Slobodan Kašćelan Foto: Privatna arhiva

Kontrola optužnice protiv navodnog visokopozicioniranog člana "kavačkog klana" Slobodana Kašćelana (58) i njegove trinaestočlane kriminalne organizacije koja se sumnjiči za teško ubistvo Nikole Stanišića na podmukao i svirep način zakazana je za 17. novembar.

Osim protiv Kašćelana, Specijalno državno tužilaštvo optužnicu je podiglo protiv njegovog sugrađanina i prijatelja Radoja Zvicera (49) zatim Dragana Kneževića (40) i Miloša Radonjića.

Na listi su i Srđan Jurišević (48) iz Tivta, zatim Radoje Živković (35), Vladimir Vučković (45) i Zdravko Perunović (45) iz Nikšića, Milan Vujotić (39), Aleksandar Dragićević (35), Zoran Kažić (45) i Milan Knežević (43) iz Podgorice, Darko Prelević (30) iz Pljevalja, kao i Krsto Maroš.
Ova grupa se tereti da je pratila kretanje i navike Stanišića pet dana pre nego što je otet, a potom, kako se sumnja, i ubijen u noći između 2. i 3. avgusta prošle godine.

Tako su, kako se navodi u optužnici, na kolskom putu prema tvrđavi Vrmac, Stanišića iz zasede presreli Vukčević, Jurišević i Radonjić, nakon čega su ga udarili metalnom šipkom po glavi i oborili na zemlju, a potom vezali kanapom. Vezanog su ga, navodi se dalje u optužnici, ubacili u „bmv“ i po unapred napravljenom planu krenuli prema Njegušima. Tokom vožnje su ga mučili ne bi li im dao šifru svog kriptovanog telefona i odao planove rivalske grupe iz Škaljara, pišu „Novosti“.

Pročitajte još:

Navodno, po uputstvu Kašćelana, članovi grupe odustali su od puta ka Njegušima, pa su se vratili u mesto Mirac. Tu je došao Kašćelan sa Perunovićem, nakon čega je nastavljena tortura nad Stanišićem. Skinuli su mu svu odeću, a potom pod batinama od njega tražili da im otkrije za koga radi, gde su štekovi i oružje „škaljaraca“. Kada su mu u noći između 2. i 3. avgusta saopštili da će biti ubijen, Stanišić ih je zamolio da mu dozvole da se pomoli. U trenutku dok se molio, egzekutori su u glavu Stanišića ispalili više hitaca od kojih je na mestu preminuo. Jurišević i Kašćelan su se potom vratili u Kotor, gde je Jurišević uzeo pripremljen kombi u koji je smestio motocikl Stanišića i odvezao ga u nepoznatom pravcu.
Kako se navodi u optužnici, Radonjić, Perunović i Vukčević su uklonili tragove i posmrtne ostatke Stanišića odneli do kuće Krsta Maroša, koja se nalazi u reonu Nacionalnog parka Lovćen i tu ih zakopali.

Zvicerovi saveti

Tužilaštvo Zvicera tereti da je odredio lokaciju gde će Stanišić biti otet, a potom mučen i ubijen. Osim toga, terete ga i da je članove grupe savetovao da se prilikom uklanjanja tragova krvi preko zemlje pospe sona kiselina, a da se telo ubijenog Stanišića zapali uz pomoć automobilskih guma i ćumura.

Slučaj Kijev

Okružni sud u Kijevu vratio je tužilaštvu na doradu optužnicu protiv četvorice osumnjičenih za pokušaj ubistva Radoja Zvicera u maju prošle godine u Ukrajini. Kako prenosi portal decetive-info.com.uk, posle održanog pripremnog ročišta, sudsko veće donelo je odluku da se protiv srpskih državljana Milana Brankovića i Petra Jovanovića, kao i Crnogoraca Emila Tuzovića i Stefana Đukića predmet vrati u istragu. Istovremeno, pritvor im je produžen do 13. novembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar