Foto: Shutterstock

"Poplava" jezivih ispovesti devojaka koje sumnjaju da im je u piće sipana droga za silovanje na različitim događajima, a koje su proteklih nekoliko dana objavljivane na Instagramu, potresla je Srbiju. Sa ovim problemom neke druge države u svetu se bore godinama, tako da su studentske organizacije i stručnjaci ponudili nekoliko mogućih rešenja koje bi im stale na put.

„Desilo se i meni i mojoj mlađoj sestri. Bukvalno sam pala sa stolice u kafiću i tada se čuo smeh grupe mladića. Napolju sam puzala, dok mi je sestra pomagala. Sele smo na trotoar ispred i nakon minut, iz kafića izlazi grupa dotičnih i pita treba li pomoć, na šta sam najglasnije odgovorila da ne treba. Teturale smo se kući kroz grad, hvatajući se za ograde, na stepeništu u zgradi sam se strmoglavila ali nisam je**no odustala dok obe nismo ušle u stan“, napisala je devojka i nastavila:

„Onesvestila sam se pored ulaznih vrata. Na svu sreću, mlađa sestra je manje droge zakačila, pa je bila svesnija, ali se uplašila za mene i polivala me vodom, što me nije osvestilo. Zamili moj šok kad se se ujutru probudila mokra pored ulaznih vrata. Trebalo mi je vremena da se uopšte setim šta se desilo. Strašno. Još strašnija mi je pomisao na to šta se moglo desiti mlađoj sestri, jer sam ja odgovorna za nju. Odvratni neki ljudi se bave tim stvarima“, napisala je.

Foto: Shutterstock

Sve ispovesti, osim potresnih i teških detalja, imaju i neke zajedničke imenitelje. Gotovo sve žrtve su bile devojke u izlasku, bilo da je reč o kućnim žurkama, klubovima, restoranima, barovima ili kafićima. Sve one popile su minimalnu količinu alkohola, ali su se u kratkom vremenskom roku onesvestile i nisu imali nikakvu kontrolu nad telom. Neke od njih imale su sreću da ih prijatelji odvedu kući, ali bilo je i onih koje su pretrpele teške posledice.

Sve one sumnjale su da im je u piće sipana takozvana droga za silovanje GHB (date rape drug) koja još nosi naziv i „Dži“. Njeno dejstvo počinje već nakon 10, 15 minuta, a može trajati i do 11 sati, u zavisnosti od količine i drugih faktora. Žrtva gubi kontrolu nad udovima, smanjuje joj se srčani puls i pritisak, nakon čega dolazi do onesvešćivanja.

Lak za nokte koji menja boju u dodiru sa drogom

Studenti Univerziteta iz Severne Karoline još 2014. godine su pokrenuli projekat kojim bi se u najvećoj meri smanjila zloupotreba droga za silovanje. Ideja je bila da se napravi lak za nokte koji će devojka nanositi kao i obično, s tim što je njegova posebnost u tome da pri dodiru sa kontaminiranim pićem može promeniti boju i tako ukazati da se na njemu nalazi narkotik. Ideja je bila da prepoznaje droge kao što su GHB i ketamin.

Nažalost, ovaj izum nije zaživeo. Umesto toga, napravljen je jedan „gedžet“.

Aparat za detekciju droge

Ista kompanija koja je trebalo da lansira lak za nokte osmislila je jednokratni uređaj „SipChip“ (Sipčip). Reč je o „gedžetu“ koji je osmislilo šezdesetak stručnjaka sa ciljem da detektuje šest vrsti narkotika tako što se nekoliko kapljica pića sipa na obeleženo mesto. Funkcioniše slično kao i test za trudnoću, jer se pojavljuju crtice – ukoliko se pojave dve linije, to znači da je piće „čisto“, a ukoliko se ocrta jedna linija, znači da je kontaminirano. U jednom pakovanju može se kupiti pet ili 10 testova.

Ovaj uređaj može se upotrebiti u svim hladnim pićima – vodi, koktelima, žestokom piću, pivu, mleku, ali ne može raditi u toplim napicima poput kafe i čaja.

Slamčice za detekciju droge

Grupa tinejdžerki sa Floride osmislile su slamčice za piće koje, kada dođu u kontakt sa narkotikom razmućenim u tečnosti, menjaju boju. Ideja je bila da slamčica u delu koji dodiruje piće poplavi ukoliko je u njega sipana droga sa liste narkotika koje može detektovati, a među njima našao se i „dži“.

Do ovakvog izuma došle su na ideju pošto je evidentiran veliki broj devojaka ali i mladića koji su prijavljivali da su na neki način bili seksualno zlostavljani posle žurki u kampusima. Prema poslednjim informacijama koje se mogu naći na uglednim svetskim medijima, ovaj projekat još nije zaživeo u smislu široke prodaje, a da li će, ostaje da vidimo.

Bonus video: Droga u piću – kako je prepoznati?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar