Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Pred sudijom Osnovnog suda u Prištini danas se pojavilo 11 osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i primanja ili davanja mita, koji su u sredu uhapšeni u sklopu akcije "Subvencije 2021". Odlukom suda, devetoro uhapšenih će narednih 30 dana provesti u pritvoru, a dvoje u kućnom pritvoru.

Pripadnici Kosovske policije sproveli su u sredu i u četvrtak dve akcije pod nazivom „Subvencije 2021“, u sklopu kojih je u prvom danu uhapšeno 12, a u drugom još devet ljudi širom Kosova.

Jedan od uhapšenih je pušten, dok se ostalih jedanaest koji su u sredu uhapšeni danas pojavilo u Osnovnom sudu u Prištini.

Reč je o službenicima Agencije za razvoj poljoprivrede u okviru kosovskog Ministarstva poljoprivrede i radnicima u okviru direkcije za poljoprivredu u više opština na Kosovu.

Mera jednomesečnog pritvora izrečena je devetorici službenika zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj u vezi sa poljoprivrednim subvencijama.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pritvor je određen S. Š, L.S, S.S, H.M, B.N, K.Z, A.U, D.A i P.K.

Drugoj dvojici – Š.K. i K.B-S, određena je mera kućnog pritvora.

Sudija je ocenio da bi, ukoliko bi bili pušteni na slobodu, optužbeni pobegli ili uništili dokaze o krivičnom delu.

Optuženima se na teret stavlja primanje mita od poljoprvrednika da bi ih stavili na spiskove korisnika subvencija.

Prištinska Koha objavila je danas delove zahteva Osnovnog tužilaštva u Prištini za određivanje mere pritvora koji se prostire na deset stranica.

Kako prenosi ovaj medij, u dokumentu se navodi da audio i video zapisi dokazuju da su optuženi na različitim lokacijama, u zavisnosti od interesa i dogovora, davali, odnosno uzimali mito, a zatim ga raspoređivali na osnovu međusobnih dogovora.

Korisnici subvencija su bili u obavezi da, nakon što im se na račun uplati novac, u roku od jednog dana isti podignu i uruče mito osobi koja im je subvencije odobrila, piše Koha.

Takođe, na snimcima se može videti da su se uhapšeni službenici tokom razgovora sa posrednicima dogovarali o količini novca koju aplikant za subvencije može da dobije i ujedno vrednosti mita koju treba da da, u slučaju da mu subvencije budu odobrene.

Očekuje se da će se ubrzo odlučivati o pritvoru i za još devetoro uhapšenih u drugom danu akcije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar