Foto: MUP Srbije, Shutterstock

Zdravko Perunović, koji je uhapšen u grupi od 12 osumnjičenih za likvidaciju vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića u Istanbulu, pušten je iz zatvora Spuž u martu ove godine. Perunović je u zatvoru služio kaznu zbog ranjavanja muškarca, a uporedo sa tim, crnogorsko tužilaštvo ga je sumnjičilo za učestvovanje u surovoj likvidaciji škaljarca Nikole Stanišića.

Perunović iz Nikšića, zajedno sa sugrađaninom i jednim od vodećih ljudi kavačkog klana Radojem Živkovićem, uhapšen je zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu vođe suparničkog, škaljarskog klana. I on, poput Živkovića, iza sebe ima dosije, a do polovine marta bio je u rukama crnogorskih vlasti. Tačnije, služio je zatvorsku kaznu zbog ranjavanja jednog sugrađanina.

Pročitajte još:

A onda je Perunović, pošto je odslužio kaznu, razdužio zatvorsku imovinu, preuzeo svoje stvari i civilnu odeću koja je bila u zatvorskom sefu, ispraćen kroz kapiju spuškog zatvora u slobodu, kao bilo ko ko je „odužio dug državi“.

To ne bi bilo čudno da u aprilu prošle godine Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nije za njim raspisala poternicu zbog toga što je kao član organizovane kriminalne grupe na čijem čelu je bio Slobodan Kašćelan učestvovao u otmici, mučenju i likvidaciji Nikole Stanišića.

Kako su pisale Vijesti, dok su hapšeni drugi osumnjičeni za surovi zločin, Perunović je već bio u zatvoru. Njega je SDT ispitalo o njegovoj ulozi u kriminalnoj grupi koju je osnovao jedan od vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan i umešanosti u likvidaciju Stanišića, člana suparničke grupe.

Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan
Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan. Foto: detective-info.com.ua, privatna arhiva

Ono što je čudno, iako osumnjičen, SDT nije zatražilo određivanje pritvora za Parunovića, tako da je on, po isteku ranije kazne najnormalnije izašao iz Spuža. Nikome iz zatvora nije palo na pamet da slučajno kontaktira tužilaštvo i provere šta da rade sa čovekom koji je označen kao bezbednosna interesantna osoba.

Brutalno izvršenje ubistva

Perunoviću se na teret stavlja da je, kao pripadnik organizovane kriminalne grupe koju je vodio Kašćelan, u avgustu 2020. godine, učestvovao u otmici Stanišića, čije je ubistvo bilo posebno brutalno.

Njega su mučili i tukli kako bi otkrio „štekove“ oružja škaljarskog klana, ali i da im otključa skaj telefon koji je imao.

Ono što ovaj zločin izdvaja po surovosti je sam čin ubistva. Naime, Stanišiću su rekli da će ga likvidirati, a on je zatražio da se pomoli pre smrti. Dok je klečao i molio se, sklopljenih rukku, pucano mu je u potiljak. Likvidaciju Stanišića, po navodima tužilaštva, naložio je Kašćelan jer je sumnjao da je žrtva pratila njegovo kretanje.

Foto:E-Stock/Petar Jovanović

Ubistvo Nikole Stanišića je značajno i zbog drugog razloga. Prema nezvaničnim informacijama, upravo je jedna evropska služba, koja je istraživala njegovu likvidaciju i prva uspela da razbije kriptovanu komunikaciju preko Skaj aplikacije i dođe do ključnih dokaza.

Tada je krenula i lavina poruka, ali i fotografija koje su članovi raznih balkanskih kriminalnih grupa razmenjivali. Među njima su i dokazi protiv kavačkog i škaljarskog klana, ali i protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Srbiji.

BONUS VIDEO: Pokušaj ubistva Radoja Zvicera u Kijevu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar