Padinska skela Stanimir Brajković Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs/Dragan Mujan/Nova.rs

Stanimir Brajković (74) ubijen dok je, zbog bačene petarde, služio kaznu od 30 dana u zatvoru u Padinskoj skeli, nakon brutalnog batinjanja trojice zatvorenika. Osim krivičnog postupka koji se vodi protiv nasilnika, sada su uhapšeni i trojica čuvara u kom beogradskom kazamatu i jedna doktorka, jer su nesavesno radili svoj posao. Iako je Brajković sa povredama odlazio kod zatvorskog lekara, čini se da za njegove povrede i stravičan tretman koji je imao od cimera, pojedini zaposleni u zatvoru nisu marili.

Beogradska policija uhapsila je doktorku Vesnu S, četvoricu zatvorskih službenika, tačnije vođu smene Slađana K, inače zaposlenog na mestu mlađeg nadzornika, kao i trojicu komandira Dušana K, Stefana P. i Zorana K. Njima je određeno zadržavanje, a sumnjiče se da su počinili krivično delo Nesavestan rad u službi. Oni su privedeni nakon ubistva Stanimira Brajkovića (74), penzionera iz Mladenovca koji je u iza rešetaka završio jer nije imao novca da plati kaznu od 30.000 dinara zbog – bačene petarde!

Novčana kazna mu je potom preinačena u zatvoru, a poslat je da je odsluži u KPZ Padinska skela, gde je smešten u deo sa takozvanim prekršajcima.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Međutim, iako nije reč o osuđenicima za teška krivična dela, prema nezvaničnim informacijama portala Nova.rs, nesrećni penzioner je duže vreme trpeo surovu torturu, maltretiranje, prebijanje i seksualno zlostavljanje od strane drugih zatvorenika. Kako smo ranije objavili, tortura prema Stanimiru je počela kada više nije imao novca da kupuje proizvode u zatvorskoj kantini osumnjičenima za njegovo ubistvo. Oni su ga zato istukli, maltretirali ga psihički, a onda i seksualno zlostavljali.

Propusti lekara

Međutim, iako je vremešni penzioner odlazio kod lekara, ispostavilo se da lekar nije primetio stravične povrede koje je penzioner imao. Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da se očigledno nesavesno postupanje tiče i neevidentiranja povreda koje je zadobio u dnevnom izveštaju i neobaveštvanju nadređenih o tome, zbog čega je privedena doktorka Vesna S.

Propusti komandira

Nakon ove posete lekaru, umesto da bude smešten u zatvorsku bolnicu, Brajković je, prema istim nezvaničnim informacijama našeg portala, vraćen u ćeliju sa nasilnicima i onu su ponovo nasrnuli na nesrećnog čoveka. Polomljena su mu rebra na obe strane grudnog koša, povređeni su mu unutrašnji organi, imao je unutrašnje krvarenje i na kraju je 4. februara preminuo. Iako je nalaz dostavljen tužilaštvu 8. marta, javnost je za ovaj slučaj saznala tek 19. marta. Stravične detalje ovog izveštaja portal Nova.rs neće objavljivati.

Služba za obezbeđenje Kazneno popravni zavod Pančevo Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO PRAVDE/ Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Niko od zaposlenih, po svemu sudeći, nije primetio stravične povrede na nesrećnom čoveku. Takođe je ostalo nejasno kako je moguće da jedan zatvorenik duže vreme trpi zlostavljanje, a da niko od zaposlenih ne čuje i ne vidi ništa. Upravo će to biti jedan od pravaca istrage koja bi trebalo da odgovori na pitanje odgovornosti zaposlenih, pred čijim očima se dogodilo batinjanje koje se završilo smrću nesrećnog čoveka.

Ubice u zatvoru zbog saobraćajne kazne i karte za prevoz

Paralelno sa istragom koja je usmerena na zaposlene, vodi se i postupak protiv Srećka S. (20), Sašu S. (21) i Dalibora P. (21), koji su, kako se sumnja, neposredni izvršioci zločina. Dvojica su služila kaznu zbog prekršaja u saobraćaju, a treći jer nije imao kartu u prevozu.

Foto:Facebook/privatna arhiva

Sa druge strane, Stanimir Brajković nikada ranije nije prekršajno niti krivično osuđivan. Podsećanja radi, petarda koju je bacio pala je pored porodice sa bebom, a njena eksplozija ih je uplašila. O semu je obaveštena policija, koja je identifikovala Stanimira i protiv njega je podneta prekršajna prijava. Prvostepenom presudom Prekršajnog suda u Mladenovcu penzioner je oglobljen sa 10.000 dinara, ali se policija žalila na tu odluku i ta žalba je usvojena pa je odrezana nova kazna od 30.000 dinara.

Bonus video: Lozničanin slučajno saznao da je neopravdano i protivzakonito proveo 50 dana u zatvoru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare