Foto: Milan Malíček / Borgis / Profimedia

Ubijaju pogrešne ljude, ispadaju im pištolji, "seju" materijalne dokaze iza sebe, ne razmišljaju mnogo šta će im se dogoditi i kako će završiti.. Ovo su samo neki od primera likvidacija u Srbiji iza kojih stoje plaćene ubice.

Možda bi to i ličilo na neku crnu komediju da ne ubijaju nečije muževe, sinove, očeve, i iza sebe ostavljaju leševe i unesrećene porodice. Ovaj fenomen se pojavio devedesetih, ali se čini da je to užasno nasleđe ostalo i da postoji čitava armija, pre svega mladih, koji su odrasli na filmovima, serija i igricama, koji su spremni na ovakva zlodela.

Njihova želja da na brz i lak način dođu do novca, pa makar i okrvaviši ruke, je jednostavno neshvatljiva.

Pročitajte još:

Stefan Milašinović (23) iz Kraljeva, koji je uhapšen u Kraljevu zbog sumnje da je ubio Luku Žižića (37) poslednji je u nizu takvih primera.

Za relativno skromnu sumu novca, a čini se i droge, pristao je da obavi prljav posao za nekog drugog, da likvidira čoveka kog nije poznavao i koji mu ništa nije zgrešio. Brzo je uhvaćen, još se oporavljajući od batina koje je dobio od prijatelja ubijenog čoveka, koji su ga uhvatili, razoružali i dobro izubijali.

Osim pištolja, ostavio je masku, kačket, jednu rukavicu, snimilo ga je nekoliko kamera za video-nadzor. Počinio je sve greške koje je mogao da počini. Ono što je on pokušao da uradi liči na scenu iz „Kuma“ – otišao je u toalet lokala u kojem je sedela žrtva, da li ga je tamo čekalo oružje ili ga je nesmetano izvadio iz kombinezona, nije poznato, ali ispostavilo se da film i stvarnost nisu isto.

Umesto da kao Majkl Korleone mirno izađe iz lokala, na njega su skočili Lukini prijatelji i pretukli ga. Ubica je nekako uspeo da pobegne, ali je posle samo nekoliko dana otkriven i uhapšen.

Tu je još jedan Kraljevčanin – Lazar Ilić (24), koji je ubio Aleksandra Šarca  (35) u podzemnoj garaži tržnog centra „Ušće“ 17. oktobra 2020. godine. Zločin je obavio pred kamerama, pred svedocima, usnimljen je na nekoliko lokacija, a pištolj kojim je počinio zločin je ispustio zbog straha od policije, ili mu je ispao.

On je takođe brzo identifikovan, ali je uspeo da umakne iz Srbije samo da bi bio uhapšen u Crnoj Gori, gde treba da odgovara, po tvrdnjama crnogorskog tužilaštva, za pripremu još jednog atentata istaknutnog člana „škaljarskog klana“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nažalost, ima i još gorih primera, kada su momci, sa viškom želje za brzom zaradom ali i manjkom zdravog razuma, promašili mete i ubili potpuno pogrešne ljude.

Košarkaš iz Splita, Jovan Manović (29) sedeo je u bašti kafića „Zodijak“ na Senjaku i uživao u suncu i kafi. Tada mu je jedan mladić prišao i bez reči mu pucao u glav. Nesrećni košarkaš ostao je na mestu mrtav, a policija je bila u potpunom rebusu, jer nije bilo nikakvog motiva za ovako surovo ubistvo.

Tek kada je kasnije uhapšen Milanko Ivanović iz Čajetine, koji je tada bio star 21 godinu, upotpunjena je neverovatna priča.

I ovaj mladć je želeo da na brz, lak i krvav način dođe do, za njega, velikih para. Osim Ivanovića uhapšen je tada i Bojan Baćković (32) iz Užica koji je bio naručilac. Ivanović je nekoliko dana pre ubistva doputovao u Beograd i boravio je u „štek“ stanu u blizini „Zodijaka“ i čekao.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Ilustracija

Prava meta trebalo je da bude kriminolog Goran Marić, koji je važio za člana jedne od najuigranijih ekipa za krađu skupocenih automobila, ali je došao u sukob sa drugom kriminalnom grupom. Kada je Marić došao u baštu kafića i seo. Ivanović je dobio njegov opis i lokaciju. Ubica se dovezao do kafića, video čoveka u žutoj majci i pucao u njega. Sa lica mesta pobegao je skuterom.

Tek kasnije je saznao da je ubio košarkaša, ni krivog ni dužnog. Milanko Ivanović je uhapšen i za to ubistvo je osuđen na 40 godina zatvora.

Ubistvo koje se dogodilo na Bežanijskoj kosi u Beogradu 2002. godine u početku je sve zbunilo, ali je na kraju ubica ipak uhapšen.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Goran Vučković (25), radnik preduzeća „Džoker“, ubijen je hicima iz pištolja. Ubijeni mladić je bio radnik obezbeđenja i nije imao veze sa krminalom. Onda se ispostavilo da je ubijen dok je preparkiravao automobil „reno megan“ vlasnika firme Đorđa Mijokova.

Kasnije je uhapšen ubica Vladan Milosavljević iz Mladenovca, takođe plaćeni ubica koji je trebalo da ukloni Mijokova koji je bio konkurencija firmi koja je pravia sličan proizvod. Milosavljević je dobio zadatak da ubije čoveka koji vozi „reno megan“ a stradao je Vučković koji je auto samo preparkiravao.

Čaba Der i serija zločina

Jedan od najpoznatijih i najskorijih slučajeva fatalnih grešaka je slučaj „ubice sa osmehom“ – Čabe Dera, koji trenutno služi doživotnu robiju za ubistvo koje je počinio u Mađarskoj. On je okrvavio ruke i u Beogradu i to na Banovom Brdu, kada je ubio Nebojšu Markovića, 5. januara 2019. godine.

Čaba Der Foto: Milan Malíček / Borgis / Profimedia

Ceo zločin snimile su kamere za video-nadzor, a na snimku se vidi kako žrtva sklapa dečja kolica i pokušava da ih stavi u gepek. Ulicom prolazi automobil koji staje, a iz njega izlazi nasmejani čovek sa torbom koji prilazi Markoviću i nešto ga pita. U jednom trenutku Der vadi iz torbe pištolj i puca u zapanjenog Markovića koji nije ni pokušao da pobegne.

Ispostavilo se i da je ovo slučaj pogrešne identifikacije, jer u istoj kući je živeo Aleksandar Šarac koji je bio prava meta plaćenog ubice.

Šarca je ubio drugi plaćeni ubica, u podzemnoj garaži tržnog centra „Ušće“, a i njegov ubica Lazar Ilić je kasnije uhapšen, u Crnoj Gori gde se spremio da počini novo nedelo.

BONUS VIDEO: Ubistvo u beogradskom naselju Banjica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar