Foto: TANJUG/ Foto Fah/ Darrio Strmotic/ bk

Dvojica kolumbijskih plaćenih ubica, Caicedo Bandoya Juan David (29) i Costana Casa Jose Aleksander (43), koje je crnogorska policija uhapsila 2. avgusta u Nikšiću, skoro četiri meseca boravili su u Splitu i okolini, pokazuju operativni podaci do kojih su došli crnogorski istražitelji, pišu hrvatski mediji.

Oni su navodno u martu ušli u Hrvatsku, a krajem jula ilegalno su prešli u Crnu Goru gde su uhapšeni. Tokom ispitivanja istražiteljima su rekli da su u Hrvatskoj boravili skoro četiri meseca, čekajući da saznaju svoju metu.

Uhapšeni su navodno pre nego što su saznali za čije su likvidaciju angažovani i koji ih je od crnogorskih zaraćenih klanova unajmio. I to navodno tokom rutinske kontrole.

Crnogorski policajci angažovani u Sektoru za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije 2. avgusta uhapsili su 25-godišnjeg crnogorskog državljanina Gorana Brajovića koji je u automobilu vozio dvojicu Kolumbijaca. Kako je tada saopšteno, njih su trojica privedeni zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo stvaranja kriminalne organizacije, zbog čega je nadležnost nad njima prešla u ruke Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju.

„Kako se osnovano sumnja, osumnjičene osobe su članovi kriminalne organizacije koja je delovala na međunarodnom nivou, a koja je formirana s ciljem izvršenja neodređenog broja teških krivičnih dela protiv života i tela. Dosadašnja kriminalistička istraga ukazuje da su navedene osobe na teritoriju Crne Gore preduzele aktivnosti usmerene s ciljem izvršenja teškog krivičnog dela protiv života i tela te je pravovremenim aktivnostima službenika Uprave policije i lišenjem slobode osumnjičenih sprečeno izvršenje planiranog krivičnog dela“, saopštila je crnogorska policija. Tada je takođe najavila da će u saradnji s partnerskim službama država u regionu intenzivirati mere i radnje usmerene ka identifikaciji ostalih članova navedene kriminalne organizacije“.

Crnogorski mediji preneli su da je kriminalni trojac uhapšen kada su nedaleko od Nikšića zaustavljeni navodno zbog rutinske kontrole saobraćaja.

Tada su im prišli pripadnici policijskog Odelenja za borbu protiv organizovanog kriminala i stavili im lisice na ruke.

Istražitelji su prethodno imali operativna saznanja da trojac priprema ubistvo, što je potvrđeno posle tokom saslušanja dvojice Kolumbijaca.

Za ubistvo su angažovani profesionalci i kriminalci u usponu, navode tamošnji mediji.

U ratu dva crnogorska kriminalna klana, Kavačkog i Škaljarskog, koji su imena dobili po predgrađima Kotora – grada iz kojeg potiču njihove vođe, od 2015. godine ubijeno je više od 50 osoba.

U ubistvima su, prema pisanju regionalnih medija, najčešće korištene plaćene ubice iz regiona ili mladići koji su tek pristupili tim kriminalnim organizacijama, poput Mitra Markovića (25) i Petra Laličića (20) koji su se nakon ubojstva Bogdana Milića sredinom prošle godine krili u Šibeniku gde su i uhapšeni u avgustu 2019., a obojica su imali falsifikovane hrvatske pasoše.

Najzanimljivije hapšenje plaćenog ubice, za kojeg se smatra da ga je angažovao Kavački klan, dogodilo se 2015. u Kotoru. Tada je slučajno, tokom rutinske kontrole saobraćaja, uhapšen Gregory Michael Ferraris koji je sa saučesnik Aleksandrom Markovićem s Cetinja pripremao ubistvo visokopozicioniranog člana Škaljarskog klana Gorana Đuričkovića.

Kod Ferrarisa je policija tada pronašla fotografiju njegove mete, a na saslušanju u policiji priznao je da je bio angažovan za likvidaciju Đuričkovića.

Južnoafrikanac, koji je u vreme hapšenja imao 24 godine, rekao je tužiocima da je u kampu Legije stranaca u Francuskoj upoznao Aleksandra Markovića, člana Kavačkog klana.

Marković mu je ponudio 50 hiljada evra za likvidaciju, što je on prihvatio, piše u izjavi koju je Ferraris dao tužiocu, a koju su pre objavili mediji.

Ferraris je doputovao u Crnu Goru i u Budvi je čekao da obavi posao. Ispričao je kako mu je Marković rekao da je njegova meta, Goran Đuričković, umešan u krađu 200 kilograma kokaina u Španiji 2014. godine, koja je bila povod za početak rata dva klana.

“Rekao mi je da u njega pucam najmanje pet puta kako bih ga ubio i da bih tom likvidacijom upozorio sve one koji se u Crnoj Gori bave drogom”, naveo je Ferraris u izjavi.

Tužiocima je takođe ispričao kako mu je Marković rekao da je Kavački klan za jedno ubistvo angažovao američkog plaćenika koji se tek vratio iz Iraka.

Ferraris je 2016. osuđen na pet godina zatvora zbog krivičnog dela stvaranja kriminalne organizacije, a u aprilu 2020. dobio je uslovni otpust i deportovan je iz Crne Gore u Južnoafričku Republiku.

Njegova meta Goran Đuričković živeo je još samo pet meseci nakon hapšenja Ferrarisa. Ubijen je u oktobru 2015. godine snajperom dok je sedeo u svom kafiću u Budvi. Likvidator je prema Đuričkoviću ispalio tri metka, od kojih ga je jedan pogodio, a dva su se odbila o zidine.

Za njegovo ubistvo optužen je Srđan Popović iz Republike Srpske, koji je uhapšen u Austriji u leto 2018. godine. Mediji su tada preneli da je obučen za rukovanje i korištenje snajperskog oružja i drugog naoružanja te za precizno gađanje iz pištolja čak i po noći.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar