Padinska skela Stanimir Brajković Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs/Dragan Mujan/Nova.rs

Penzioner Stanimir B. (74) brutalno je ubijen u zatvoru u Padinskoj Skeli, dok je izdržavao kaznu zbog bačene petarde. Za zločin su osumnjičena trojica drugih zatvorenika, a protiv 11 zaposlenih pokrenut je disciplinski postupak, dok je upravnik zatvora Vladimir Bukvić smenjen i suspendovan. Ipak, za smrt čoveka koji nije imao novac da plati kaznu od 30.000 dinara, pa je otišao u zatvor, nisu krivi samo direktni izvršioci, a spisak imena na krivičnoj prijavi trebalo bi da bude mnogo duži.

Stanimir B. preminuo je od posledica višednevne surove torture, maltretirali su ga, ponižavali, tukli i seksualno zlostavljali nekoliko dana. Na kraju je čovek umro 4. februara, obudkcioni nalaz je dostavljen tužilaštvu 8. marta, a javnost je za ovaj slučaj saznala tek 19. marta.

Za sada se sva krivična odgovornost svaljuje na tri osobe – Srećka S. (20), Sašu S. (21) i Dalibora P. (21), koji su, kako se sumnja, neposredni izvršioci zločina. Ipak, po rečima advokata Borivoja Borovića, krivično bi trebalo da odgovoraju i mnogi zaposleni u zatvoru, ali bi posledice ovog strašnog zločina trebalo da osete i nadležni u Ministarstvu pravde, pod čijom je jurisdikcijom zatvorski sistem.

Pročitajte još:

„Nisam detaljno upoznat sa slučajem, ali nesumnjivo je da postoji objektivna odgovornost zaposlenih, ali i komandna odgovornost. Pokretanje disciplinskih postupaka protiv sedam zaposlenih je premalo. U normalnoj, civilizovanoj državi bi u Ministarstvu pravde sazvali konferenciju za medije, bila bi sprovedena ozbiljna istraga, možda bi i ministar pravde podneo ostavku. Ali, bez obzira na detalje, sigurno je da postoji krivična odgovornost, makar iz oblasti kršenja službene dužnosti“, objašnjava advokat Borović.

Stanimir je bio u zatvoru, a ne u pritvoru, što ceo ovaj događaj čini još ozbiljnijim.

Borivoje Borović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Tu treba da budu čuvari koji bi trebalo da nadziru šta se dešava u ćeilijama i da li je sve u redu. Teško je poverovati da su, ukoliko su tačni navodi medija, tog čoveka toliko dugo mučili a da niko nije ništa znao. Ukoliko je bio povređen, zaposleni u zatvoru, bilo čuvar ili medicinski tehničar, dužni su da taj događaj prijave policiji, a ne zatvorskoj upravi. Ukoliko se ispostavi da su čuvari ili drugi zaposleni imali neka saznanja, a da nisu reagovali, oni mogu da budu optuženi i za teža krivična dela, kao što su pomaganje izvršiocima, ili prikrivanja krivičnog dela“, objašnjava advokat Borovć.

Podsetimo, Stanimir B. iz Mladenovca bacio je petardu 31. decembra 2020. godine, oko 13 časova, sa terase stana u kome je živeo.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Petarda je pala pored ljudi koji su šetali bebu, a njena eksplozija ih je uplašila. O semu je obaveštena policija, koja je identifikovala Stanimira i protiv njega je podneta prekršajna prijava. Prvostepenom presudom Prekršajnog suda u Mladenovcu penzioner je oglobljen sa 10.000 dinara, ali se policija žalila na tu odluku i ta žalba je usvojena pa je odrezana nova kazna od 30.000 dinara.

Stanimir nije imao para da plati tu kaznu, pa je ona preinačena u 30 dana zatvora, a penzoner je smešten u KPZ Padinska Skela, u deo gde kazne služe takozvani „prekršajci“. Penzoner, koji ranije nikada nije osuđivan ni krivično ni prekršajno, smešten je u ćeliju sa mladićima od kojih jedan ima 20, a dvojica po 21 godinu.

Prelomi, unutrašnje krvarenje

Trojica osumnjičenih su, navodno, Stanimira počeli da maltretiraju kada više nije imao para da im kupuje stvari u kantini. Maltretirali su ga psihički, fizički i seksualno zlostavljali. Zbog zadobijenih povreda otišao je kod medicinskog tehničara, ali nije zadržan u zatvorskoj bolnici, već je vraćen u lćeliju. Stanimir je potom ponovo brutalno prebijen i zlostavljan, polomljena su mu rebra na obe strane grudnog koša, povređeni su mu unutrašnji organi, imao je unutrašnje krvarenje. Preminuo je 4. februara.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pošto je bila u pitanju sumnjiva smrt, a na telu su bile vidljive povrede, naložena je obdukcija, a rezultati su stigli 8. marta, jer je bilo potrebno obaviti i toksikološki nalaz i tada je nedvosmisleno ustanovljeno da je smrt nasilna.

O svemu se sve do 19. marta nisu oglasili ni iz Višeg tužilaštva u Beogradu koje vodi slučaj, niti iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Tek kada je informacija o stravičnom zločinu isplivala u javnost zvanične institucije su počele da se oglašavaju, pa je čak rečeno i da je Zaštitnik građana boravio u zatvoru dva dana pre smrti Stanimira B i da nije bilo nikakvih pritužbi i žalbi.

Ipak, ako su tačni navodi iz istrage, tog dana kada je Zaštitnik građana posetio zatvor, penzioner je brulano prebijen.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija su naveli da tom prilikom od zatvorenika nije primljena nijedna pritužba na zlostavljanje ili torturu.

Zbog sumnje da su ubli Stanimira B. uhapšeni su Srećko S, Saša S i Dalibor P. Dvojica su služila kaznu zbog prekršaja u saobraćaju, a treći jer nije imao kartu u prevozu.

BONUS VIDEO: Mučenje u srpskim zatvorima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare