Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Printscreen/Instagram

Od brutalne likvidacije Strahinje Stojanovića (30) koji je poginuo kada je eksplodirala bomba postavljena ispod njegovog džipa, prošlo je sedam dana, ali pomaka u istrazi i otkrivanju atentatotara i njihovih motiva još uvek nema, I dok mediji spekulišu koja je kriminalna grupa imala motive da presudi Stojanoviću, njegova devojka i saputnica iz BMW smrti, kolumbijska državljanka Sonja Suarez Gomez izjavila je na saslušanju u tužilaštvu da se njen partner nije osećao ugroženo niti da je sumnjao da mu je život ugrožen.

Ko bi mogao da stoji iza brutalne likvidacije nagađa se danima u beogradskim medijima, a ono što je svakoj verziji zajedničko jeste da je u pitanju mafijaški obračun. Kao motivi pominjali su se osveta Luke Bojovića za ubistvo advokata, kuma ili šefa obezbeđenja, a nije izostajala ni teza o vezama sa ubistvom Miloša Vidakovića u Budvi, iz 2013, i pripadnicima grupe ubijene braće Šaranović.

Iskaz Stojanovićeve devojke pred tužiocem potvrdio je da, za razliku od novinara, on nije verovao da mu preti bilo kakva opasnost, što dokazuje i njegovo uobičajno ponašanje, slobodno kretanje i neskrivanje.  Zbog svega toga postavlja se pitanje da li samo Stojanović nije bio svestan od koga mu sve i zbog čega preti likvidacija, ili pak, za bomnbaški napad nije odgovorna ona mafija kojoj se to najviše pripisuje.

Razloga koji su spominjani za likvidaciju Stojanovića je mnogo, ali uprkos silnim medijskim natpisima nije postojao nijedan konkretan dokaz koji bi doveo Stankovića sa nekim konkretnim događajem, u ovom slučaju sa ubistvom poznatog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, pre dve godine na Novom Beogradu. Postojala je neka sumnja, koja je očito bila povod da baš on postane meta koja se dovodi u vezu sa ovom likvidacijom.

Priča koja dovodi u vezu Stojanovića sa ubistvo Ognjanovića započela je izvesno vreme pre ubistva: Navodno je Ognjanović svojim najbližim saradnicima rekao da je primetio dvojicu muškaraca kako ga prate i da je jedan od njih upravo Stojanović, dok je drugi muškarac brat jednog od ubijenih vođa navijača. Ubrzo usledila je likvidacija Ognjanovića, a ova teza u podzemlju iz nekog razloga je dobila na čvrstini.

Eksplozija na parkingu u naselju Galenika

Četrnaest dana od Ognjanovićeve smrti, odnosno 11. avgusta 2018. godine u naselju Galenika u Zemunu eksplodirao je parkirani automobil marke „audi“ u kome je teško povređena španska misica Olac Bilbao Gonzales sa kojom je bio u društvu Stojanović. Naime, postavljena bomba ispod sedišta vozača eksplodirala je u trenutku kada je ova Špankinja sela na mesto suvozača. Od siline eksplozije ona je odletela 10 metara dalje od mesta gde je vozilo bilo parkirano, a Stojanović je prošao bez ogrebotine jer se vratio u stan po moblini telefon koji je zaboravio. Za ovaj pokušaj ubistva korišćen je bio plastični eksploziv „pentrit“.

Dokaza koji bi potkrepili tvrdnju da Sotjanović ima veze sa ubistvom Ognjanovića nije bilo. Zbog toga u srpskim medijima počelo je nagađanje da je zapravo on bio logistika pravim izvršiocima, koji su po neuspešno obavljenom poslu nestali iz Srbije.

Međutim sumnja je ipak ostala, a ta priča još više bila je podgrevana nekim izjavama pripadnika klana Luke Bojovića da je Stojanović direktni izvršilac, a brat vođe navijača pomagač i da teorija o ubačenim plaćenim likvidatorima ne pije kod njih vodu, što je bio dobar motiv da se krene u akciju osvete.

Strahinja Stojanović Foto: Instagram

Rat Luke Bojovića i Slobodana Šaranovića

Iza cele priče stoji teza da je ubistvo advokata Ognjanovića i prvi neuspešni pokušaj ubistva Strahinje Stojanovića povezan sa ratom Luke Bojovića i pokojne braće Šaranović Branislavom i Slobodanom. Taj rat počeo je još u junu 2009 godine kada je u Baru misteriozno nestao Slobodan Radonjić, a par meseci kasnije ubijen je Branislav Šaranović, zbog čega je njegov brat raspisao nagradu ko otkrije ubice njegovog brata.

Naime ubijeni Stojanović se tad dovodio u vezu sa Slobodanom Šaranovićem, a čijim sestrićem Milošom Delibašićem je ovaj bio veoma blizak, sa kojim se družio u zatvoru.

Ovaj sukob dobio je na snazi kad su se u rat umešala i dva rivlaska klana „škaljarci“ i „kavčani“, a onda i sukob za nekim grupama u zemunu oko narkotika, kao i da su se u gradu pojavili Škaljarci, kao saradnici Luke Bojovića i Filipa Koraća.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Printscreen/Instagram

Šaroliki dosije

S druge strane Stojanović kao su pisali neki mediji pre dve godine i nije baš nepoznat u srpskom podzemlju, kao i da je iza sebe imao podebeli dosije. U medijima Stojanović se prvi put spominje u istrazi ubistva Pančevca Miloša Vidakovića 2. jula 2013, kao i da je njegovo ubistvo navodno naručio Stojanović, njegov kum. Viadković je ranjen u noge i u bolnici je odbio saradnju sa policijom . Vidakovi je ubijen kasnije u Budvi pred brojnim svedocima, a pričalo se da je ova likvidacija plaćena 50.000 evra.. Tokom ovog postupka Miloš Vojnović, koji je sklopio sporazum o priznanju krivice za ubistvo Miloša Vidakovića, tvrdio je da je Stojanović 2013. godine dolazio u Budvu sa zadatkom da ubije Luku Đurovića, jednog od vođa Barskog klana i glavnog saradnika Luke Bojovića u Crnoj Gori.

Pročitajte još:

Stojanović je uhapšen u februaru 2014. posle mesec dana potrage zbog sumnje da je na jednoj raskrsnici u Beogradu ranio pripadnika BIA-e, i to sasvim slučajno jer se radnik BIA postao slučajna žrtva obračuna dve grupe koje su se jurile automobilima. Stojanoviću je bio određen pritvor od mesec dana, posle čega je pušten na slobodu.

Najveći udarac za Strahinju Stojanovića dogodio se septembra 2015. kada je u Zemunu hicima iz pištolja ubijen njegov otac Paja čije ubistvo do dana današnjeg ostalo je nerasvetljeno. Otuda i nagađanje tabloida da je on ubio oca, ali to niko nije nikad dokazao. Spekulisalo se i da je njegov otac ubijen zbog poslova svog sina, ali nijedna od ovih teorija nije imala valjani argument.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare