Draško Vuković Foto: Instagram

Draško Vuković (46) iz Berana, poznat i pod nadimku Ken, već decenijiama je u centru kriminalnih zbivanja na Balkanu i širom Evrope, ali ono po čemu se izdvaja od drugih iz kriminalnog miljea je što se uvek nekako izvuče iz zatvora, kao što je nedavno bio slučaj u Hrvatskoj.

Draško Vuković (46) zvani Ken iz Berana, pušten je iz hrvatskog zatvora nakon što je istekao rok od 40 dana u kojem su argentinske vlasti trebalo da pošalju potrebnu dokumentaciju hrvatskim vlastima. Vuković je uhapšen u Zagrebu 18. januaraa po međunarodnoj poternici koju je za njima raspisala Argentina, gde je optužen za učešće u švercu oko 490 kilograma kokaina.

Pošto zakonske norme nisu ispoštovane, hrvatske vlasti nisu imale drugih opcija već da puste Vukovića da išeta iz zatvora Remetinac i otputuje u, kako je objavio Jutarnji list, rodnu Crnu Goru. Ovo nije prvi put da se Ken spletom čudnih okolnosti nađe na slobodi, čak i kada svi oko njega „padaju“ i bivaju osuđeni na dugogodišnju robiju.

Balkanski ratnik

Vuković je široj javnosti postao poznat nakon hapšenja grupe koju je predvodio narko-bos Darko Šarić. Na teret im se stavljalo krijumčarenje ogromnih količina kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu i pretila im je dugogodišnja robija. Članovi ove grupe hapšeni su širom Evrope, od Italije, preko Crne Gore do Srbije, pa se tako, iza rešetaka našao i Draško Vuković, Ali, ne zadugo.

Darko Šarić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Naime, kada je došlo do suđenja, on se u sudnici pojavio ne kao optuženi, već kao svedok saradnik, zajedno sa još nekoliko pokajnika, među kojima su bili i Nebojša Joksović, pokojni Mile Jerković i drugi. Draško Vukovć nije štedeo reči, mada i tada je bio drugačiji od ostalih svedoka-saradnika, jer se desilo da ga u sudnicu uvedu sa lisicama na rukama, što nije bila uobičajena procedura za druge pokajnike.

Nebojša Joksović Foto: privatna arhiva

On je razjasnio svoju ulogu u klanu i do detalja opisao događaj koji je doveo do pada Šarićevog klana, probleme sa pretovarom droge sa jahte „Maui“ kada su urugvajske vlasti zaplenile veću količinu kokaina. I tada se Vuković izvukao i nije zaglavio ozbiljnu robiju za razliku od svojih bivših saradnika protiv kojih je svedočio.

Ipak, priča o Drašku Vukoviću i kokainu je starija od suđenja klanu Darka Šarića, i to starija skoro pola decenijie.

Naime, tokom suđenja Draško Vuković je opisao i početak svoje karijere narko dilera, kada je boravio u Danskoj i bio nadležan za distribuciju ove droge u skandinavskim zemljama, što je ovoj kriminalnoj grupi donosilo ogromnu zaradu. Sve se to dešavalo 2005. i 2006, pre nego što je javnost uopšte znala da postoji neki Šarićev narko-klan.

Draško Vuković Foto: MUP

Ipak, ni tada Vuković nije mogao da prođe bez problema, pa je uhapšen u Danskoj. I onda, u aprilu 2007. godine se dešava jedno od neverovatnijih i čudnijih bekstava iz zatvora. Naima, u aprilu 2007. godine on je jednostavno… Izašao iz zatvora.

Kasnije se u medijima pisalo da je „oslobođen“ u spektakularnoj akciji kada su Vukovićevi „komandosi“ presreli policijsku kolonu i ranili dvocifreni broj danskih policajaca, a Vukovića izvukli iz marice kojom su ga prevozili. Ipak, ove holivudske scene ipak nisu u potpunosti odgovarale realnom događaju, makar prema onome što su tada izveštavali mediji u Danskoj.

Pročitajte još:

Sve se odigralo jedne subotnje večeri kada je muškarac, za kog su kasnije opisali da izgleda kao Evropljanin, pozvonio na vrata pritvorskog centra u kom je boravio Vuković. Službenik je pomislio da je na vratima dostavljač pice i otvorio je. Međutim, muškarac koji je stajao ispred ga je odmah udario pesnicom u glavu i službenik je pao kao pokošen. Oko pola minuta kasnije Draško Vuković je uspeo da pobegne iz ne tako obezbeđenog zatvora.

Pritvorski stražari su kasnije prepričali da je u trenutku kada je nekon pozvonio na vrata, Vuković tražio da ode do toaleta, te zbog toga nije bio zaključan u svojoj ćeliji. Izveštavalo se i da su organizatori ovog bekstva na putu postavljali eksere kako bi onemogućili službena vozila da ih prate, a sebi sigurno bekstvo.

Foto: EPA-EFE/Olafur Steinar Gestsson

„Bila je to borba za život ili smrt. Sve se odigralo neverovatnom brzionom i nesumnjivo je da je reč o pažljivo isplaniranom bekstvu. To je najbrutalniji napad na jednu dansku pritvorsku jedinicu u poslednje vreme. Duboko smo šokirani“, preneli su danski mediji reči Ole Nislen, šefa pritvorskog centra u Frederiksundu. Zatvorski službenik koji je pretučen je trensportovan u bolnicu, a lekarske pomoć ukazana je još jednom njegovom kolegi.

Vuković se tada našao u pritvoru jer se sumnjalo da je učestvovao u prodaji 38 kilograma kokaina, tada najvećoj zapleni u Danskoj, kako su objavljivali tamošnji mediji. Policija je tada pratila Vukovića tokom sastanka sa dvojicom Šveđana koji su od njega uzeli kilogram kokaina, a prilikom pretresa stana u kom je Vuković boravio u Danskoj, nađena je i preostala droga.

BONUS VIDEO: Hapšenje Darka Šarića nekoliko dana pošto je pukšten da se brani sa slobode

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar