Foto: Instagram

Srpski mediji objavili su večeras informaciju pozivajući se na izvore iz istrage, da je u likvidaciji Strahinje Stojanovića, koji je ubijen danas oko podneva na Novom Beogradu, upotrebljen plastični eksploziv C-4, koji je postavljen pod njegov terenac i aktiviran za vreme vožnje preko poziva sa mobilnog telefona.

Prve analize navodno pokazuju da je Strahinja Stojanović zapravo raznet plastičnim eksplozivom C-4, koji se isključivo koristi za vojnu upotrebu. Navodno je, prema pisanju beogradskih medija, upotrebljana slabija količina ovog plastičnog eksploziva, koji je postavljen ispod vozila na mestu gde se nalazi vozačevo sedište, a aktiviran je daljinski.

Ovo navodno nije prvi put da se plastični eksploziv koristi u mafijaškim obračunima u prestonici. Poslednji put ovakav eksploziv upotrebljen je u likvidaciji Siniše Milića, koji je ubijen na Autokomandi juna 2018. na identičan način, kada je njegov terenac raznet dok je stajao na semaforu.

Upotreba plastičnog eksploziva nije strana, a proizvodila ga je i bivša Jugoslavija u vojoj fabrici u Beranama.

Na prostoru bivše Jugoslavije, a posebno na prostoru gde su vođeni ratovi, ostale su velike količine ovog eksploziva, tako da organizovanim kriminalnim klanovima nije bilo teško da ga nabave bilo gde i prebace u Srbiju da se iskoristi za likvidacije.

Eksploziv koji je proizvodila bivša Jugoslavija spada u jedne od najboljih u svetu. Sam C-4 je dosta elastičan, prilagodljiv za smeštanje bilo gde, otporan na sve klimatske uslove i pogodan za sakrivanje, sa velikom razornom moći.

Plastični eksploziv C-4 sastoji se od: eksploziva, plastičnog vezivnog materijala, plastifikatora i markera za obeležavanje, da bi se olakšala detekcija eksploziva i identifikacija njegovog izvora. Obično se aktivira elektronskim detonatorima kao što su: sat sa alarmom, akumulator sa žicama, mobilni telefon, daljinski upravljač za garaže i slično..

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare