Foto: DOMINICK REUTER / AFP / Profimedia, CBP via Bestimage / Bestimage / Profimedia, Printscreen Youtube/MrARENABoxing

Kada je kao bomba odjeknula vest da je Goran Gogić (43) krajem prošle godine uhapšen na aerodromu u Majamiju zbog optužbi da je učestvovao u međunarodnom švercu kokaina vrednog više od milijardu evra, ceo region ostao je u šoku imajući u vidu da je Gogićevo do tada javnosti bilo poznato iz sveta sporta. Gogić je naime bio bokser od 2001. do 2012. godine, u svojoj profesionalnoj karijeri imao je 21 pobedu, a onda je uhapšen zbog sumnje da je bio deo grupe koja je učestvovala u švercu najveće količine kokaina ikada zaplenjene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Gogiću su lisice na ruke stavljene oktobra 2022. godine u aerodromu u Majamiju, u trenutku kada je pokušao da se ukrca na let za Cirih. Kada su ga policajci zaustavili na terminalu, Gogić je pravdao da nije znao ništa o optužbama koje je na njegov račun iznela porota iz Njujorka. Naime, tereti se da je učestvovao u švercu više od 20 tona kokaina čija se vrednost procenjuje na preko milijardu dolara, a koji je oduzet prilikom jedne od najvećih zaplena u istoriji SAD!

Goran Gogić FOTO: Printscreen Youtube/MrARENABoxing

Na teret mu se stavlja da je u periodu od maja 2018. godine, pa sve do jula 2019. godine, sa drugim pripadnicima organizovane kriminalne grupe, distribuirao ogromne količine kokaina iz Južne Amerike ka Evropi preko luka u Sjedinjenim Državama, koristeći se specijalnim metodama utovara na komercijalne brodove na otvorenom moru.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Urugvaja

Dizalice i lučki radnici

Takav vid transporta, inače prilično rasprostranjen među pripadnicima balkanskih kriminalnih grupa koje „posluju“ na samom izvoru kokaina u zemljama Južne Amerike, postao je jedan od osnovnih za prenošenje ilegalnog tereta i ne bi bio moguć bez pomoći lučkih radnika koji su, zbog generalno loših uslova za rad i malih plata, postali lako potkupljivi.

Sam transport koji je prema navodima optužnice nadgledao upravo Gogić, izgledao je tako što bi se manjim čamcima prišlo velikim prekookeanskim brodovima i to mahom na otvorenom moru, a potom su brodskim dizalicama i mrežama podizali velike tovare na plovila. Kada se droga nađe na brodu, „nastupaju“ potkupljeni radnici i drugi članovi posade čiji je zadatak bio da taj kokain sakriju u posebne transportne kontejnere za koje su znali da imaju dovoljno prostora za ovakav tovar i za koje su imali duple falsifikovane pečate.

Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Pogodni su bili oni kontejneri koji su se nalazili na dobrim lokacijama i u odnosu na orijentaciju u prostoru, zbog lakšeg istovara kasnije, ali i na osnovu odredišta i rute kojom će se roba kretati. Da bi se uopšte pristupilo ovakvim podacima, potrebno je biti upućen u detalje o posadi broda, ruti kojom će se kretati, podacima o pozicioniranju i geolokaciji u realnom vremenu, ali i o tome šta se zapravo prenosi u tim kontejnerima.

Tri velike akcije

Gogić se tereti da je odgovoran za nadgledanje više krakova transporta i isporuke, tačnije da je kontrolisao onaj deo posla koji se odnosi na logistiku transporta pošiljki. Američki službenici uspeli su da presretnu tri takva tovara – 27. februara 2019. godine policija je pronašla i zaplenila 1437 kilograma kokaina skrivenog na brodu MCS Carlotta u Njujorku i Nju Džerziju, zatim zaplena oko 537 kilograma 18. marta iste godine, skrivenog na brodu MSC Desiree u luci Filadelfija, ali i ona istorijska od 17.956 kilograma kokaina koji je 19. juna 2019. godine presretnut u luci u Filadelfiji.

„Gogić je, kako se navodi, veliki trgovac drogom koji je, zajedno sa svojim kriminalnim saradnicima, odgovoran za nadgledanje dalekosežnog transporta narkotika u kontejnerskim brodovima, kao i za veleprodaju kokaina širom Evrope. Današnje hapšenje šalje poruku trgovcima narkoticima širom svijeta da nisu slobodni da nekažnjeno otimaju međunarodnu pomorsku trgovinu“, rekao je specijalni agent Ivan Arvelo.

Preti mu doživotna robija

Ukoliko nakon sudskog postupka Gogić bude proglašen krivim, preti mu minimalna kazna od 10 godina zatvora do čak doživotnog zatvora. Gogićev branilac Lorens Hašiš kazao je da su ga ove tužbe „iznenadile“.

„On tvrdi da je nevin i došao je u SAD na boksersku konvenciju u Portoriku“, rekao je Hašiš.

Foto: Shutterstock

Inače, Gogić je prema podacima koji se mogu naći na internetu, bio bokser od 2001. godine do 2012. godine. Pobedio je u 21 meču, a izgubio četiri uz dva remija. Rođen je u Pljevljima, ali je godinama boksovao za Nemačku.

Bonus video: Italijanska policija zaplenila preko 4 tone kokaina u Trstu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar