Jovan Vukotić i Radoje Živković Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Nikšićanin Radoje Živković zvani Žuti, rođak i čovek od najvećeg poverenja jednog od vođa kavačkog klana Radoja Zvicera, po tvrdnjama tužilaštva nekoliko zemalja, odgovoran je za nekoliko najbrutalnijih likvidacija koja su se dogodile poslednjih godina u ratu ozloglašenih klanova iz Kotora. Vrhunac je likvidacija vođe suparničkog škaljarskog klana, Jovana Vukotića, u Istanbulu.

Živković, inače rođak Radoja Zvicera, jednog od vođa zloglasnog kavačkog klana, uhapšen je u Istanbulu sa još 11 osoba zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Vukotića. Likvidacija je izvedena u elitnoj istanbulskoj četvrti Sisli, dok su sa njim u kolima bili supruga Maša M. i njihova ćerkica, kao i vozač koji su ostali nepovređeni.

Pročitejte još:

Nepune dve nedelje po mafijaške likvidacije, zbog koje je zatražena čak i ostavka turskog ministra policije, tamošnja policija je saopštila da je uhapšeno 12 osoba, a otkrivena su imena dvojice sa ovih prostora, Živkovića zvanog Žuti i Zdravka Perunovića. Policija je navodno pronašla i oružje iz kojeg je pucano.

Žuti je čovek koga tužilaštva više zemalja povezuju sa nekoliko surovih likvidacija članova škaljarskog klana, ali mu je Jovan Vukotić, bez sumnje, najvažnija meta.

Radoje Živković Foto: Privatna arhiva

Ubistva u inostranstvu kao da su jedna od specijalnosti Živkovića. Naime, on se dovodio u vezu i sa dva ubistva koja su se dogodila u Grčkoj, a koja su nanela velike gubitke škaljarskom klanu.

Prvi veliki udarac škaljarski klan pretrpeo je u Atini u januaru 2020. godine, kada su u restoranu ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović, ljudi koji su bili u najvišim ešalonima kriminalne organizacije iz Kotora. Dedović je važio za glavnog stratega i organizatora ove kriminalne organizacije, koji je pravio planove za šverc kokaina, što je njihova primarna delatnost, do likvidacija protivnika.

Stamatović je važio za čoveka koji je bio u stanju da sve te zamisli sprovede u delo. Likvidacija je izvršena u pravom mafijaškom stilu, pred očima žene i dece ubijenih škaljaraca. U restoran su upala četvorica napadača, trojica mlađih i jedan, navodno, stariji, koji je izgledao kao da je zapovednik. U Dedovića i Stamatovića ispaljeno je više desetina hitaca.

Jovan Vukotić Foto:Savo Prelević

Novi napad dogodio se u julu iste godine, kada su ubijeni Alan Kožar i Damir Hadžić, čija su tela pronađena ispred jedne vile na grčkom ostrvu Krf. I u njih je ispaljeno nekoliko desetina hitaca iz automatskog oružja, a nije im pomoglo ni to što su se kretali sa lažnim slovenačkim pasošima. Kožar je bio važna figura u ratu klanova jer je bio vođa kriminalaca iz Bara koji su blisko sarađivali sa FIlipom Koraćem i škaljarskim klanom. Slovio je za njihovog bliskog saradnika.

Foto: Mup

Živkovića, između ostalog, crnogorsko tužilaštvo tereti i da je umešan, zajedno sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, u ubistvo Adisa Spahića i Damira Hodžića, kao i u otmicu, a kasnije i likvidaciju, Mila Radulovića zvanog Kapetan.

BONUS VIDEO: Ko su osumnjičeni za ubistvo Jovana Vukotića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar