Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©/Stefan Tomasevic/ATAImages

Iako se posle hapšenja vrha kriminalnog klana Veljka Belivuka, koji je stajao iza navijačke grupe "Principi", očekivalo da će oni "završiti karijeru" na tribini, to se nije desilo. Još uvek su aktivni na južnoj tribini, tokom vikenda je javnost pojedine od njih mogla da vidi kako prave haos na ulicama Beograda, a pravo je pitanje kome ovi navijači danas služe.

U munjevitoj i sinhronizovanoj akciji policije u kojoj su učestvovali i specijalci, u februaru prošle godine, uhapšen je vrh kriminalne organizacije na čijem čelu su bili Veljko Belivuk i Marko Miljković. Osim njih, pohapšene su i desetine njihovih saučesnika, kojima se na teret stavlja mnoštvo najtežih krivičnih dela, uključujući teška ubistva, otmice, trgovina narkoticima, posedovanje ilegalnog oružja..

Pročitajte još:

Veljko Belivuk bio je vođa navijačke grupe „Principi“ koja je surovim metodama i nemilosrdnim obračunima sa rivalima preuzela vlast na južnoj tribini, gde se tradicionalno nalaze navijači Partizana. Huliganska grupa, koja je bila strah i trepet na stadionu, ali i van njega, uspela je to uz logističku podršku pojedinaca iz vrha MUP Srbije.

O tome svedoči činjenica da im godinama niko ništa nije mogao, a neretko su korišćeni za razbijanje demonstracija i protesta protiv vlasti, o čemu su istraživački novinari u više navrata pisali. Zbog toga su uživali podršku vlasti, pred zakonom bili nedodirljivi, a zauzvrat bili tu kada god je trebalo.

Pomenuta kriminalna grupa, koja se sakrivala iza naziva „Principi“, razmontirana je za jedan dan, i to onda kada se pojavila politička volja i kada su poštenom delu policije date odrešene ruke.

Veljka Belivuka, Marka MIljkovića i njihovi saradnike očekuje suđenje i presuda, kao i neke policajce koji su bili „na vezi“ sa njima. Ipak, pravo je pitanje šta se danas dešava sa najmoćnijom navijačko-kriminalnom grupom koja je godinama unazad sejala strah u Srbiji.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

„Oni su i dalje tu, na tribini. Rade iste poslove koje su radili i ranije, a ponekad čine i usluge onima kojima treba da čine usluge“, kaže izvor Nova.rs koji želi da ostane anoniman, a koji je upoznat sa dešavanjima među Partizanovim navijačima.

Među tim „uslugama“, što je moglo da bude viđeno na stadionu nekoliko puta kada su izbili manji sukobi, je sprečavanje pogrdnog skandiranja predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, ali i zabrana nošenja majica na kojima su napisane slične parole.

Sve to u ime „depolitizacije“ navijačke tribine. I pored toga skandiranje se sve češće čuje.

Foto: Starsportphoto

Dok su ranije pripadnici „Principa“ agresivno, i na stadionu i van njega, napadali svakog ko im je bio suparnik, sada su se prilično pripitomili i na snazi je primirije sa drugim navijačkim grupama, po principu: „Ne diram te, ne diraj me“.

„Oni više nisu toliko istaknuti na tribini, kao što su bili ranije. Iako je sklonjena glavna ekipa, poslove je preuzela ekipa sa Vračara. Ranije su bili klinci, ali su i oni odrasli i sada imaju svoje klince. To su oni koji crtaju grafite Ratka Mladića po Beogradu“, kaže drugi sagovornik Nova.rs, takođe blizak Partizanovog jugu.

Ovo nije prvi put da se Grobari „rebrenduju“ i da se zaklinju na mir, što su već jednom uradili u Hramu Svetog Save, ali je potom usledila do tada nezapamćena eksplozija nasilja, nestanaka i ubistava, tako da se postavlj pitanje, koliko je čvsto primirje i da li će neko ponovo pokušati da silom preuzme vlast na Jugu, a pretendenata ima dosta.

Među njima, naravno i zloglasni „Principi“, nekada „Janjičari“, a u budućnosti, pod ko zna kojim imenom.

BONUS VIDEO: Dovođenje Veljka Beivuka i ostalih optuženih u zgradu Specijalnog suda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare