Foto: REUTERS/Laura Hasani

Šok bomba bačena je sinoć kod Rudara na izviđačku patrolu EULEX-a, saopštili su iz ove misije. Navode da nijedan službenik Specijalizovane policijske jedinice EULEX-a nije povređen, te da nije pričinjena materijalna šteta.

„Ovaj napad, kao i napadi na službenike Policije Kosova, je neprihvatljiv. Snažno osuđujemo nasilna dela koja su počinila naoružana lica na Severu Kosova, uključujući i protiv međunarodne zajednice“, navodi se u saopštenju ove misije Evropske unije, prenosi KoSSev.

Pročitajte još:

Preciziraju da će EULEX da nastavi da radi sa odlučnošću da podrži stabilnost Kosova, u okviru granica svog mandata, i da doprinese bezbednosti stanovništva iz svih zajednica.

„Apelujemo na odgovorne da se uzdrže od daljih provokativnih akcija i pozivamo kosovske institucije da počinioce privedu pravdi“, naglasili su iz EULEX-a.

Na Severu su u subotu popodne postavljene barikade. Zatvoreni su prelazi Jarinje i Brnjak, a na brani Gazivode je došlo do razmene vatre između policije i, kako policija kaže, kriminalnih grupa.

Barikade su postavljene u Zubinom Potoku, Leposaviću kao i u opštini Zvečan, odnosno u selu Rudare. Juče su na ovoj lokaciji viđeni predstavnici međunarodnih misija.

Barikade su i dalje tu. Na blokadi puta u selu Rudare kod krsta i ovog jutra je bio prisutan veći broj ljudi, a situacija je za sada mirna.

Na barikadama se nalaze uglavnom zaposleni u državnim institucijama, na koje su pozivani organizovanim putem. U pitanju je više hiljada građana, među kojima je i primetan broj osoba koje kriju lice. Oni nose tamne kape kojima se pokriva čitavo lice osim očiju, ili kape i sanitarne maske.

Barikadama je prethodilo hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije, D.P., a bile su i zvanični povod za Kosovsku policiju da privremeno zatvori Jarinje i Brnjak za saobraćaj.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja tvrdi da je bivši policajac navodno organizator napada ranije ove nedelje na prostorije OIK-a, te da je optužen za „terorističke akte“ i „napad na ustavni poredak“.

Ono što je za Svećlju terorizam bivših policajaca KP, ali pod kontrolom Beograda, za srpskog predsednika je okupacija Severa od strane albanske policije. Ono što je za Vučića povreda od „nekoliko komadića stakla“, za Svećlju je težak pokušaj ubistva vatrenim oružjem svog policajca.

„Nema i neće biti predaje i to je ono što treba da znaju. To je odluka države Srbije i to je ono što i svi treba da znaju u narednim danima. To je moja odluka i ne brinem za cenu koju ću lično da platim“, poručio je Vučić.

„Ne želimo sukob, ali ćemo na agresiju da odgovorimo svom snagom“, odgovorio je Kurti, dodajući da barikade „maskiranih kriminalaca na Severu moraju odmah biti uklonjene“.

Da barikade moraju „hitno da se uklone“, ali i „povuku paravojne jedinice“, a SAD i EU da intervenišu i smire situaciju, smatra lider AAK, Ramuš Haradinaj.

Iz krize se ulazi u krizu na Severu – od tablica, preko izlaska Srba iz kosovskih institucija na Severu do zakazivanja izbora na Severu. Iako je kosovska predsednica iste i odložila juče popodne, a Kvinta i EU odluku pozdravili, informacija je prošla u senci vesti o postavljanju barikada i hapšenja bivšeg policajca.

Ovo je treće hapšenje za poslednja tri dana na Severu. Prvo je prekjuče uhapšen Srbin koji se tereti za napad na policijsku ekipu koja bila podrška carini u akciji sprečavanja šverca 13. oktobra ove godine, ali je on ove nedelje identifikovan i odmah uhapšen. I dok Kosovska policija navodi da se to dogodilo 9. decembra, kosovski ministar unutrašnjih poslova kaže da se radi o danu ranije. Juče je potvrđeno hapšenje i Srbina M.A. (iz Zvečana) na Jarinju zbog „pokušaja teškog ubistva“ policajaca.

Incidenti koji su se prethodnih par dana dogodili na Severu, pretežno u etnički mešovitim sredinama, zvanično su Prištini poslužili kao povod da se pre tri dana u severnom delu Kosovske Mitrovice rasporede pojačane policijske snage van regiona Sever sa juga.

Ni u jednom od ovih slučaja – za ulazak pojačanih policijskih snaga sa juga, kao i za dva hapšenja prethodna dva dana, sirene se nisu oglašavale, niti postavljale barikade.

BONUS VIDEO: Srbi postavljaju barikade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar