Igor Jurić, Foto: Medija centar

Igor Jurić osnivač fondacije "Tijana Jurić" danas je sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde održao sastanak o uvođenju sistema "Amber alert" sa kojim bi bili alarmirani građani Srbije u slučaju nestanka deteta.

„Mi smo danas imali sastanak sa radnom grupom na inicijativu premijerke Ane Brnabić. Izuzetno sam zadovoljan jer su na sastanku bili predstavnici MUP-a, ministarstva pravde i predstavnik poverenika za informacije od javnog značaja. Dogovorili smo se da ćemo u narednom periodu uraditi sve da se sistem „Amber alert“ aktivira u Srbiji. U utorak imam ponovo sastanak u Ministarstvu pravde o izmenama odreženih zakonskih odredbi, koji bi propisao obaveze svih činilaca u ovom sistemu. Posle toga očekujem javnu raspravu na tu temu, a kasnije fonacija želi da organizuje i okrugli sto na kojem bi prisustvovali predstavnici policije, pravde, ministarstva trgovine, telekomunikacija i usluga, televizije radia, mobilnih operatera, kao i urednika najvećih medija i predstavnika naftnih kompanija, odnosno svih činilaca koji bi bili deo sistema „Amber alert“, izjavio je za Nova.rs Igor Jurić, osnivač fondacije „Tijana Jurić“.

Jurić je dodao i da je sve činioce zamolio da se ceo posao oko sistema „Amber alert“ završi pre svih izbora, jer bi u tom slučaju došlo do zastoja u uvođenju ovog sistema.

„Meni je obećano iz Ministarstva pravde da se oko uvoženja moraju menjati komplikovani zakoni, ali da se to može uradit u narednih mesec dana izmenom ili donošenjem posebnog zakona“, dodao je on.

Šta je sistem Amber alert

Uvođenje sistema Amber alert u Srbiji ubrzao bi prema rečima Igora Jurića u slučaju nestanka ili otmice deteta, podrazumevao bi da svi televizijski i radio operateri prekinu emitovanje programa, prikaže fotografiju nestalog ili otetog deteta, kada je viđeno poslednji put, šta je nosilo na sebi u trenutku nestanka, da svi mobilni operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama, da benzinske pumpe imaju te informacije na svojim LED ekranima, kao i trgovinsnki lanci u kojima je to moguće.

Inače, ovaj sistem u evropskim zemljama u kojima se ovaj sistem primenjuje pokazao se uspešnim u više od 90 odsto slučajeva otmica. Samo prošle godine u SAD ovaj alarm je pokrenut 175 puta, od čega je 173 dece vraćeno svojim kućama živo i zdravo.

 

 

istem Amber alert bi podrazumevao da kada se desi nestanak deteta, mediji prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, informacije gde je dete viđeno poslednji put, šta je nosilo, da svi mobilni operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama, da benzinske pumpe imaju te informacije na svojim LED ekranima, kao i trgovinsnki lanci u kojima je to moguće.

Jurić očekuje da će svi akteri ovog sistema zaključiti Memorandum o saradnji, i da će sistem biti uveden u što kraćem roku.

U evropskim zemljama u kojima se ovaj sistem primenjuje pokazao se uspešnim u više od 90 odsto slučajeva otmica dece, dok je Amber alert u SAD prošle godine pokrenut 175 puta, od čega su 173 puta deca vraćena kući živi i zdrava, rekao je ranije osnivač Fondacije „Tijana Jurić“.

Amber aler je nbvrzo reagovanje nestanak deta, kad je u pitanju otmica u slučaju tijaninohmonike petra prikadali bi televzijsjoi programi operateri bi slali poruku, da bi radio perateri prekinuli programi da bi na beznskim pumpai trgov lancima prikazvala fotografija. Velika je uspešanost