Ilustracija Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Prištinski zvaničnici nastavljaju sa kritikama na račun Srbije zbog vakcinacije građana na Severu Kosova. "Ilegalne vakcine" i "rušenje teritorijalnog integriteta" bile su učestale poruke i tokom jučerašnjeg dana. Osim kritika stižu i najave konkretnih akcija. Ukoliko se pronađu dokazi koji ukazuju na to da je vakcina protiv kovid-19 ilegalno ušla na teritoriju Kosova iz centralne Srbije kosovsko tužilaštvo će pokrenuti istragu, i ona će se ticati sumnji za moguća dva krivična dela. Sa druge strane, beogradski zvaničnici poručuju da je njihov cilj da pomognu, te da će vakcina biti namenjena svim građanima na KiM-u.

Pre četiri dana u Srbiji se krenulo sa vakcinacijom Fajzerovom vakcinom. Prve vakcine primili su korisnici Domova za stare u Beogradu i Novom Sadu dok se dan kasnije sa vakcinacijom građana starijih od 65 godina započelo i u opštinama na Severu Kosova, piše Kossev.

Istog dana usledio je niz negativnih reakciija iz Prištine, a između ostalog i ona da se vakcinacija vrši na etničkoj osnovi. Dok opozicija krivi kosovsku vladu zbog toga što je „dozvolila kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo“, kosovska vlada kritikuje zvanični Beograd zbog „kršenja suvereniteta“ i traži reakciju međunarodne zajednice.

Jednu od kritika uputio je juče i  v. d. predsednika opozicionog PDK i kandidat ove stranke za premijera, Enver Hodžaj.

Osim Hotijevu, kritikovao je i vladu koja je prethodila njoj –  vladu Aljbina Kurtija.

„Kurtijeva vlada je dobila testove iz Srbije, a Hotijeva prima vakcine. Ne postoji bolji način da se pokaže kako je suverenitet Kosova na Severu narušen nego ovakvom situacijom“, rekao je Hodžaj.

Neposredno nakon što se u medijima pojavila vest da je Srbija počela da vakciniše građane na Severu Kosova, kosovska vlada je saopštila da nema informaciju o tome da su vakcine iz srpskog zdravstvenog sistema dopremljene na Sever Kosova zvaničnim putem.

Ujedno su poručil da će, ukoliko su ove vakcine na Kosovo ušle nelegalnim kanalima, tada kosovske institucije preduzeti potrebne zakonske mere protiv „osoba uključenih u ovu ilegalnu aktivnost – šverc lekova“.

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, potom je saopštio i to ekskluzivno za prištinski Indeksonline da će, prema preporuci predsednika Srbije, početkom januara doneti vakcine i za ostale zajednice na Kosovu, međutim, iz Prištine nastavljaju da se nižu negativne rekacije.

Istog dana kosovski ministar pravde, Seljim Seljimi, zatražio je od tužilaštva i kosovske policije da istraže „ilegalne“ vakcine na severu.

Seljimi čak navodi da Kosovo već ima sistem snabdevanja vakcinama i da, ukoliko izađe iz ovog sistema, tada može biti narušena bezbednost građana.

„Svaka vakcina ili lek koji uđu van ovog sistema mogu biti nezakoniti i narušiti nacionalnu bezbednost“, poručio je Seljimi u objavi na Fejsbuku.

Seljimi dodaje da je svaki građanin jednak i nema privilegije u odnosu na drugog kada je u pitanju vakcinacija, te dodaje da „putevi krijumčarenja moraju biti istraženi i zaštićen teritorijalni integritet“

„Ovaj sistem kamufliran kao humanitarno pitanje ukazuje na to da postoje putevi za krijumčarenje na Severu. Ovi putevi moraju biti zatvoreni! Humanitarna pitanja su naš vodič, ali ih treba sprovesti na zvaničan način kao dve države… Težnja Srbije da ugrozi ovaj sistem, čak i u zdravstvenom sistemu predstavlja kršenje našeg integriteta“, poručio je juče Seljimi.

U toku jučerašnjeg dana, a samo dan nakon što je Seljimi uputio zahtev kosovskim institucijama da pokrenu istragu, oglasio se i glavni kosovski tužilac, Aleksandar Ljumezi, najavivši da Osnovno tužilaštvo u Mitrovici prikuplja sve neophodne informacije.

„Osnovno tužilaštvo u Mitrovici kreće sa prikupljanjem potrebnih informacija i podataka kako bi verifikovalo navode da li su vakcine ilegalno uvezene iz Srbije. Ukoliko obezbedimo dovoljno osnova i dokaza, onda ćemo odmah početi sa krivičnom istragom“, izjavio je za prištinske medije glavni tužilac na Kosovu, Aleksandar Ljumezi.

Isto je jutros za portal Kallxo potvrdio i glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici Šućuri Sulja (Shyqyri Syla).

Navodi da istraga ne može biti pokrenuta dok se ne prikupe informacije o načinu na koji su vakcine dopremljene kao i ko ih je dopremio.

Očekuje da se istragom ustanove dva krivična dela.

“Ako se ne varam, to je u nadležnosti Odeljenja za šverc lekova i postoji još jedno krivično delo koje može biti ustanovljeno tokom istrage – protivpravno vršenje lekarske delatnosti, jer im je za to potrebno odobrenje od nas“, rekao je glavni tužilac Sulja.

Poslanica AAK: Da li je vakcina ili je placebo

Poslanica AAK Aljbena Rašitaj (Albena Reshitaj), otišla je korak dalje i postavila pitanje da li je zapravo ono što je dopremljeno na Sever Kosova vakcina.

„Kao predsednica Odbora za zdravstvo izražavam sumnju da ovaj proizvod nazvan imunizacionom vakcinom za kovid-19, koji je nelegalno uvezen, bez znanja nadležnih državnih verifikacionih institucija, bez poštovanja redovnih kontrolnih postupaka, možda uopšte nije vakcina za kovid-19 već jednostavno placebo“, poručila je.

Stubla: Srbija ugrozila nacinalnu bezbednost i suverenitet

Srbija slanjem vakcina, osim „državne bezbednosti“ krši Briselski sporazum, reagovala je juče odlazeća kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla.

„Nezakonito i tajno uplitanje Srbije na Kosovu, švercom farmaceutskih proizvoda, bez prethodnog odobrenja kosovskih vlasti, grubo je i flagrantno kršenje sporazuma o carinskom pečatu i uzajamnom priznavanju farmaceutskih sertifikata postignutog 2015. godine u Briselu“, poručila je Haradinaj Stubla u objavi na Tviteru.

Štaviše, ona smatra da je Srbija „ugrozila nacionalnu bezbednost i suverenitet, nije ispoštovala napore Brisela i Vašingtona s ciljem normalizacije odnosa“, kao i da se „umešala u stabilnost, mir i bezbednost u regionu“.

Stubla očekuje „adekvatnu“ reakciju međunarodne zajednice.

Nakon mnogobrojnih reakcija iz Prištine oglasio se ministar odbrane Srbije, Nebojša Stefanović.

Poručio je da su izjave da se na Kosovu vrši vakcinacija po etničkom principu i da to ugrožava zdravlje ljudi, besmislene, te naveo da Srbija obavlja vakcinaciju tamo gde je u mogućnosti da to čini na Kosovu.

„Nemamo mogućnost da intervenišemo u određenim delovima KiM. Mi smo to učinili tamo gde je moguće, ali to se radi samo po zdravstvenim principima. I ranije je bilo, i sada je, da je epidemiološka situacija teža, i tamo gde smo mogli da obezbedimo, obezbedili smo da pomognemo“, kazao je Stefanović.

Sa druge strane, kaže da prištinske institucije nemaju kapacitet ni Albancima da pomognu, a da „niko i ne očekuje da će pomoći Srbima koji žive u južnoj pokrajini“.

Stefanović ujedno najavljuje da će deo vakcina, ukoliko Srbija bude imala dovoljno, biti ustupljen Republici Srpskoj.

Lončar: Stiže milion vakcina u januaru, deo ide nesrpskom stanovništvu na Kosovu

Nakon prethodne najave vakcina i za nesrpsko stanovništvo na KiM, Ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar, juče je za prištinski Indeksonline izneo preciznije podatke.

Srbija očekuje preko milion doza vakcina protiv kovid-19 u januaru, a deo sledećeg kontigenta tog medicinskog sredstva biće namenjen nesrpskom stanovništvu na KiM-u.

Lončar je, gostujući na TV Pink, naveo da negativni komentari Prištine predstavljaju glas manjine, a da su komentari stanovništva na ove najave pozitivni.

„I kada radite sve da pomognete to neko svodi na politiku… Svaka ta vakcina spašava jedan ljudski život, a oni imaju nešto protiv toga. Bez pomoći Srbije, oni bi prvu dozu vakcina mogli da dobiju tek u junu (2021. godine). Oni imaju politički problem, da ne mogu da se pomire sa politikom mira i politikom pomoći predsednika Vučića“, naveo je Lončar.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, kritike koje stižu iz Prištine vidi kao poruke koje se šalju u vreme predizborne kampanje, a u kojima je „glavna meta Srbija“.

Koronavirus ne poznaje nečije etničko poreklo, poručio je, te potvrdio navode srpskog ministra zdravlja – da Srbija, po preporuci predsednika Srbije, nastoji da obezbedi dovoljne količine vakcina i za druge zajednice i sredine na KiM-u.

„Naša je obaveza da obezbedimo dovoljne količine vakcina za sve građane, bez izuzetka. Zbog toga je nezamislivo da neko politiku stavlja iznad očuvanja života i da u trenutku kada se čitav svet bori sa pandemijom koronavirusa, kada se bližimo cifri od dva miliona preminulih neko želi da se obračunava sa vakcinama i sprečava imunizaciju“, dodao je.

Sa druge strane, iz Prištine do sada nije bilo zvanične potvrde o početku vakcinacije protiv kovida-19, osim ranijih najava da će se sa imunizacijom započeti u prvom kvartalu naredne godine, te da je takođe EU kazala da će pomoći onima koji nisu njene članice sa isporukom jednog dela kontigenta (fajzerove) vakcine.

I kosovski mediji se bave istom temom, navodeći da do sada nisu dobili konkretan odgovor iz vlade o datumu. Štaviše, iz Samoopredeljenja stigle su kritike da dok Srbija vrši imunizaciju protiv kovida na Severu, vlada u Prištini nije obezbedila čak ni vakcinu protiv sezonskog gripa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar