Suđenje, sudjenje,
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministarstvo pravde saopštilo je danas da je Viši sud u Novom Sadu održao, po prvi put, ročište na kome je putem video linka razmatran uslovni otpust osuđenog lica koje se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Кazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Sremskoj Mitrovici.

Zavod u Sremskoj Mitrovici je prva kazneno-popravna ustanova u Srbiji koja je u septembru 2018. godine uvela video saslušanje osuđenog na ročištima za uslovni otpust i to sa Osnovnim sudom u Sremskoj Mitrovici.

Tokom ročišta, osuđeno lice se nalazi u posebno tehnički opremljenoj prostoriji u КPZ u Sremskoj Mitrovici, a sudije u neposrednoj komunikaciji mogu da mu postave pitanja koja su relevantna za odluku o uslovnom otpustu.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević ocenio je da je saslušanje osuđenog lica putem video linka primer dobre prakse koja doprinosi efikasnijem i ekonomičnijem suđenju.

„Кod ovakvog saslušanja se postiže ogromna ušteda budžetskih sredstava jer se osudjeno lice ne sprovodi u sud, a bitan aspekt je i što ne postoje bezbednosni rizici koji mogu da prate izvodjenje lica iz zavoda što podrazumeva i angažovanje većeg broja pripadnika Službe za obezbedjenje u kazneno-popravnoj ustanovi“, naglasio je on.

Mogućnost video konferencijske veze sa osudjenim licem u ovom zavodu će biti na raspolaganju i sudijama Osnovnog i Apelacionog suda u Novom Sadu.

Bonus video: Zaplena 30 kilograma marihuane

 


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar