. Naravno, neke likvidacije imaju veze, ali ne i sve.

„Ako mislimo na profesionalne likvidacije one jesu povezane sa ova dva kriminalna klana“, započinje priču Tamara Marković Subota, novinarka koja se bavi istraživanjem krvavog rata dva crnogorska kriminalna klana, kako u Srbiji i Crnoj Gori, tako i u Evropi.

Ona kaže da poslednje ubistvo Bojana Mirkovića nije obračun „škaljara“ i „kavčana“,  u smislu njihove osvete zbog nestale droge, ali jeste sukob dve grupe u Beogradu, od kojih jedna sarađuje sa „škaljarima“, a druga sa „kavčanima“.

„Tu je došlo do njihovog međusobnog sukoba, koji je rezultirao ubistvima, pokušajima ubistva i nestancima pojedinaca“, dodaje ona i objašnjava da osim ovih ima i ubistava koja se vezuju za Luku Bojovića i njegov rat sa Šaranovićem.

„Mi smo zaboravili na Luku Bojovića. Njegovi, od Siniše Milića do Miše Ognjanovića, nisu stradali zbog rata sa kavačkom ekipom, nego su likvidirani u obračunu sa Šaranovićem. Mi u Beogradu imamo ubistva koja su posledica rata „škaljarskog“ i „kavačkog“ klana  i ubistva koja su posledica Lukinog rata sa porodicom Šaranović.

Povodom procena poznavaoca da se u Beogradu formira novi super klan, Tamara Marković Subota smatra da to nije novi klan.

„To nije novi klan, to su imena ljudi koja su poznata policiji i javnosti. Taj klan je u poslednje vreme ojačao i iz određenih razloga pojačava svoju dominaciju i verovatno stoji iza ovih ubistava i likvidacija“, zaključuje na kraju razgovora Tamara Marković Subota.

Pročitajte još:

Sa druge strane, kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da nije moguće sva ubistva pripisati jednom ili drugom kriminalnom klanu.

„Ta ubistva mogu biti potpuno domaća, zato što su prevare u poslu sa drogom prisutne i na domaćem tržištu, a ne samo kod Crnogoraca“, dodaje on.

Na pitanje za što se onda svaka likvidacija u Beogradu pripisuje „kavčanima“ i „škaljarcima“, Radovanović dodaje da je tako – lakše.

„Sva ta ubistva, nazovi, navijača su naša, domaća. U suprotnom, izgledalo bi kao da „škaljarci“ i „kavčani“ snabdevaju celo tržište droge u Srbiji. To je daleko od istine“, dodaje Radovanović.

On smatra da je malo verovatno da se pojavi kriminalni klan sličan „zemunskom“.

„Postoje grupe navijača, odnosno šefovi navijačkih grupa, ali to je daleko manje moćno od onoga što je bio zemunski klan“, dodaje Radovanović na kraju.

Poslednje likvidacije i nestanci

13.  novembra ove godine u beogradskom naselju Belvil, život je izgubio Bojan Mirković (34), koji se dovodio u vezu sa ubijenim Šarcem. Mirković, koji je ubijen kada se vraćao u stan na Novom Beogradu, navodno je bio blizak “škaljarima” a, kako se pretpostavlja, zajedno sa Šarcem je nabavljao vozila za likvidacije, koje su organizovali ubijeni “glavni operativac škaljaraca” Damir Hadžić i nestali navijač Lazar Vukićević.

Nestanak dvojice nekadašnjih navijača Gorana Veličkovića Goksija (33) i Lazara Vukićevića, delo je, prema nezvaničnim informacijama, iste grupe koja stoji iza niza likvidacija.

Podsetimo, Goksi je nestao 3. avgusta u centru Beograda i od tada mu se gubi svaki trag. Goksi je od ranije poznat policiji, ali i javnosti, kao jedan od vođa navijača Partizana. Zajedno sa Milošem Radosavljevićem Kimijem povukao se sa južne tribine i osnovao navijačku grupu “Partizanovci”, koja je poslednjih meseci neaktivna. Pre nestanka, Veličković se nalazio u Centralnom zatvoru jer je protiv njega vođen istražni postupak, ali je iz pritvora izašao u martu.

Pre gotovo četiri nedelje nestao je i Lazar Vukićević, koji se takođe dovodio u vezu sa navijačko-kriminalnim poslovima. Postao je poznat nakon što je iz pištolja ranio Nikolu Vavića, brata Aleksandra Vavića, tadašnjeg vođe navijačke grupe sa juga “Alkatraz”  i Miloša Nikolića januara 2017. godine u jednom klubu na Terazijama. Motiv pucnjave navodno je bio raniji sukob, a Vukićević je u avgustu 2017. godine sklopio sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice kojim je osuđen na godinu i osam meseci zatvora.

Tri meseca nakon što je odslužio kaznu, 7. oktobra 2019. godine, “porše” njegovog oca Milorada Vukićevića dignut je u vazduh, a sumnjalo se da je bomba bila namenjena upravo Lazaru. Pukom srećom, zbog nestručno postavljenog eksploziva, Vukićević je izbegao smrt.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar