Foto;Shutterstock

U Srbiji je tokom 2020. godine zabeleženo ukupno 33 ubistva i 109 samoubistava usled upotrebe vatrenog oružja. Iako nešto manji broj, na isti način 2021. godine počinjeno je 98 ubistava, a 19 osoba izvršilo je samoubistvo, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u periodu od 2015. do kraja 2021. ukupno je oduzeto 11.399 komada vatrenog oružja, dok pojedini podaci pokazuju da je od početka aktuelne godine taj broj približan sedam hiljada.

Organizacija “Small Arms Survey” sprovodi opsežna istraživanja o globalnim trendovima u pogledu malokalibarskog oružja i oružanom nasilju sa ciljem “da međunarodnim i nacionalnim zainteresovanim stranama pruži podatke koji su potrebni za informisanje i donošenje političkih odluka zasnovanih na dokazima”.

Procene, kojima oni raspolažu o vatrenom oružju u civilnom posedu, koriste podatke prikupljene iz više izvora. Među tim podacima, našle su se i informacije za Srbiju koje su naišle na reakciju kako domaće javnosti, tako i institucija.

Istraživanje je našu zemlju svrstalo u sam vrh najnaoružanijih zemalja sveta na 100 stanovnika, a nekolicina bezbednosnih stručnjaka iz Srbije negirala je navedeno.

Studija Arona Karpa “Procena globalnog broja vatrenog oružja u posedu civila”, na koju se organizacija pozvala, urađena je na Ženevskom institutu za međunarodne odnose i razvoj i procenuje da je u Srbiji 2017. godine ukupan broj oružja (legalnog i ilegalnog) kod civila iznosio oko 2.719.000 komada.

Podaci u tom istraživanju iz 2017. godine navode da Srbija ima 39,1 komad oružja po glavi stanovnika. Kao jedna od glavnih zamerki koje stručnjaci navode jeste činjenica da institut, između ostalog, nije jasno razgraničio broj legalnih od broja nelegalnih komada naoružanja.

S obzirom da je veći deo civilnog vlasništva skriven ili ga je teško identifikovati, brojke o vlasništvu oružja samo su približne stvarnosti.

Ipak, putem Zahteva za informacije od javnog značaja koje je upućeno Ministarstvu unutrašnjih poslova, dobijen je podatak za sedmogodišnji period koji navodi da je ukupno oduzeto 11.399 komada vatrenog oružja.

Ilustracija Foto:Shutterstock

U toku 2022. godine zaplenjeno 6.965 komada različitog oružja

Kako se navodi u studiji bezbednosnog eksperta Filipa Stojanovića, prema podacima MUP-a iz decembra 2016. godine, u Srbiji je registrovano 973.790 komada vatrenog oružja.

„Prema procenama MUP-a i drugih organizacija u Srbiji postoji i oko 220.000 komada ilegalnog vatrenog oružja, ali je ovaj podatak nedovoljno precizan, jer ne postoje precizni podaci i jasna metodologija po kojoj bi se moglo utvrditi koliko zaista oružja postoji u nelegalnom posedu“, kaže Stojanović.

Ipak, podaci MUP-a iz 2022. godine koje Stojanović navodi, pokazuju da je oduzeto 6.965 komada oružja, od čega najviše pištolja i revolvera (2.967 ili 42,6 odsto) i pušaka (1.152 ili 16,5 odsto).

Takođe, navodi da je zaplenjeno 1.638 lovačkih pušaka, 495 komada malokalibarskog oružja, 610 gasnih pištolja, 51 automatski pištolj i drugo.

On ističe i da je zaplenjeno skoro 194.000 komada municije, više od 400 ručnih bombi i skoro 30 kilograma eksploziva.

„Pored toga važno je naglasiti da je članom 46 Zakona o oružju i municiji, ministru unutrašnjih poslova data mogućnost raspisivanja periodičnih legalizacija oružja i municije onda kada to zahtevaju razlozi očuvanja bezbednosti građana i javnog reda i mira. Ovim procesom pružena je mogućnost držaocima ilegalnog oružja da bez dokazivanja porekla i bez krivičnog i prekršajnog gonjenja predaju neregistrovano vatreno oružje i municiju time što se član 348 Krivičnog zakonika RS ne primenjuje tokom trajanja legalizacija oružja“, objašnjava Stojanović.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

BONUS VIDEO – MUP Srbije – BG droga i oružje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar