Foto: TANJUG/FOTO HINA/ZVONKO KUCELIN/Privatna arhiva

Tokom proteklih osam godina u obračunima kriminalnih narko-klanova ubijeno je više od 60 ljudi, a taj broj ima tendenciju daljeg rasta. Ubistva se dešavaju širom regiona na Balkanu dok su ubice pretežno iz Srbije. Nalogodavci obično regrutuju tzv. ubice kamikaze preko posrednika i za izvršenje zločina su navodno plaćeni oko 50.000 evra, otkriva Vreme.

Autori: Vreme, Nova.rs

Dešavanja u toku proteklih nedelja ponovo su aktuelizovala pitanje plaćenih ubica tzv. ubica kamikaza, a o čemu je u tekstu novinarke Jelene Zorić, za nedeljnik Vreme, govorio jedan od beogradskih inspektora.

„To su ubice kamikaze. Oni nikada ne upoznaju nekog vođu poput Zvicera, pa ne mogu ni da ga terete kao nalogodavca. Ubistva se naručuju preko posrednika, za izvršioce se obično biraju bivši delikventi, koji su ili žestoko ucenjeni ili im je obećano oko 50 hiljada evra po ubistvu. Međutim, ubice kamikaze policija brzo razotkriva i umesto nekoliko desetina hiljada evra dobiće nekoliko desetina godina robije. Policajci će biti zadovoljni jer brzo rešavaju zločine, statistika je pozitivna, a ti momci bez budućnosti idu iza rešetaka, gde će na milost i nemilost, ukoliko progovore, biti prepušteni iskusnijim pripadnicima klana koji ih već čekaju u zatvoru“, ispričao je on.

Pročitajte još:

On dodaje i da je za njih zatvor povoljniji scenario, objašnjavajući da ove „ubice za jednokratnu upotrebu“ neretko dobijaju avionsku kartu u jednom smeru, u neku od evropskih zemalja ili čak do Latinske Amerike gde će ubrzo i sami biti likvidirani, te će se zauvek u policijskim evidencijama voditi kao „osumnjičeni u bekstvu“.

Velika je verovatnoća da su i za ubistva Žižića, Šakovića i Vlaovića angažovane tzv. ubice kamikaze.

Poslednja žrtva rata klanova u nizu je Goran Vlaović zvani Goro. On je bio povezan sa škaljarskim klanom i kako su mediji ranije pisali „čovek od poverenja“ naširoko poznatog kriminalca Filipa Koraća.

Kragujevčanin Duško Tanasković (28), koji je na Pagu u Hrvatskoj uhapšen zbog sumnje da je ubio Vlaovića, uhapšen je neposredno nakon likvidacije u Hrvatskoj. Pretpostavlja se da su ga slobode koštale kobne greške koje je napravio prilikom izvršenja ove likvidacije.

Privođenje Duška Tanaskovića u Zadru Foto: Dino Stanin/PIXSELL

On je hice ispalio pred brojnim svedocima što je bila prva u nizu grešaka koje je ovaj ubica napravio. Sledeća se odnosi na povratak na mesto zločina da proveri da li je žrtva likvidirana, dok se treća odnosi na njegov pokušaj da mobilni telefon uništi u blizini mesta zločina i to kamenom.

Tanasković se na saslušanju branio ćutanjem na pitanja o ubistvu Vlaovića na Pagu. Međutim, hrvatskim istražiteljima je ipak ispričao da ga crnogorska policija potražuje zbog sumnje da je umešan u ubistvo Milića Minje Šakovića, koji je likvidiran sredinom juna u budvanskom Starom gradu, rekavši da poseduje alibi za dane u kom je ubijen Šaković jer je vadio dokumenta u policijskoj stanici.

Ubistvo Šakovića takođe je moglo da posvedoči činjenici da je on ubijen rukom tzv. ubice kamikaze. Ubijeni Šaković bio je visokopozicionirani pripadnik škaljarskog klana, nekoliko puta se nalazio na meti napada, a kao maloletnik je ubio čoveka.

Foto:Savo Prelević/Vijesti.me, Facebook

Šaković je ubijen u noći 17. juna ove godine, dok je večerao sa prijateljima u budvanskom lokalu na trgu. Napadač je ispalio prvo tri hica u glavu Šakovića, koji je potom pao na pločnik, a potom još dva u telo već mrtvog Podgoričanina, kako bi bio siguran u likvidaciju. Ispaljeno je ukupno osam metaka, pisale su tada „Vijesti“.

Beograđanin, Luka Pilčević osumnjičen je za likvidaciju škaljarca Milića Minje Šakovića, dok se Kragujevčanin Duško Tanasković, tereti da mu je pomogao. Reč je o 20-godišnjem mladiću, o kome se do sad malo toga zna. Nakon likvidacije Šakovića, sa kojom se dovodi u vezu, nestao je sa radara.

Još jedno u nizu ubistava koje se može pripisati ubicama kamikazama bila je likvidacija Luke Žižića u ugostiteljskom objektu “Ritual caffe” na Novom Beogradu. Kako se sumnja, njega je ubio Stefan Milašinović (23) iz Kraljeva i tom prilikom doveo u opasnost život i telo drugih gostiju lokala.

Kafić Ritual, ubistvo, hronika, Luka Žižić, Aleksandar Šarac
Foto: Nova.rs/Instagram/duh.grobarstva

Osumnjičeni Milašinović je 28. aprila ušao u lokal, obučen u radnički kombinezon, sa hirurškom maskom na licu, kačketom na glavi i sa tamnim rukavicama. Ubistvo Žižića privuklo je pažnju javnosti jer je osumnjičeni u žrtvu pucao pred prepunim lokalom, a nakon toga pobegao električnim trotinetom.

Pročitajte još:

Milašinović je godinu dana ranije naverovatnije likvidirao Nikolu Zečevića u Kragujevcu, još jednog ugostitelja koji se bavio narko-poslovima. Mladi Milašinović imao je poduži dosije, a neka od krivičnig dela za koje se tereti su krađa i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Prošle godine je uhapšen još jedan Kraljevčanin Lazar Ilić (24) zbog sumnje da je na parkingu tržnog centra na Novom Beogradu ubio čalana bande Pink Panter, inače povezanog sa škaljarcima Aleksandra Šarca. Zanimljiva veza između poslednja dva ubistva je to što su i Ilić i Milašinović iz siromašnog naselja Ribnica u Kraljevu.

BONUS VIDEO: Mesto na Pagu u kome se dogodilo ubistvo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar